Kuvittaja ja tekijänoikeudet

Kuvittajalla on tekijänoikeus teoksiinsa ja hän voi myydä ja luovuttaa oikeuksia teostensa käyttöön. Kopiosto-valtakirja ei koske tätä kuvitusten myymistä eri asiakkaille, kuten kirjoihin, mainoksiin, lehtiin, peleihin, tai omien printtien painattamista tai näyttelyiden pitämistä, ynnä muuta ensisijaista käyttöä.

Mikä on Kopiosto-valtakirja ja mitä sillä valtuutetaan?

Kopiosto-valtakirja on poikkeus tekijän yksinoikeuteen työstään määräämisessä. Tekijöitä laajasti edustava järjestö voi tekijänoikeuslain perusteella lisensioida eräillä, tekijän itsensä vaikeasti valvomilla aloilla tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttöä edustamiensa tekijöiden puolesta. Se vastaa järjestön ulkopuolisten tekijöiden esittämiin vaatimuksiin teosten käytöstä.

Kuvittajille tutuin sopimuslisenssin ala on valokopiointi. Koska yksittäinen kuvittaja tuskin pystyisi perimään muutaman sentin korvausta eri peruskoulujen, oppilaitosten, yritysten tai yliopistojen oppitunneille otetuista valokopioista, sopimuslisenssi eli käyttölupa on toimiva menettely.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto kerää keskitetysti opetus- ja kulttuuriministeriöltä, kunnilta, kirkoilta, yrityksiltä ja monilta muilta muutaman sentin korvauksia niiden alalla selvitysten mukaan otettua valokopiota kohti. Yhdessä niistä kertyy monien miljoonien eurojen potti. Tämä jyvitetään kopioinnin lajin mukaan eri alojen tekijä- ja kustantajajärjestöille.

Kuvittajat on Kopioston jäsen. Se edustaa jäseniänsä näiden antamien Kopiosto-valtakirjojen oikeutuksella.

Valtakirjan järjestölle luovuttanut tekijä ei anna pois mitään todellisia rahastettavissa olevia tekijänoikeuksiaan; harva lähtee eri peruskouluihin vahtimaan, valokopioidaanko siellä lehtijuttuja tai kirjoja, joissa on omia kuvituksia.

Mihin korvaukset menevät?

Kopiosto määrittelee kerättyjen, järjestöille tulevan rahan sallitut käyttökohteet. Se on tekijöiden rahaa ja sen on hyödytettävä tekijöitä. Järjestöjen apurahat ja palkinnot rahoitetaan valokopioinnista saadulla korvauksella, samoin tekijänoikeusneuvonta jäsenille. Kuvittajat jakaa suuren osan korvauksista apurahoina.  Lisäksi järjestämme korvauksilla tekijänoikeusneuvontaa, koulutusta ja tiedotusta ja jaamme muun muassa kuvituksen Kieku-, Kaiku ja Kukko-palkintoja.

Antamalla valtakirjan Kuvittajille valtuutat yhdistyksen valvomaan etujasi, kun Kopiosto kerää korvauksia kuvituksen valokopioinnista ja digitaalisesta kopioinnista ja jakaa niitä tekijäjärjestöille.

Jos olet antanut valtakirjasi jollekin toiselle järjestölle, se edustaa sinua tällöin neuvotteluissa. Voit myös antaa valtakirjan eri järjestöille eri ammatillisissa ominaisuuksissa, esimerkiksi sarjakuvantekijänä Sarjakuvantekijöille, graafisena suunnittelijana Grafialle, kuvittajana Kuvittajille, valokuvaajana Journalistiliitolle ja tietokirjailijana Suomen tietokirjailijoille. Jos olet jo antanut valtakirjasi kuvittajana jollekin toiselle järjestölle ja haluat muuttaa tilannetta, ota yhteyttä yhdistyksen toiminnanjohtajaan.

Jos haluat jättää valtakirjan Kuvittajille, voit tulostaa sen täältä ja postittaa allekirjoitettuna yhdistyksen toimistolle: Kuvittajat ry, Hämeentie 150, 00560 Helsinki.

 

Hyödyllisiä tekijänoikeuslinkkejä:

Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeus.fi

Kopiraitti

IPR-info

Kopiosto