Kuvittajat ry ja Helsingin Sarjakuvaseura on valinnut seuraavat tekijät Berliinin Särön residenssiin

* 7.-21.5.2016: Yhden hengen huoneeseen: Taina Hakala
* 7.-14.5.2016: Kahden hengen huoneeseen: Nadja Sarell & Jussi Kaakinen
*14.5.-21.5.2016: Kahden hengen huoneeseen: Ossi Hiekkala & Anu Tuuliainen

Kirjallisuus ja kulttuuriyhdistys Särö ry, Kuvittajat ry ja Suomen sarjakuvaseura ry aloittivat viime vuonna yhteistyön koskien Berliinin Särö-residenssiä. Särö ry:n hallinnoima residenssi on perustettu yhteistyössä Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan, Hämeen taidetoimikunnan ja Suomen Kirjailijaliiton kanssa. Lisätietoja


Ystävänpäivän postimerkkikilpailu

Kilpailuun voivat osallistua Grafian Kuvittajien jäsenet, sekä alan opiskelijat. Kilpailun tavoitteena on löytää kuvitukset vuoden 2017 ystävänpäiväpostimerkkeihin. Kilpailun tavoitteena on löytää kuvitukset vuoden 2017 ystävänpäiväpostimerkkeihin.

Kilpailijoita pyydetään jättämään ystävänpäiväpostimerkkejä koskeva ehdotus viiden merkin kokonaisuudesta. Kilpailuun voi halutessaan osallistua myös useammalla viiden merkin sarjalla.

Postilla on oikeus lunastaa palkitut työt käytettäviksi ystävänpäivä postimerkeissä ja/tai muissa Postin tuotteissa. Posti maksaa parhaalle ehdotukselle 6 000 euron palkinnon. Toiseksi ja kolmanneksi parhaiden töiden suunnittelijoille maksetaan 2000 euron palkkio kullekin työlle. Kilpailutöiden viimeinen jättöpäivä 15.4.2016. Voittaja/voittajat julkistetaan toukokuussa 2016. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset julkaistaan Postin, Grafian ja Kuvittajien verkkosivuilla. Kilpailun tuomariston muodostavat Posti Oy:n taidetoimikunta, sekä yksi Grafian ja yksi Kuvittajat ry:n nimeämä henkilö.

Lue kilpailun säännöt.


Sarjakuvan ja kuvituksen taiteilija-apuraha seitsemälle taiteilijalle

Valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunta on jakanut vuoden 2015 alusta alkavat sarjakuvan ja kuvituksen taiteilija-apurahat. Toimikunta valitsi saajat 93 hakijan joukosta.

Kolmivuotinen taiteilija-apuraha jaettiin monipuoliselle taiteilijalle Terhi Ekebomille. Toimikunta toteaa, että hänen kirjansa ovat sarjakuvan ja kuvituksen ilmaisukeinoja yhdistävää poikkeuksellisen eheää ja lumoavaa kuvakerrontaa.

Valtion taiteilija-apurahat vuodeksi 2015 on jaettu. Kuvittajille ei tälläkertaa jaettu yhtään viisi- tai kolmivuotista apurahaa.

Yksivuotisen taiteilija-apurahakauden aloittavat ensi vuonna kuvittajat Aino Louhi ja Matti Pikkujämsä sekä sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Puolivuotta apurahalla työskentelevät kuvittajat Reetta Niemensivu ja Katri Kirkkopelto sekä sarjakuvataiteilija Amanda Vähämäki.

Sarjakuvan ja kuvituksen taiteilija-apurahat
Kolmevuotinen
sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom, Helsinki

Yksivuotinen
kuvataiteilija, kuvittaja Louhi Aino, Tampere
kuvittaja Pikkujämsä Matti, Helsinki
sarjakuvataiteilija Ranta Ville, Oulu

Puolivuotinen
kuvittaja, sarjakuvataiteilija Niemensivu Reetta, Lahti
kuvittaja Kirkkopelto Katri, Espoo
sarjakuvataiteilija Vähämäki Amanda, Lahti

Neljä taiteilijaa sai taiteilijaprofessoriapurahan. Apurahakausi alkaa vuoden 2015 alusta.

Taiteilijaprofessoriapurahat ovat viisi- tai kymmenvuotisia apurahoja, joiden saajalla on apurahakautensa aikana oikeus käyttää taiteilijaprofessorin arvonimeä. Näyttämötaiteen taiteilijaprofessoriapurahan saivat ohjaajat Atro Kahiluoto ja Mikko Roiha. Valokuvataiteen taiteilijaprofessoriapurahan saivat taiteilijat Ritva Kovalainen ja Jorma Puranen.

Toimikunnat saivat yhteensä 2416 taiteilija-apurahahakemusta. Apurahan sai 12 prosenttia hakijoista. Eniten hakemuksia tuli kuvataiteen alalle. Kuvataiteen 720 hakijasta vain 7,5 prosenttia sai apurahan. Kuvataiteen saajista neljäsosa oli nuoria, alle 35-vuotiaita.

Valtion taiteilija-apurahan turvin työskentelee vuosittain lähes 600 taiteilijaa, mikä on noin kolme prosenttia Suomen taiteilijakunnasta. Apuraha on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille pitkäjänteiseen taiteelliseen työskentelyyn. Toimikunnat arvioivat hakijoiden taiteellisia ansioita mutta myös ikä, asuinpaikka ja kieli huomioidaan. Osa apurahoista on kiintiöity nuorille ja uransa alussa oleville taiteilijoille.

Veroton apuraha on 1 670 euroa kuukaudessa. Tästä summasta taiteilija maksaa itse oman sosiaaliturvansa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 10 miljoonaa euroa.


Helsingin sarjakuvafestivaalien julistekilpailu

Millaisella julisteella sinä haluaisit toivottaa saksalaiset tervetulleiksi Helsingin sarjakuvafestivaaleille? Tyyli on vapaa!
Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit pidetään 5.-7.9. 2014, ja tämän vuoden festivaalien teemamaa on Saksa.
Sarjakuvaseura julistaa julistekilpailun, jonka aiheena on Saksan toivottaminen tervetulleeksi Pohjoismaiden suurimmille sarjakuvafestivaaleille. Julisteet voivat olla joko sarjakuvia tai kuvituksia.
Kolme parasta julistetta palkitaan ja niitä levitetään laajasti ympäri Helsinkiä sarjakuvafestivaalien yhteydessä. Kilpailu on suunnattu alle 35-vuotiaille.
Lue lisää täältä.

Uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin Anna Kähkönen

Kuvittajien toiminnanjohtaja Heli Halme jää hoitovapaalle elokuun alussa ja suuntaa noin vuodeksi ulkomaille. Anna Kähkönen aloitti kuvittajilla 28.7.  Hän toiminut viitisentoista vuotta Suomen freelance-journalistien ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön asiamiehenä. Annaan voi ottaa yhteyttä missä tahansa järjestöön tai jäsenyyteen liittyvässä asiassa.

Tervetuloa Kuvittajiin Anna! Onnea etelän lämpöön Heli!

 


Mikkelin triennalen palkitut 2014

Mikkelin kuvitustriennale järjestettiin jo 10. kerran.

Kilpailuun osallistui 80 kuvittajaa yhteensä 228 työllä. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluvat kuvittajajäsenet Emmi Jormalainen, Eili-Kaija Kuusniemi, Jukka Lemmetty, Sanna Mander, Kari Piippo ja museotoimenjohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkitut kuvitukset.

Mikkelin10. kuvitustriennalessa palkitut kuvittajat:
1. palkinto, Grafia ry: Aimo Katajamäki
2. palkinto, Kuvittajat ry: Anna Emilia Laitinen
3. palkinto (jaettu), Länsi-Savo Oy: Lasse Rantanen ja Mikkelin taidemuseo: Jenni Tuominen
Kunniamaininta: Terhi Ekebom, Satu Kettunen, Pauliina Mäkelä ja Ville Tietäväinen.

Näyttely on avoinna 14.9.2014 saakka.

Triennalen järjestävät Mikkelin taidemuseo, Grafia ry ja Kuvittajat ry.


Kuvittajien projektiapurahat 2014

Kuvittajat ovat myöntäneet projektiapurahat 2014. Hakemuksia tuli neljäkymmentäkahdeksan, joista kahdeksalletoista myönnettiin apurahaa. Projektiapurahajuryssä toimivat tänä vuonna Mika Launis, Christer Nuutinen ja Sakke Yrjölä.

Apurahat jaetaan Kopioston keräämistä valokopiointikorvauksista.

Juryn kommentit: Projektiapurahoja myönnettiin tänä vuonna paitsi kuvitustyöhön, myös uudenlaisten kuvitusmuotojen ja -tuotteiden kehittämiseen. Tuen saaneet hakemukset olivat ytimekkäitä, hyvin perusteltuja ja niillä oli selkeä päämäärä. Jury haluaa muistuttaa, että kuvaliitteet ovat erittäin tärkeässä roolissa myös asemansa vakiinnuttaneiden tekijöiden kohdalla, niiden sisällyttämisestä ja huolellisesta laatimisesta ei ole siis syytä tinkiä.

