Valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunta on jakanut vuoden 2015 alusta alkavat sarjakuvan ja kuvituksen taiteilija-apurahat. Toimikunta valitsi saajat 93 hakijan joukosta.

Kolmivuotinen taiteilija-apuraha jaettiin monipuoliselle taiteilijalle Terhi Ekebomille. Toimikunta toteaa, että hänen kirjansa ovat sarjakuvan ja kuvituksen ilmaisukeinoja yhdistävää poikkeuksellisen eheää ja lumoavaa kuvakerrontaa.

Valtion taiteilija-apurahat vuodeksi 2015 on jaettu. Kuvittajille ei tälläkertaa jaettu yhtään viisi- tai kolmivuotista apurahaa.

Yksivuotisen taiteilija-apurahakauden aloittavat ensi vuonna kuvittajat Aino Louhi ja Matti Pikkujämsä sekä sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Puolivuotta apurahalla työskentelevät kuvittajat Reetta Niemensivu ja Katri Kirkkopelto sekä sarjakuvataiteilija Amanda Vähämäki.

Sarjakuvan ja kuvituksen taiteilija-apurahat
Kolmevuotinen
sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom, Helsinki

Yksivuotinen
kuvataiteilija, kuvittaja Louhi Aino, Tampere
kuvittaja Pikkujämsä Matti, Helsinki
sarjakuvataiteilija Ranta Ville, Oulu

Puolivuotinen
kuvittaja, sarjakuvataiteilija Niemensivu Reetta, Lahti
kuvittaja Kirkkopelto Katri, Espoo
sarjakuvataiteilija Vähämäki Amanda, Lahti

Neljä taiteilijaa sai taiteilijaprofessoriapurahan. Apurahakausi alkaa vuoden 2015 alusta.

Taiteilijaprofessoriapurahat ovat viisi- tai kymmenvuotisia apurahoja, joiden saajalla on apurahakautensa aikana oikeus käyttää taiteilijaprofessorin arvonimeä. Näyttämötaiteen taiteilijaprofessoriapurahan saivat ohjaajat Atro Kahiluoto ja Mikko Roiha. Valokuvataiteen taiteilijaprofessoriapurahan saivat taiteilijat Ritva Kovalainen ja Jorma Puranen.

Toimikunnat saivat yhteensä 2416 taiteilija-apurahahakemusta. Apurahan sai 12 prosenttia hakijoista. Eniten hakemuksia tuli kuvataiteen alalle. Kuvataiteen 720 hakijasta vain 7,5 prosenttia sai apurahan. Kuvataiteen saajista neljäsosa oli nuoria, alle 35-vuotiaita.

Valtion taiteilija-apurahan turvin työskentelee vuosittain lähes 600 taiteilijaa, mikä on noin kolme prosenttia Suomen taiteilijakunnasta. Apuraha on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille pitkäjänteiseen taiteelliseen työskentelyyn. Toimikunnat arvioivat hakijoiden taiteellisia ansioita mutta myös ikä, asuinpaikka ja kieli huomioidaan. Osa apurahoista on kiintiöity nuorille ja uransa alussa oleville taiteilijoille.

Veroton apuraha on 1 670 euroa kuukaudessa. Tästä summasta taiteilija maksaa itse oman sosiaaliturvansa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 10 miljoonaa euroa.