*Ahonen JP: Perkeros -sarjakuvaromaanin jatko-osaan: 2000
*Eskonen Mirkka: Lasten kuvakirjan kuvittamiseen: 1500
*Hatva Anja: Tietokirjan kuvittamiseen: 1000
*Karsikas Ilja: Kuvitusnäyttelyn toteuttamiseen: 2500
*Kuusniemi Eili-Kaija: Journal -kuvakirjan kuvitustyöhön: 2000
*Leinonen Seppo: Biodiversiteettiä havainnollistavaan sarjakuvateokseen e-kirjana: 2000
*Louhi Aino: Sarjakuvan/kuvakirjan tekemiseen: 3000
*Mattila Heidi: Kuvittajien toimeentulo Suomessa -tutkimusjulkaisuun ja sen kuvittamiseen: 1000
*Ollikainen Antti: Post-apokalyptisen lasten kuvakirjan kuvittamiseen: 1500
*Paakkanen Heikki: Kuvajuhlakirjan kuvittamiseen: Suomi 100 vuotta: 3000
*Pihl Daga: Saimaannorppa -tietokirjan kuvittamiseen: 2000
*Pystynen Tiina: Oman fontin toteutukseen: 2000
*Salminen Aiju: Kahden lasten kuvakirjan kuvittamiseen ja näyttelyyn: 1500
*Vainio Gua: Kuvitusnäyttelyyn: 2000
*Van de Kreeke Keanne: Lasten paperiteatteriesityksen kuvittamiseen: 2400
*Virta Martta-Kaisa: Lastenkirjan kuvittamiseen: 2000
*Vuori Julia: Lastenkirjojen kuvittamiseen: 2000
*Välitalo Hanna: Lasten normikriittisen kuvakirjan kuvittamiseen: 2000
 
Kuvittajat ry onnittelee apurahan saaneita kuvittajia!

 


Kuvittajat ry:ssä henkilöstömuutoksia

Toiminnanjohtaja Heli Halme palasi äitiyslomalta 14.4. Lehden uusi sihteeri Henna Hietamäki aloitti myös samana päivänä. Hänet tavoittaa parhaiten sähköpostitse: lehti@kuvittajat.fi . Henna on työskennellyt aiemmin useissa aikakauslehdissä toimittajana ja toimitussihteerinä.

Hennaan voi olla yhteydessä kaikissa lehtiasioissa!
Kuvassa Henna Hietamäki.

 


KUVITTAJIEN PROJEKTIAPURAHAT HAUSSA NYT

Vuoden 2014 projetiapurahahaku on käynnissä parhaillaan. Hakemukset tulee toimittaa 31.3. mennessä järjestön toimistoon. Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta huomioon.

Projektiapuraha myönnetään yksittäiselle kuvittajalle kuvitushankkeisiin,  työskentelyedellytysten parantamiseen sekä jatkokoulutukseen. Jaossa kiinnitetään huomiota erityisesti uusiin, yksilöllisiin ja ammattikuvaa laajentaviin hankkeisiin.

Apurahan suuruus on 1.000–3.000 euroa. Poikkeuksellisesti se voidaan myöntää suurempanakin.

Valinnat suorittaa edellisen vuoden apurahansaajista koottu kolmijäseninen jury.

Projektiapurahalomake on ladatavissa tästä http://kuvittajat.fi/wp-content/uploads/2011/05/projektiapuraha20116.pdf


Kuvittajat ry mukana yhteiskannanotossa Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteeseen

KOTIMAISEN LUOVAN ALAN TYÖPAIKAT JA TULEVAISUUS VAARASSA

Tekijöiden, taiteilijoiden sekä kulttuuri- ja sisältöalan yritysten toimeentulo perustuu keskeisiltä osin tekijänoikeuteen. Siksi on tärkeää, että tekijänoikeudesta keskustellaan. Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite on tässä keskustelussa yksi puheenvuoro. Aloite on kuitenkin sisällöltään ristiriitainen: Sen esitykset eivät vastaa julkilausuttuja tavoitteita, eikä sen sisältö vastaa mainonnassa luotuja mielikuvia. Tosiasiassa kansalaisaloite ei paranna esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja sisällöntuottajien asemaa eikä palvele parempia laillisia palveluja haluavien kulut-tajien etua. Päinvastoin, toteutuessaan aloite

- vaarantaa sisältöalojen työpaikat ja heikentää kotimaisen sisällöntuotannon toimintaedellytyksiä
- vaikeuttaa digitaalisten palvelujen kehit-tämistä ja tekee Suomesta turvasataman kansainväliselle verkkopiratismille
-vie pohjan oppimateriaalituotannolta laajalla pakko-otolla.
Siksi kansalaisaloitteen esityksiä ei tule hyväksyä. Kyse on työpaikoista ja kotimaisten yritysten kilpailukyvystä sekä kansalaisten oikeudesta saada tietoa, oppia, iloa ja elämyksiä. Tekijänoikeusala työllistää noin 3,2 % työvoimasta ja tuottaa jalostusarvoa 4,2 % BKT:sta. Kulttuurin ja joukkoviestinnän alalla toimii maassamme yli 15 000 yritystä.

1. Aloitteelle kerättiin tukea harhaanjohtavalla viestinnällä
Koska näitä muutosesityksiä markkinoidaan 53.000 kansalaisen tahtona, on syytä kiinnittää huomiota virheelliseen mainontaan ja mielikuviin, joiden avulla allekirjoituksia kerättiin. Aloitteen virallinen tiivistelmä ja sen mainonta ovat ristiriidassa aloitteen sisällön kanssa.

Valtaosa allekirjoittajista ei ole voinut tietää, mitä vain juristeille aukeavat ja 17 sivua pitkät, pykälämuutosesitykset sisältävät ja aiheuttaisivat.Aloitteen virallisen tiivistelmän mukaan ”Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen aineiston lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena”.

- Todellisuudessa – toisin kuin tiivistelmässä väitetään – aloite tekisi tekijänoikeuden alaisen aineiston lataamisen lailliseksi. 11.5 § kumoaminen poistaisi laillisen lähteen vaatimuksen, joka tekisi täysin luvalliseksi ladata ja kopioida piraattitiedostoja.Aloitteen mainoksen mukaan ”yksittäisen biisin lataaminen vertaisverkosta on nykyisen lain mukaan yhtä vakava rikos kuin kuolemantuottamus” – – ”aloite vaatii kohtuullisuutta … biisin lataamisen tulisi rinnastua näpistykseen – siitä pitäisi saada sakkoa.”
- Väite on absurdi, sillä piraattitiedostojen lataaminen ei ole nykyisin lainkaan ran-gaistavaa. Mainoksessa vaadittu sakkorangaistus pelkästä lataamisesta merkitsisi rangaistuksen koventamista, eikä aloite sellaista esitä.

2. Teosten korvaukseton pakko-otto opetuskäyttöön veisi pohjan oppimateriaalituotannolta
Aloitteessa esitetään, ettei teosten käytöstä luokkahuone- ja verkko-opetuksessa tarvitsisi sopia – käyttö olisi ilmaista. Lisäksi muita kuin opetus- tai tutkimustarkoituksiin tehtyjä teoksia saisi käyttää kaikessa muussakin opetus- ja tutkimustarkoituksessa ilman lupaa ja korvausta (14.2 § muutos).

Tämä olisi yksityisen omaisuuden korvaukseton pakko-otto yhteiskunnan käyttöön. Se olisi kohtuutonta, eivätkä Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset sellaista salli.
Ehdotus veisi taloudellisen pohjan oppimateriaalituotannolta, jonka arvo on noin 90 miljoonaa euroa vuodessa. Tekijät ja kustantajat menettäisivät myös nykyiset opetuskäytöstä kertyvät korvaukset, yli 8 miljoonaa euroa vuodessa.

3. Esitys tekisi Suomesta turvasataman kansainväliselle piratismille
Ehdotus kannustaa oikeuksien loukkaamiseen monin tavoin. Sen mukaan verkosta saisi vapaasti kopioida sinne laittomasti laitettuja sisältöjä (11.5 § kumoaminen). Poliisi ei voisi tutkia vakaviakaan oikeudenloukkauksia, koska rikoksesta tehtäisiin pelkkä rikkomus, jos sen tekijä ei toimi ansiotarkoituksessa (RL 49 luvun 1.4 §:n kumoaminen). Piraattipalveluja voisi perustaa avoimesti, kun palvelujen tarjoajien hyvitysvelvollisuus poistettaisiin (57.1 § muutos). Tuomioistuimella ei enää olisi oikeutta määrätä teleoperaattoria selvittämään tekijänoikeusrikoksen uhrin pyynnöstä sitä, kuka levittää hänen teoksiaan laittomasti (60a-60c § kumoaminen). Kirjojen ja lehtien kustantajat, tv-yhtiöt sekä elokuva-, musiikki- ja peliteollisuus panostavat digitaalisiin sisältöihin. Suomen hallitus on tukenut vahvasti digitaalisten markkinoiden edistämistä. Aloite toimii tätä tavoitetta vastaan ja ajaisi lailliset palvelut kohtuuttomaan tilanteeseen.

4. Esitys muuttaisi maksulliset verkkotallennuspalvelut yksityiseksi kopioinniksi
Esityksen mukaan kaupallisten verkkotallennuspalvelujen tulisi saada tv-ohjelmat käyt-töönsä sopimatta ja ilmaiseksi. Nämä kaupalliset palvelut katsottaisiin yksityiseksi kopioinniksi, vaikka ne laskuttavat kuluttajia (12.2 § ja 12.3 § muutos). Esitetty muutos vääristäisi markkinoita. Ulkopuoliset palveluntarjoajat saisivat käyttää ilmaiseksi tv-yhtiöiden ohjelmasisältöä samalla kun ne kilpailisivat TV-yhtiöiden omien verkkopalvelujen kanssa. EU-komissio on kirjeessään Italian hallitukselle vahvistanut, että verkkotallennuspalveluita ei voi pitää tekijänoikeusdirektiivin mukaisena yksityisenä kopiointina.

Joulukuussa 2013 tekijänoikeusjärjestöjen, televisioyhtiöiden ja teleoperaattoreiden edustajat jättivät OKM:lle yhteisen verkkotallennuspalveluja koskevan ratkaisuehdotuksen. Ehdotus, joka sisältää aloitteen sopimuslisenssin säätämisestä, poistaisi palveluiden tuottamisen oikeudellisen epävarmuuden, takaisi tekijöille kohtuulliset korvaukset sekä toisi sisällöt laajasti kuluttajien saataville.

5. Useiden uudistusten valmistelu on jo käynnissä
Tekijänoikeuslakia uudistetaan jatkuvasti. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee ja selvittää parhaillaan kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen toimeksiannosta asioita, joita aloitteessakin on nostettu esille. Ministeriön tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014.Tekijänoikeuslakia tulee kehittää huomioiden sekä kuluttajien, luovan työn tekijöiden että alan yritysten tarpeet. Aloitteen tavoitteita voidaan saavuttaa mm.

- säätämällä vaihtoehtoisista tavoista torjua piratismia (mm. ulkomaisten piraattipalvelujen estomahdollisuus ja ilmoituskirjemenettely)
- kannustamalla luovan alan toimijoita yhdessä mainostajien ja hakukoneiden kanssa sopimaan käytännöistä laittomien palveluiden toiminnan ehkäisemiseksi ja laillisten palveluiden tukemiseksi
- luomalla kannustimia kehittää uusia digitaalisia palveluja kuluttajille
- kehittämällä sopimusmalleja, joilla helpotetaan teosten käyttöä opetuksessa ja tutkimuksessa ja varmistamalla riittävät resurssit opetusta ja tutkimusta palvelevien aineistojen ja käyttö-oikeuksien hankintaan.Kuvittaja-lehden sihteerin paikka avoinna

Kuvittajat ry hakee Kuvittaja-lehdelle osa-aikaista toimitussihteeriä.

Kuvittaja-lehti on neljä kertaa vuodessa pienilevikkinen
asiantuntijalehti, joka käsittelee kuvittamista ja siihen liittyviä
ilmiöitä. Suuri osa lehden lukijoista on kuvittajia.

Tarjoamme mielenkiintoisen ja monipuolisen työn kuvittajien
ammatillisessa etujärjestössä osoitteessa Albertinkatu 1. Paikka
sopii hyvin myös opintojen loppuvaiheessa olevalle viestinnän tai
muun soveltuvan alan opiskelijalle.

Edellytämme hakijalta: erinomaista suomenkielen taitoa, hyvää
englanninkielen taitoa, artikkelikirjoittajakokemusta,
projektinhallintataitoja, hyviä sosiaalisia taitoja,
kiinnostuneisuutta kuvittamisalaa kohtaan, hyviä tietoteknisiä
valmiuksia sekä markkinointihenkisyyttä.

Eduksi ovat: toimitussihteerin työkokemus, viestinnän opinnot,
markkinointikokemus, verkkoviestinnän taidot sekä kuvitusalan tuntemus.

Työtehtävät:
Toimenkuvaan kuuluu toimitusihteerin tehtäviä, niistä lehdenpäätoimittajalle
vastaten: mm. juttujen kirjoittaminen, oikoluku, aineiston kerääminen, lehden
talouden seuranta ja yhteyshenkilönä toimiminen, toimituksellisen materiaalin
koordinointi ja vastuu  päätoimittajan ja toimituskunnan kanssa sovittujen
lehden tuotantoaikataulujen pitämisestä.

Lisäksi Kuvittaja-lehden sihteerin töitä vastaten niistä yhdistyksen
toiminnanjohtajalle: laskutus ja postitus, tilaajarekisterin ylläpito, lehden
apurahojen anominen sekä muita Kuvittaja-lehden sihteerin töitä.
Markkinoinnin tehtäviä: Mainosten hankinta ja levikin kasvattaminen

Osa-aikatyö: n. 70 h /kk

Palkkaus: 15 EUR / h
Työ alkaa 1. maaliskuuta 2014 tai sopimuksen mukaan.
Ilmoita hakemuksessasi milloin voit aloittaa työn.

Haku päättyy 10. helmikuuta 2014.
Hakemukset toimitetaan kirjallisesti postitse Kuvittajat ry, Albertinkatu 1, 00150 Helsinki tai sähköisesti info@kuvittajat.fi osoitteeseen.
Hakemuksen liitteeksi cv ja kaksi artikkelinäytettä.

Lisätietoja:

Päätoimittaja Jyrki Vainio, 040 520 1921, jyrkivainio@hotmail.com
Toiminnanjohtaja Merja Pylkkänen, 050 567 8434, merja.pylkkanen@kuvittajat.fi


Kuvitustaiteen valtionpalkinto Erika Kallasmaalle

Valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunta on myöntänyt ensimmäisen kuvitustaiteen valtionpalkinnon kuvittaja Erika Kallasmaalle.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoisen palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki perjantaina Helsingissä.  Samassa tilaisuudessa jaettiin myös kirjallisuuden valtionpalkinnot, jotka saivat kirjailija Monica Fagerholm ja suomentaja Liisa Ryömä.

Kuvitustaiteen valtionpalkinnon perustelut:
Erika Kallasmaa (s. 1969) aloitti kuvakirjojen kuvittajana 2000-luvun alussa Ruotsissa. Suomessa hän teki läpimurtonsa Allakka Pullakka -kuvakirjalla vuonna 2004, joka ilmestyi nimellä Erika Kovanen.

Erika Kallasmaan työn painopiste on lastenkulttuurissa. Hänen teoksilleen on tunnusomaista rento muotokieli ja rikkaat sommitelmat, joita sitoo näennäisestä riehakkuudesta huolimatta hallittu värisuunnittelu. Kallasmaan teokset ylittävät kaikki sovinnaisuuden rajat. Lastenkulttuuripainotuksesta huolimatta hänen kuvallinen maailmansa vaikuttaa voimakkaasti kaikenikäisiin.

Kallasmaan kuvittama Yökyöpelit ilmestyi 2008. Sen pohjalta Helsingin kaupunginteatteri tuotti musiikkinäytelmän, johon Kallasmaa suunnitteli lavastuksen ja puvustuksen. Ohjaus ja käsikirjoitus olivat Laura Ruohosen.
Seuraavaksi Yökyöpelien satukirjamaailma siirtyy televisioon. Tunnettujen näyttelijöiden esittämät ”höperön rehvakkaat” hahmot liikkuvat 3D-lavasteiden, perinteisten kulissien ja Kallasmaan piirrosanimaation keskellä.

Kallasmaa on myös ollut ideoimassa Tiitiäisen satupuistoa, joka valmistuu Tampereelle tämän vuoden lopulla. MA-arkkitehtiryhmän ja Kallasmaan yhteinen Kolonkolonkolo-ehdotus voitti kaupungin järjestämän kilpailun 2012.

Kallasmaa on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän on toiminut alansa opettajana Aalto-yliopistossa. Aikaisemmin hänet on palkittu Kuvittajat ry:n Kaiku-palkinnolla (2005).


Kuvittajat mukana Tekijäfoorumin vetoomuksessa hallitukselle

Tekijäfoorumi vaatii toimia hallitukselta – kohtuutta alan sopimuksiin!

Pääministeri Kataisen hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa, että tekijänoikeuslailla säädetään tarkemmin kohtuullisista sopimusehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta tekijöille. Tekijäjärjestöjen toistuvista vaatimuksista huolimatta hallitus ei ole ryhtynyt toimiin kirjauksen toteuttamiseksi.

Yksittäinen tekijä on erittäin heikossa asemassa erityisesti neuvotellessaan teoksensa julkaisusta suuren monikansallisen yhtiön kanssa. Käytännössä yhtiöiden tarjoamista ehdoista ei voi neuvotella. Ongelma koskee ammattilaisten ohella myös harrastajia. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä ovat television lastenlaulukilpailut.

Ministeri Arhinmäki on julkisissa puheenvuoroissaan todennut, että vääristyneelle sopimuspolitiikalle on tehtävä jotain. Ministerin mukaan: “Heikomman osapuolen asemaa ei saa käyttää hyväksi. Heikomman osapuolen suojaaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat yhteiskuntamme tärkeitä tehtäviä”.

Tekijänoikeuslakia on muutettava niin, että se takaa luovan työn tekijöille kohtuulliset sopimusehdot ja korvauksen, jolla ammattimainen taiteen tekeminen on mahdollista. Parhaiten tämä toteutuu lisäämällä lakiin työehtosopimustyyppinen järjestelmä, jossa tekijöitä ja käyttäjiä edustavat järjestöt neuvottelevat alalleen minimiehdot. Lisäksi lain on nykyistä paremmin otettava huomioon tilanne, jossa teoksesta tulee nk. bestseller.

Tekijäfoorumi tuomitsee ne tekijöiden oikeuksien heikennyspyrkimykset, joita sisältyy ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -kansalaisaloitteeseen. On kuitenkin hienoa, että kohtuulliset korvaukset on nostettu esiin myös kansalaisaloitteessa. Tekijäfoorumi vaatii kohtuullisen korvauksen käsittelemistä omana kokonaisuutenaan. Tekijänoikeuslakia on muutettava niin, että luovalla työllä voi elää.Tekijäfoorumi on 28 suoraan tekijää ja taiteilijaa edustavan ammatti- ja muun järjestön yhteenliittymä. Järjestöissä on jäseninä yhteensä noin 50 000 henkilöä.

Lisätietoja:
Suomen Muusikkojen Liitto ry/Lottaliina Lehtinen p. 040-861 3231
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry/Tiia-Lotta Lehterä p. 044-207 3171
Suomen Journalistiliitto ry/ Marianne Leskinen p. 040-828 6580
Kuvittajat ry/Jyrki Vainio p. 040-520 1921
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry/Mirkka Kivilehto p. 09-2511 2148


Taiteiden yö 22.8. Kuvittaja-galleriassa

TAITEIDEN YÖ KUVITTAJA-GALLERIASSA 22.8. KLO 16-20

Kuvittaja-galleriassa vietetään Taiteiden yötä torstaina 22.8. klo 16-20 monipuolisen ohjelman merkeissä.

Kuvittaja Johanna Witick on paikalla kertomassa omasta esillä olevasta Pupunäyttelystään.

Lisäksi galleriassa voi osallistua Naisten neuvontatoimisto nro 1. -yhteisötaidetapahtumaan. Eeva Louhion ja Maija Toropaisen interaktiivisessa yhteisöllisessä taideprojektissa tarjotaan jaloa teetä ja muotoillaan yhdessä mieltä askarruttavat asiat kysymysten muotoon intuition ja elämänkokemuksen avulla.

”Pienet ongelmat ratkaistaan odottaessa, isommat ohjataan eteenpäin.”
Kohtaaminen tapahtuu kirjailija Alexander McCall Smithin luoman Mma Ramotswen Botswanalaisessa hengessä. Kaikki kysymykset arkistoidaan käsin arkistokorteille.

Nimettöminä arkistoiduista kysymyksistä koostetaan myöhemmin näyttely.

Tapahtuma on osa Helsingin Juhlaviikkojen Taiteiden yön ohjelmaa. Tilaisuus soveltuu kaiken ikäisille ja on maksuton.

TERVETULOA!


Pupunäyttely Kuvittaja-galleriassa 2.8.-31.8.

PUPUNÄYTTELY - Johanna Witickin naivistisia ja värikkäitä öljymaalauksia
2.8.-31.8.2013

JOHANNA WITICK
s. 1982

Graafinen suunnittelija, media-assistentti ja kuvittaja. Toiminut yli 10 vuotta mainosalalla graafikkona ja kuvittajana.

Pupunäyttelyn synty

Päätökseni pitää välivuosi palkkatyöstäni ja tehdä vain asioita joita haluan oli parasta mitä olen itselleni suonut. Opiskelin uuden ammatin, kirjoitin, piirsin ja maalasin. Se oli toisinaan aika haastavaa, mutta tarvitsin sen ajan, jotta sain rauhassa etsiä itseäni ja päästää itseni irti stressaavasta oravanpyörästä. Silloin aloin myös maalata pupuja.

Maalaaminen oli tapani rentoutua.

Välillä pupujani maalatessa kuuntelin lastenradiota, välillä rokkia ja toisinaan vain hiljaisuutta. Joskus aloitettuani päiväni olin stressaantunut ja väsynyt, joskus iloinen ja innoissani, mutta lopputulos oli aina sama, päivän päätteeksi minulla oli onnellinen mieli. Tein ainoastaan iloisia kuvia, koska mieli heijastaa tunteet takaisin kankaalta kuin peili. Oli olotila mikä hyvänsä, se muuttui aina hyväksi tai vielä paremmaksi maalatessa.

Maalaukseni kertovat naiivista rakkaudestani luontoa ja eläimiä kohtaan.

Pupunäyttelyn tarkoitus on tuoda iloa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tauluni ovat värikkäitä ja utopistisia ja erittäin lapsellisia. Mitä enemmän väriä sen parempi. Toivon että työni toisivat iloa ihmisten jokapäiväiseen elämään ja inspiroisi myös muita kokeilemaan omia rajojaan. Suosittelen kaikille ihmisille irtiottoa arjen pyörteistä ja parantavaa puputerapiaa!

Näyttely on esillä 2. – 31.8. Kuvittajat Galleriassa, Albertinkatu 1,  arkisin klo 9 – 17.

Lisätietoja: Johanna Witick; johanna.witick@gmail.com, www. johannawitick.weebly.com

 


KUVITTAJIEN KEVÄTJUHLIA VIETETTIIN KIASMASSA

KEVÄTHÄMMINKI kuvituksen minifestivaali 2013 huipentui 22.5.2013 Kiasmassa pidettyyn Kieku-, Kaiku- ja Kukko-palkintojuhlaan, joka oli samalla yhdistyksen perinteinen kevätjuhla kaikille jäsenille. Kuvat: Annukka Pakarinen


Kuvittajapalkinnot Seppo Polamerelle, Salla Savolaiselle ja Christer Nuutiselle

Kieku,- Kaiku- ja Kukko -kuvituspalkinnot Seppo Polamerelle, Christer Nuutiselle ja Salla Savolaiselle

Kuvittajat ry jakaa Kieku-elämäntyöpalkinnon, Kaiku-palkinnon läpimurrosta kuvittajana sekä Kukko-palkinnon, jonka saa ansioitunut oppikirja- tietokirjakuvittaja. Kieku- ja Kaiku-palkintoja on jaettu vuodesta 2005. Kukko-palkinto lisättiin Kuvittajien palkintoihin vuonna 2007. Valinnat tehdään kustantajien, kuvittajien sekä muiden asiantuntijatahojen asettamien ehdotusten pohjalta. Kuvittajat ry jakaa palkinnot vuorovuosin ja palkinnot ovat 5000 euron suuruisia. Ne rahoitetaan Kopioston keräämillä valokopiointikorvauksilla.

Kieku-palkinto 2013 myönnetään Seppo Polamerelle (s. 1936)
Palkintojurynä toimi Kuvittajat ry:n hallitus, joka luonnehti valintaa seuraavasti: Seppo Polameri on julkaissut urallaan satoja kirjankansia sekä kuvituksia noin 70 teokseen. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti metsästys- ja kalastusaiheisista piirroksista ja maalauksista. Luonnontieteellisen keskusmuseon näyttelyiden seinämaalaukset ovat Polameren käsialaa. Polameren ilmaisuvoimainen, elävä viivankäyttö yhdistettynä tarkkaan ja anatomisesti oikeaoppiseen esittävyyteen on hämmästyttävä yhdistelmä. Polameri tavoittelee töissään spontaania ilmaisua ja kertoo pyrkivänsä toteuttamaan esittävät kuvansa abstraktia lähentelevällä tekniikalla.

Kaiku-palkinnon 2013 myönnetään Christer Nuutiselle (s. 1971).
Valitsija perustelee palkintoa seuraavasti: Christer Nuutisen viitseliään yksityiskohtainen ja silti kepeän ilakoiva aiheen käsittelytapa tarjoaa runsaudessaan kuvanlukunautinnollisuutta ja iloa. Ahkeran kuvittaja-ammattilaisen ilmaisuskaalaan kuuluu myös tyylilajivaihteluihin yltävä monipuolisuus sekä oivaltavaa kuvituksellista kekseliäisyyttä ja hersyvää, lempeää huumoria. Voittajan valitsi sarjakuvataiteilija-kuvittaja-pilapiirtäjä Heikki Paakkanen. Esiraadissa olivat Anu Igoni, Jussi Kaakinen ja Markko Taina.

Kukko-palkinto 2013 myönnetään Salla Savolaiselle (s. 1962).
Jury sanoo perusteluissaan seuraavaa: Iloisen vekkulit kuvitukset osoittavat, että Salla ei ole vain taitava piirtäjä, vaan myös loistava taiteilija, jolla on erinomainen värituntemus. Hänen kuvituksensa eivät ole vain tekstin täydennystä vaan tuovat opetusmateriaaliin tärkeän lisäelementin, jolloin syntyy lopputulos 1+1=3. Kukko-palkinnon voittajan valitsi 2013 kuvittaja Carlos da Cruz, kuvittaja Jenny Lucander sekä tietokirjailija ja rehtori Karin Ihalainen.

Kuvitustimantti 2012. Lisäksi julistetaan Kuvitustimantti -tunnustuspalkinto vuoden 2012 parhaasta kuvituksesta. Kuvittajat ry:n hallitus valitsi kolme finalistia, joista iltapäivällä 22.5. kuvitusseminaariyleisö äänesti voittajaksi Ville Tietäväisen kuvituksen Loppuun palanut.

Finalistit:
Ekroos Ture, Syvyyksissä. Julkaistu Tähtivaeltaja-lehdessä.
Mäkelä Pauliina, Eläin meissä. Julkaistu Yliopisto-lehdessä.
Tietäväinen Ville, Loppuun palanut. Julkaistu Helsingin Sanomissa.

Palkittujen töistä on koostettu näyttely Helsingin Rautatieasemalle 23.5.-1.6.2013

 


Kuvitustimanttifinalistityöt 2012 ovat valittu!

* Ekroos Ture, Syvyyksissä. Julkaistu Tähtivaeltaja-lehdessä
* Mäkelä Pauliina, Eläin meissä. Julkaistu Yliopisto-lehdessä
* Tietäväinen Ville, Loppuun palanut. Julkaistu Helsingin Sanomissa

Onnea finalisteille!

Työt ovat esillä Helsingin Rautatientorilla kuvitusnäyttelyssä 23.5-1.6.2013. Voittajan valitsee kuvitusseminaariyleisö 22.5. Kiasmassa.


Kuvittajien projektiapurahat 2013 ovat jaettu

Jyryn: Janne Harju, Erika Kallasmaa ja Anne Vasko perustelut:
Valtaosassa hakemuksissa pysyttiin kuvittajien omalla maaperällä eli tukea jaettiin pääosin kirjojen kuvittamiseen, kuvitusnäyttelyiden järjestämiseen ja muuhun kuvitustyöhön. Jury halusi tukea hakemuksia, joissa projekti tai projektit olivat hyvin perusteltuja ja niillä oli selkeä päämäärä. Hyvät kuvaliitteet ja selkeät ytimekkäät hakemukset, joissa keskityttiin asiaan, erottautuivat edukseen suuremmassakin määrässä hakemuksia.

Hakemuksia 52kpl. Myöntöjä 15 kpl, yhteensä 30 000 euroa.

* Ekebom Terhi, Lastenkirjan kuvituksen ja kuvakäsikirjoituksen laatimiseen, 2500
* Etto Ulla, M. Hurdin tarinoiden kuvittamiseen, 1000
* Haiko Nina, Nuortenkirjan kuvittamiseen, 1500
* Keränen Anssi, Lastenkirjan kuvittamiseen, 2000
* Korpela Aarni, Lastenkirjan kuvittamiseen, 1000
* Launis Mika, Retrospektiiviseen näyttelyyn, 3000
* Mort Meri, Kuvitusnäyttelyn rakentamiseen, 1000
* Nevakivi Laila, Lasten tietokirjan Suomen luonnon väreistä kuvittamiseen, 1500
* Nimeä ei saa julkistaa internetissä, Kuvitusprojektiin, 3000
* Nuutinen Christer, Maanväki tietokirjan kuvittamiseen, 3000
* Palin Merja, Rahapuu-kuvakirjan työstämiseen, 1500
* Pelliccioni Sanna, Lastenkirjan kuvittamiseen, 2000
* Savolainen Salla, Tikkumäen tallilla –näyttelyn suunnittelu- ja rakennustyöhön, 2000
* Talvitie Virpi, Välitiloja -kuvitusprojektiin, 2000
* Yrjölä Sakke, Suomen vakituisten kalalajien lajitunnistuskuvien tuottamiseen, 3000

Onnea apurahan saaneille kuvittajille!

Apurahat jaetaan Kopioston Kuvittajat ry:lle kanavoimista valokopiointikorvauksista.


Kaiku-kuvituspalkintofinalistit ovat valittu

Tiedote: 12.4.2012

Jury Anu Igoni, Jussi Kaakinen ja Markko Taina valitsivat neljä Kaiku-kuvituspalkintofinalistia:

Liisa Kallio
Ilja Karsikas
Christer Nuutinen
Matti Pikkujämsä

Onnittelut finalisteille!

Kaiku-palkinto myönnetään läpimurtokuvittajalle. Palkinnon suuruus on 5000 euroa. Lopullisen palkinnon saajan valitsee Heikki Paakkanen. Palkinto julkistetaan Kiasmassa 22.5.  Kieku- ja Kaiku ja Kukko -kuvituspalkinnot sekä Kuvitustimantin saaneiden teokset ovat esillä Helsingin rautatietorilla 23.5.-1.6.2013.


Kuvittajat ry on aloittanut selvitystyön suomalaisten kuvittajienyksityisistä arkistoaineistoista

Hankkeen päämääränä on saada kuvitukset sekä niihin liittyvä muu aineisto säilytettäväksi asianmukaisiin olosuhteisiin ja tutkijoiden käyttöön joko arkistolaitokseen tai johonkin muuhun julkiseen arkistoon tai museoon.

Selvitämme aluksi yhdistyksen jäsenten ja perikuntien kiinnostusta asiaan. Samalla kartoitamme, sisältävätkö kuvittajien kotiarkistot esimerkiksi kuvitusoriginaaleja, luonnoksia, päiväkirjoja, kirjeitä, valokuvia tai ammattiin liittyviä muita asiakirjoja.

Pyydämme lähettämään alustavan lomakkeen Kuvittajien toimistolle 15. toukokuuta 2013 mennessän osoitteeseen:

Kuvittajat ry
Albertinkatu 1
00150 Helsinki

Lisätietoja:
Heli Halme
Toiminnanjohtaja
Kuvittajat ry
Heli.halme@kuvittajat.fi
050 5678434

Arkistotutkimuslomake

 


Ehdota kuvituspalkinnon saajaa

Kuvittajat ry jakaa viidennen kerran Kieku-palkinnon merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana ja Kaikupalkinnon kannustukseksi uudelle huomattavalle kuvittajatulokkaalle. Kukko-palkinto jaetaan nyt neljättä kertaa ansiokkaalle oppimateriaali- tai tietokirjakuvittajalle. Kuvittajat ry asettaa haettavaksi kolme 5.000 euron suuruista palkintoa.

Palkintoesityksiä voivat antaa kustantajat, kuvittajat ja muut alan asiantuntijat. Esitysten tulee sisältää ehdokkaan esittely, perustelut valinnalle sekä mielellään kuvitusnäytteitä juryn työskentelyn tueksi. Ehdotuksessa esitellään kuvittajan tuotantoa mahdollisimman laaja-alaisesti. Esitykset toivotaan paperisina jatkokäsittelyn ja esittelyn helpottamiseksi. Palkintoesityksiä liitteineen ei palauteta.

Ehdotukset ovat jätettävä:

Kuvittajat ry

Albertinkatu 1, 00150 Helsinki

31.3.2013 mennessä

(viimeinen postileimapäivä on pääsiäisen takia torstai 28.3.)

Kieku-palkinto
Palkinto myönnetään merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana. Esityksissä toivotaan kaikkien kuvituslajien edustusta. Kuvittajat ry:n hallitus valitsee palkinnon saajan annettujen esitysten perusteella.

Kaiku-palkinto
Palkinto jaetaan kuvittajatulokkaalle merkittävästä läpilyönnistä. Esityksissä toivotaan kaikkien kuvituslajien edustusta. Kuvittajien hallituksen asettama kolmihenkinen asiantuntijajury valitsee palkintoehdokkaat annettujen esitysten perusteella. Juryyn kuuluvat: AD Anu Igoni (BOB Helsinki) kuvittaja Jussi Kaakinen, graafinen suunnittelija Markko Taina. Juryn esivalinnan perusteella lopullisen esivalinnan suorittaa sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä ja kuvittaja Heikki Paakkanen.

Kukko-palkinto
Palkinto jaetaan ansioituneelle oppimateriaali- ja/tai tietokirjakuvittajalle. Kuvittajien hallituksen asettama kolmihenkinen asiantuntijajury valitsee palkintoehdokkaat annettujen esitysten perusteella. Juryyn kuuluvat: kuvittaja Carlos da Cruz, kuvittaja Jenny Lucander sekä tietokirjailija ja rehtori Karin Ihalainen.

Palkinnonsaajat julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa Kiasmassa 22. toukokuuta 2013.
Palkittavien tekijöiden töistä on esillä näyttely Helsingin Päärautatieaseman Postihallissa 23.5.-1.6.2013

Palkinnot rahoitetaan Kopiosto ry:n kanavoimista kuvittajien kopiointikorvauksista.

Lisätietoja: Kuvittajien hallitus ja toiminnanjohtaja Heli Halme.
heli.halme @ kuvittajat.fi, 050 5678 434, www.kuvittajat.fi


Kuvittajat ry:n toiminnanjohtajan äitiysloman sijaisuus

Kuvittajat ry kuvittajien ammatillinen ja aatteellinen järjestö. Järjestön tavoitteena on edistää suomalaista kuvitustaidetta ja ammattilaisten asemaa.

Toiminnanjohtajan tehtävänä on huolehtia yhdistyksen operatiivisesta toiminnasta hallituksen alaisena. Toiminnanjohtajuus aktiivisessa järjestössä antaa hyvän käsityksen koko kuva-alan kentästä.

Edellytämme
* Soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai muuten ammatillisesti hankittua pätevyyttä
* Käytännön kokemusta järjestötoiminnasta
* Kokemusta järjestötaloudesta tai muuta taloushallinnon tuntemusta
* Hyviä vuorovaikutus- ja projektinhallintataitoja
* Itsenäistä työskentelyotetta
* Hyviä tietoteknisiä valmiuksia
* Erinomaista kirjallista suomen kielen taitoa
* Riittävän hyvää muuta kielitaitoa (englanti ja ruotsi)

Arvostamme
* Monipuolista kokemusta viestintätehtävistä ja verkkoviestinnän perusteiden tuntemista
* Kulttuuri- tai taidekentän tuntemista
* Tekijänoikeusasioiden tuntemista

Toimita vapaamuotoinen hakemus ansioluetteloineen alla olevaan postiosoitteeseen viimeiseen hakupäivään mennessä.

Työ alkaa: 13. Toukokuuta 2013
Työn kesto: 28. helmikuuta 2014 saakka. Mahdollisesti pidempäänkin.
Työaika: 150h/kk
Palkkaus: Ilmoita palkkatoive hakemuksessa
Hakuaika: 19.2.-28.3.2013. Viimeisen hakupäivän postileima kelpaa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Heli Halme
Heli.halme@kuvittajat.fi
050 5678 434
www.kuvittajat.fi

Hakemukset jätetään kirjallisesti osoitteeseen:
Kuvittajat ry
Albertinkatu 1
00150 Helsinki

 

 


Kuvitustimantti 2012

Teoshaku: 18.2-28.3.2013.

Kuvitustimantti-palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Kuvitustimantti-tunnustuspalkintoa voivat hakea kuvitusalan asiantuntijatahot mm. kuvittajat, kustantajat tai mainostoimistot vuonna 2012 julkaistulla kuvituksella.

Kilpailuun voi lähettää samalta kuvittajalta korkeintaan 3 ehdotusta. Kilpailuun haetaan yhdellä kuvituskuvalla eikä hakemukseen tule lisätä liitekuvia. Jos valittu kuva on kuvasarjasta tai kirjakuvituksesta, niin tämä tulee mainita kaavakkeessa. Tarvittaessa voi kaavakkeeseen liittää tarkemman kirjallisen lisäselvityksen. Teosehdotusten kuvat lähetetään laadukkaina värikopioina Kuvittajien toimistoon. Ehdotuksia ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoineen. Kuvat tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden oltava mainittuja ilmoittautumislomakkeessa.

Kuvittajat ry:n hallitus valitsee kolme Kuvitustimanttifinalistia, joista yleisö äänestää voittajakuvituksen. Kolme finalistikuvitusta Helsingin päärautatieaseman Postihallissa 23.5.-1.6.2013.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon osoitteeseen: Albertinkatu 1, 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on to 28. maaliskuuta. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Kuvitustimantti”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Kuvittajien kotisivuilta: www.kuvittajat.fi . Voit tilata myös lomakkeet Kuvittajien toimistosta: info@kuvittajat.fi / p. 050 5678434.

Ilmoittautumislomake_Kuvitustimantti


Kuvittajien projektiapuraha 2013

Projektiapuraha myönnetään yksittäiselle kuvittajalle kuvitushankkeisiin, työskentelyedellytysten parantamiseen sekä jatkokoulutukseen. Apurahan suuruus on 1.000–3.000 euroa. Poikkeuksellisesti se voidaan myöntää suurempanakin. Jaossa kiinnitetään huomiota erityisesti uusiin, yksilöllisiin ja ammattikuvaa laajentaviin hankkeisiin. Valinnat suorittaa edellisen vuoden apurahansaajista koottu kolmijäseninen jury. Vuonna 2013: Janne Harju, Erika Kallasmaa ja Anne Vasko.

Hakemukset toimitetaan Kuvittajat ry:n toimistoon 31. maaliskuuta mennessä.
Viimeinen postileimapäivä on to 28.3.2013:
Kuvittajat ry/Apuraha
Albertinkatu 1
00150 Helsinki

Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta huomioon.

Tiedustelut: sähköpostitse heli.halme@kuvittajat.fi tai
puhelimitse 050-5678 434

Lomakkeen voi ladata verkkosivulta tai tilata toimistosta:


Vuoden ensimmäinen SketchCrawl kokoontuminen tapahtuu lauantaina 19.1.

SketchCrawl on kansainvälinen tapahtumapäivä, joita järjestetään 3-4 kertaa vuodessa. Ideana on, että samana päivänä ympäri maailmaa piirtämisestä kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat yhteen tekemään kuvia päivän ajaksi. Voit olla alan ammattilainen, harrastelija, tai muuten vain asiasta kiinnostunut – taidoilla ei ole niin väliä, tarkoitus on pitää piirtämällä hauskaa yhdessä. Mitä näet ympärilläsi päivän aikana, missä liikut, millainen on
ympäristösi? Kirjaa se muistiin piirtämällä!

Kokoonnutaan klo 12.00 Rautatieaseman Cafe Elieliin. (Forexin vieressä, metrotunnelin portaiden yläpäästä oikealle). Sieltä voi kukin lähteä piirtämään, yksinään, porukassa, miten vain.
Palataan sinne uudelleen klo 18.00 katsomaan, mitä on saatu päivän mittaan aikaan ja mahdollisesti, miten jatkaa iltaa (ja piirtämistä) yhdessä siitä eteenpäin. (Siirtyä enemmän siihen tapahtuman ‘crawl’ osioon).

Voit tulla mukaan koko päiväksi, tai vain piipahtaa hetkeksi. Voit piirtää vain yhden kuvan, tai vaikka kymmeniä.
Levitä sanaa, kutsu mukaan kavereita!

SketchCrawlin kansainvälinen keskustelufoorumi (ja muiden maiden tapahtumat samana päivänä):

http://www.sketchcrawl.com/forum/index.php


Hyvää joulua!


 
Kuvittajien joulukortin kuvitti vuonna 2012 Christer Nuutinen


Kuvittajien joulumyyjäiset 15.-16.12.2012


Metka Matka -näyttely Pukstaaviin 10.11.2012-30.4.2013

Pukstaavissa on avautunut uusi vaihtuva näyttely Metka matka, jossa pääroolin saavat lastenkirjojen kuvat. Metka matka on Kuvittajat ry:n 10-vuotisjuhlanäyttely, ja se on Pukstaavissa esillä 10.11.2012–30.4.2013. Metka matka on ollut aiemmin näytteillä Päivälehden museossa Helsingissä.

Hauskassa näyttelyssä voi tutustua kahdeksantoista suomalaisen kuvittajan värikkäisiin satumaailmoihin. Kolmannes näyttelyn kuvittajista on debytoinut 2000-luvulla, mutta esillä on myös konkareiden töitä. Esillä on esimerkiksi Mika Launiksen, Julia Vuoren ja Christel Rönnsin taidetta.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se sijaitsee Pukstaavin vaihtuvien näyttelyiden tiloissa. Pukstaavi on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi
Marttilankatu 12, 38200 Sastamala
p. 010 3212 950
info.at.pukstaavi.fi
www.pukstaavi.fi


Satupäivä 2012

Sadun nimipäivänä, torstaina 18.10. Satupäivä juhlii viisivuotissyntymäpäiviään. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan.

Vuosien kuluessa Satupäivä on kasvanut pienestä kampanjasta valtakunnalliseksi tapahtumaksi, joka vuosittain tuo iloa tuhansille sadun ystäville. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut lähes 200 tapahtumajärjestäjää yhteensä 68 eri paikkakunnalta. Satupäivän ohjelmassa edustettuina ovat eri taiteenlajit lastenkirjallisuudesta ja kuvituksesta teatterin ja tanssin kautta sarjakuvaan ja roolipeleihin. Myös eri kielet ja kulttuurit ovat edustettuina: suomen lisäksi Satupäivänä satuillaan ainakin ruotsiksi, saameksi, englanniksi, saksaksi, venäjäksi, italiaksi ja islanniksi.

Mukana yhteistyössä Kuvittajat ry

Ohjelma: Satupäivä


Luovien alojen tekijäjärjestöt: ministeriön puolustettava opiskelijoiden tekijänoikeuksia

Tiedote 23.8.2012
Julkaisuvapaa

Valokuvaajia, graafisia suunnittelijoita, kuvittajia, sarjakuvantekijöitä sekä toimittajia edustavat järjestöt vetoavat opetus- ja kulttuuriministeriöön alan opiskelijoiden tekijänoikeuksien turvaamiseksi.

Opiskelijoita pakotetaan opintojensa yhteydessä allekirjoittamaan lehtitalojen avustajasopimuksia, jotka vievät heiltä korvauksetta alan yrittäjän ainoan kauppatavaran, tekijänoikeuden. Luovan alan opiskelijat työllistävät tulevaisuudessa itsensä yhä useammin freelancerina tai yrittäjänä.

”Vaadimme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeistaisi näiden alojen koulutusta antavia yliopistoja ja ammattikorkeakouluja siten, että opiskelijoita ei voida edellyttää opintoihin sisältyvän harjoittelun tai kurssin yhteydessä luovuttamaan laajasti tekijänoikeuksiaan”, järjestöt esittävät vetoomuksessaan.

Järjestöt toivovat, että ministeriö kehottaa oppilaitoksia etsimään sellaiset yhteistyökumppanit, että opiskelijat eivät joudu mediatalojen sanelun eteen tekijänoikeuksiensa laajaksi ja vastikkeettomaksi luovuttamiseksi. Oppilaitosten tulisi samalla tehostaa opiskelijoille annettavaa luovan alan yrittäjyyden opetusta.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Grafia ry, Kuvittajat ry, Sarjakuvantekijät ry, Suomen freelance-journalistit ry ja Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry.


Kesän 2012 kuvitusnäyttelykalenteri


Pekka Vuori
, 26.4.–28.10. Pukstaavi Sastamala. Marttilankatu 12.

Metsän tuhat tarinaa, kuvittajien yhteisnäyttely Tallinnan lastenkirjakeskuksessa 13.7. saakka. Pikk 73.

Laura Valojärvi kesäkuun kuvittajana Suomen lastenkirjakaupassa Helsingissä. Simonkatu 9.

Rudolf Koivu Retretissä 9.6.–28.8. Tuunaansaareentie 3, Punkaharju.

Hannele Tanskanen, 15.6.–30.7. Kolin Torni-galleria, Ylä-Kolintie 2.

Mirkka Eskonen, 21.6. saakka, Napa-galleria Helsinki. Eerikinkatu 18.

Matti Kota, kesäkuun loppuun Vuojoen kartanossa. Kartanontie 28, Eurajoki.

Ötökkänäyttely Lastenkirjakaupan galleriassa 1.7.–10.8. Simonkatu 9, Helsinki. Mukana: Karoliina Pertamo, Katri Kirkkopelto, Christel Rönns, Marika Maijala, Laura Valojärvi, Liisa Kallio, Salla Savolainen, Linda Bondestam, Virpi Penna ja Sari Airola.

Sari Airola, Lastenkirjakaupan galleria 13.8–31.8. Simonkatu 9, Helsinki.

Ilona Partasen kuvituksia Helsingin Lasipalatsin ständeissä 30.7.–20.8. (yhdessä kahden valokuvaajan kanssa).

Hans Eiskonen, Kuvittaja-galleria, elo-lokakuu. Albertinkatu 1, Helsinki.

Metka Matka. Lastenkirjakuvitusnäyttely Päivälehden museossa 21.3.-21.10.2012. Ludviginkatu 24, Helsinki. Kuvittajat ry 10 vuotta!


Ilona Partanen, Second thoughts (2012)


Kuvittajien projektiapurahat 2012

Jury: Carlos Da Cruz, Eeva Louhio ja Pauliina Mäkelä käsittelivät yhteensä 61 projektiapurahahakemusta, joista 2 hylättiin kahden vuoden hakemuskarenssiajan takia.  Juryn työ ei ollut helppoa, koska hakemukset olivat varsin tasavahvoja. Mikään projekteista ei siis noussut vahvasti esille ylitse muiden. Hakemuksista valtaosa oli kuvakirjaprojektihakemuksia. Mukana oli myös animaatiosuunnitelmia ja sarjakuvaa. Joissakin hakemuksissa oli suuntautumista uuteen teknologiaan, kuten digitaaliseen kirjaan. Joissakin hakemuksissa korostui kekseliäästi ideat kansainvälisen yhteistyön kehittämisestä. Jury pohti projektien painopisteitä ja suosi kuvitusten osuutta. Anomukset joissa ei ollut liitteenä kuvanäytteitä, herättivät juryssä hämmästystä ja pääsääntöisesti ne tulivat hylätyiksi.

Apurahat, yhteensä 40.000 euroa, myönnettiin 23 hakijalle. Apurahat ovat Kopiosto ry:n kautta kanavoituvia valokopioinnin tekijänoikeuskorvauksia:

Bast Terese                  2.000 Lastenkirjan kuvittamiseen

Boreysho Oleg             1.500 Satukokoelman kuvittamiseen

Forss Alexandra          1.500 Aikuisille suunnatun kuvakirjan toteuttamiseen

Harju Janne                 3.000 Kosmopeippo – iPad kuvakirjan toteuttamiseen

Ilkka Juha                    1.500 Kuvakarttojen piirtämiseen

Kallasmaa Erika          2.700 Lasten televisiosarjan demoversion toteuttamiseen

Laitinen Anna Emilia   1.500 Kuvakirjan viimeistelyyn

Maijala Marika            1.000 Kuvakirjan suunnitteluun

Minn Elina                   2.000 Suden enne -visuaalisen esityksen toteuttamiseen

Närhi Kati                    2.000 Kuvakirjan toteuttamiseen

Nygård Marjo             1.500 Lasten- ja nuorten kirjan kuvittamiseen

Nimetön                     1.500 Sarjakuva-albumin käsikirjoitus- ja kuvitustyöhön

Partanen Ilona           2.000 Terapeuttisten lastenkirjojen kuvittamiseen

Rekinen Kaisa            1.000 Lasten runokirjan kuvitustyöhön

Ringbom Antonia       2.000 Arkipellina pitkäanimaatioon/ Demo storyboard kuvituksiin

Sainio Ulla                 1.000 Ammatillisen osaamisen laajentamiseen (jatkokoulutukseen)

Salakari Juhana       1.800 Rikospähkinöistä koostuvan kuvitetun kirjan toteuttamiseen

Saramäki Sami         1.500 Kokeelliseen kuvitusprojektiin

Sarell Nadja             1.000 Kuvakirjan kuvittamiseen, kuvitusnäyttelyyn ja työpajoihin

Tietäväinen Ville      2.000 Kuvakirjan toteuttamiseen

Vasko Anne             3.000 Suomalaisjapanilaisen kuvakirjan toteuttamiseen

Warsta Elina           2.000 Kuvakirjan toteuttamiseen

Ylioja Ulrika           1.000 Kuvakirjan toteuttamiseen

Onnea apurahan saaneille kuvittajille!


Kuvitusfestivaalit Designmuseossa 13.-15.4.2012

Tervetuloa pohjoismaiden ensimmäisille kuvitusfestivaaleille!

Kuvittajien kymmenvuotisjuhlavuosi huipentuu kuvitusfestivaaleihin Helsingin Designmuseossa. Kaikille kuva-alasta kiinnostuneille suunnatun festivaalin teemana kuvitus taiteen ja designin rajapinnassa.

Koko festivaalin ajan:

* Näyttelyitä: Tartu kuvaan -esinekuvitusnäyttely, kuvittajien teosnäyttely ja Julista! -julistekuvitusnäyttely sekä Lentävä sohva -kuvaprojisointiteos.

* Toimintaa: Café Karikatyr ja työpajoja. Ihmeellinen meri: seuraa suurten seinäteosten valmistumista. Lauantai klo 15−18 Ateljier O. Haapala kuvaa ateljeessaan yleisöä tuhannen ja yhden yön tunnelmissa. Sunnuntaina museon läheisyydessä Kuvakirjabussissa työnäytöksiä.

Perjantai 13.4.:
* 9.30 Aamiaistilaisuus työnantajille (yksityistilaisuus)
* 12.00 Festivaalien avajaissanat: Mika Launis
* 12.30 Opiskelijatapaaminen. Ammattilaiset arvioivat aloittelevien kuvittajien töitä.
* 14.30 Lähikuvassa Jukka Lemmetty. Digitaalinen kirja.
* Työpajatilassa: 14.30−16.30 sähkökirjatyöpaja. Vetäjänä Jukka Lemmetty.
* 15.30 Kuvittajan identiteetti taiteen ja muotoilunrajapinnassa. Paneelissa: Janne Harju, Erika Kallasmaa ja Ville Tietäväinen.
* 17.00 Yleisöluento: Kuvittajat Amnestyn aktivisteina: AD Anu Merenlahti
* 18.00 Museo sulkeutuu

Lauantai 14.4.:
* 11.30 Toisen festivaalipäivän avaa puheenjohtaja Eili-Kaija Kuusniemi
* 12.00 Lähikuvassa kuvittaja Sanna Mander
* 13.00 Haastattelussa kuvittaja Antti Uotila
* 14.00 Lähikuvassa kuvittaja Karl Grandin (SE)
* Työpajatilassa: klo 15.00−17.00. Metka naama -työpaja. Vetäjänä Milla Risku.
* 15.00 Haastattelussa kuvittaja Ossi Hiekkala. Teemana pakkauskuvitus.
* 16.15 Kokeellinen musiikin ja kuvan improvisaatioesitys. Toteuttaja Tomutonttu (Jan Anderzen).
* 17.00 Haastattelu. Teemana kuvitusagentuurit.
* 18.00 Museo sulkeutuu

Sunnuntai 15.4.:
* 11.15 Kolmannen festivaalipäivän esittely
* 11.30 Lähikuvassa Julia Vuori: Kuinka Sika tuotteistettiin Japanissa?
* 12.30 Elävät legendat. Kuulumisia kertoo mm. Hannu Taina, Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä Mauri Kunnas.
* Työpajatilassa: klo 12.00−14.00 Kirigamitalo-työpaja. Ohjaajana Sanna Pelliccioni.
* 13.30 Haastattelussa Ilkka Kärkkäinen (Art Director, Dynamo Advertising). Kuvituksen käyttö mainonnassa.
* 14.30 Dr. Sketchyn burlesque croquis: Tuhat ja yksi yötä
* 16.30 Tartu kuvaan näyttelyn opastettu kierros
* 17.30 Festivaalien päätössanat
* 18.00 Museo sulkeutuu

Designmuseo, Designgalleria 12
Avoinna ti-su klo 11-18
Liput: 8e/7e/3e/lapset ilmaiseksi
www.designmuseum.fi

Lisätietoa:
Kuvittajat ry
Albertinkatu 1, Helsinki
info@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.fi

 


Kuvakirjabussi starttaa kuvitusfestivaaleilta


Kuvittajia haetaan / Illustratorer sökes!

Bilder för barn?
Illustratörer sökes

År 2014 är Finland temaland på den internationella bokmässan i Frankfurt. För detta ändamål och för eventuell internationell turné bygger produktionsbolaget Jokowski och Pro Artibus nu upp en utställning som skall lyfta fram de främsta illustratörerna verksamma på svenska med barn som målgrupp.

Den 6.2-31.3 pågår den öppna ansökningstiden till projektet. Vi ber alla professionella illustratörer skicka in sin portfolio till johanna@jokowski.fi, Jokowski, Riegatan 14, 65300 Vasa.

Illustratörerna väljs ut av representanter från Pro Artibus, Illustratörerna i Finland rf. och Barnlitteraturforskning vid Åbo Akademi.

Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Helene och Walter Grönqvist Stiftelse.

För mera information kontakta Johanna Stenback, johanna@jokowski.fi, 040 5267536


Metka matka

Lasten kirjankuvitusnäyttely
Päivälehden museossa 21.3.-30.9.2012
Avoinna ti-su 11-17
www.paivalehdenmuseo.fi
Vapaa pääsy

Kuvittajat ry juhlii 10. toimintavuottaan lasten kirjankuvitusnäyttelyllä. Metka matka -näyttelyssä suomalainen lastenkuvakirja osoittaa moninaisuutensa. Esillä on nykypäivän huimia seikkailuja, klassisia satuja ja jopa lasten tietokirjakuvitusta satumaisessa ympäristössä. Näytteillä on 18 tunnetun kirjakuvittajan 10 viimeisenä vuonna toteutettuja lastenkirjakuvituksia.

Näyttelyjury Saila Linnanhalme, Jenni Rope ja Ville Tietäväinen valitsi näyttelyyn seuraavat kuvittajat: Sari Airola, Lena Frölander-Ulf, Janne Harju, Suvi-Tuuli Junttila, Liisa Kallio, Ilja Karsikas, Erika Kallasmaa, Mika Launis, Marika Maijala, Annika Mannström, Pauliina Mäkelä, Pekka Rahkonen, Alexander Reichstein, Salla Savolainen, Virpi Talvitie, Christel Rönns, Julia Vuori ja Anne Vasko.

Osa satuhahmoista seikkailee näyttelyarkkitehti Tarja Kunttusen suunnittelemassa lavastetussa ympäristössä. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastaa Marika Tynnilä. Kaikki valitut työt ovat esillä originaaleina. Näyttelyssä on mahdollista tutustua myös lastenkirjoihin, joista kuvitukset ovat valittu.

Museo järjestää kuvitusaiheisia työpajoja lapsille heti keväällä sekä lyhyen kuvitusaiheisen seminaarisarjan alkusyksystä 2012.

Samanaikaisesti esillä on myös uutta Helsingin Sanomien lehtikuvitusta osana museon pysyvän kokoelman puolella.

Saatavana myös näyttelykatalogi.

Kuvittajat ry
Albertinkatu 1
00150 Helsinki
info@kuvittajat.fi
050 5678 434
www.kuvittajat.fi

www.facebook.com/events/375193032499990/


Kuvittajien teosnäyttelyhaku

Hakuaika 1.1.-18.2.2012.

Kuvittajien teosnäyttely on esillä Kuvita! – Illustration Festival Helsinki 2012 -tapahtumassa. Portfolionäyttelyyn on tervetullut osallistumaan jokainen kuvittaja ry:n varsinainen jäsen. Näyttelyyn ei ole perinteistä jurytystä. Kuvittajien teokset ovat esillä pääosin digitaalisena esityksenä, mutta festivaalityöryhmän valitsema pieni osa työryhmän valitsemista kuvitusoriginaaleista pääsee esille myös kehystettyinä. Lisäksi jokainen teosnäyttelyyn osallistuja voi tuoda perinteisen selattavan portfolion.

Kuvitusfestivaalit ovat visuaalisen alan asiantuntijoille, työnantajille, opiskelijoille ja kuvituksesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle suunnattu ohjelmallinen viikonlopputapahtuma Designmuseon Designgalleria 12:ssa. Designgalleria 12 on osa World Design Capital Helsinki 2012 toimintaa.

Kuvittajat ry:n varsinainen jäsen  tarjoaa näyttelyyn viitenä viimeisenä vuonna toteutettuja töitä (vuonna 2007 tai myöhemmin tehdyt työt). Työn ei tarvitse olla ollut julkaistu. Töiden toteutustapa ja -tekniikka on vapaa. Teokset ovat myynnissä. Originaalien toimituksesta paikan päälle sovitaan myöhemmin.

Näyttelyyn haetaan kolmella kuvittajan valitsemalla kuvituksella, joista pääsevät portfoliomaisesti esille. Jos koetaan tarpeelliseksi, työryhmällä on kuitenkin oikeus pyytää kuvittajalta teosta vaihdettavaksi. Teosehdotusten kuvat lähetetään ensimmäisessä vaiheessa värikopioina Kuvittajien toimistoon. Hakemuksia ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoinen. Kuvat tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden oltava mainittuja ilmoittautumislomakkeessa.

Perinteiset portfoliot tulevat esille niille tarkoitetuille pöydille teosnäyttelyn yhteyteen. Portfoliot luovutetaan edustavassa kansiossa, jonka koko on A4-A2.  Portfolioihin ei saa liittää originaalitöitä.

Näyttelyn esille laitosta vastaa Kuvittajien festivaalityöryhmä. Myös työryhmän jäsenillä on oikeus hakea näyttelyyn.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon osoitteeseen: Albertinkatu 1, 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on ma 20.2. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Teosnäyttely”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

Näyttelyyn osallistuminen maksaa 30 euroa. Näyttelyyn voi osallistua maksutta, jos toimii vapaaehtoisena festivaalissa vähintään 3 tunnin ajan. Liitteenä olevaan ilmoittautumislomakkeeseen tulee tällöin merkitä mihin tehtävään hakee. Muussa tapauksessa osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Kuvittajat ry:n tilille: Nordea 174530-63513.

Näyttelyyn valittujen teosten digitaaliset versiot, selattavat portfoliot ja mahdolliset originaalikappaleet pyydetään toimittamaan myöhemmin kerrottavien ohjeiden mukaan Kuvittajat ry:n toimistoon. Kuvittajat ry ei vastaa postin tai muun lähetystavan aiheuttamista vahingoista. Postimaksun maksaa töiden lähettäjä. Kuvittajat ry vakuuttaa originaalit säilytyksen, näyttelyn ja palautuskuljetuksen ajaksi sekä maksaa postimaksun palautuksen osalta.

Kuvitukset ovat näyttelyssä myynnissä. Jos et halua jotain kuvitusta myyntiin, merkitse lomakkeeseen hintatiedon perään “ei myytävänä”. Näyttelyn järjestäjät varaavat oikeuden käyttää näyttelyyn valittuja töitä korvauksetta näyttelyn tiedotus- ja opetustoiminnassa.

Kuvittajien teosnäyttely
KUVITTAJAT 10-VUOTTA
Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012
13-15.4.2012
Designmuseo. Designgalleria 12 (Designmuseon pohjakerros)
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.

Lisätietoja:
Kuvittajat ry
Heli Halme
p. 050 5678434
info@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.fi

Lataa tästä teosnäyttelylomake tai tilaa lomake toimistosta: Lataa teosnäyttelylomake

 Tartu Kuvaan! -näyttelyhaku alkaa 1. tammikuuta

Näyttelyhaku: Hakuaika 1.1.-18.2.2012.

Tartu kuvaan! -näyttely on esillä Kuvita! – Illustration Festival Helsinki 2012 -tapahtumassa. Kuvitusfestivaalit ovat visuaalisen alan asiantuntijoille, opiskelijoille ja kuvituksesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle suunnattu ohjelmallinen viikonlopputapahtuma Designmuseon Designgalleria 12:ssa. Designgalleria 12 on osa World Design Capital Helsinki 2012 toimintaa. Festivaalin pääteema on kuvitus taiteen ja desingin rajapinnassa.

Näyttelynhaku on avoin kaikille suomalaisille tai Suomessa toimiville visuaalisen alan ammattilaisille. Näyttelyyn voi hakea viimeisten vuosien töillä (vuonna 2008 tai myöhemmin tehdyt työt). Töiden toteutustapa ja -tekniikka on vapaa.

Tartu kuvaan -näyttely käsittelee designin ja kuvitustaiteen rajapintoja: Missä vuorovaikutuksessa koristekuvitus on tuotteen kanssa? Onko se taiteellinen vai myynnillinen lisäarvo tai heikentääkö se esineen arvoa? Ovatko jotkut kuvitetut tuotteet rakennetut kuvituksen varaan?

Näyttelyssä on kuvitettuja arkisia esineitä ja designtuotteita. Näyttelyssä esitellään tuotekuvituksia eri osa-alueilta mm. esinesuunnittelu, tekstiili- ja vaatetussuunnittelu, kalustesuunnittelu sekä pakkaussuunnittelu.

Näyttelyyn voi lähettää korkeintaan 6 ehdotusta. Teosehdotusten kuvat lähetetään laadukkaina värikopioina Kuvittajien toimistoon. Ehdotuksia ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoineen. Kuvat tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden oltava mainittuja ilmoittautumislomakkeessa.

Näyttely on jurytetty. Jury kokoontuu helmi-maaliskuun vaihteessa 2012. Hakijoiden lisäksi juryn on mahdollista kutsua tekijöitä näyttelyyn. Juryn kokoonpano ilmoitetaan myöhemmin.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon osoitteeseen: Albertinkatu 1, 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on ma 20. helmikuuta. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Tartu Kuvaan!”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

Näyttelyyn valittujen teosten originaalikappaleet pyydetään toimittamaan myöhemmin kerrottavien ohjeiden mukaan Kuvittajat ry:n toimistoon. Kuvittajat ry ei vastaa postin tai muun lähetystavan
aiheuttamista vahingoista. Postimaksun maksaa töiden lähettäjä. Kuvittajat ry vakuuttaa teokset säilytyksen, näyttelyn ja palautuskuljetuksen ajaksi sekä maksaa postimaksun palautuksen osalta.

Näyttelyn järjestäjät varaavat oikeuden käyttää näyttelyyn valittuja töitä korvauksetta näyttelyn tiedotus- ja opetustoiminnassa.

Tartu Kuvaan -näyttely
13-15.4.2012
Kuvittajat 10 vuotta

Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012
Designmuseo. Designgalleria 12 (Designmuseon pohjakerros)
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.

Lataa ilmoittautumislomake


Kuvitustimanttiteoshaku alkaa 1. tammikuuta

Teoshaku: 1.1.-18.2.2012.

Kuvitustimantti-kunniapalkintoa voivat hakea kuvitusalan asiantuntijatahot mm. kuvittajat, kustantajat tai mainostoimistot vuonna 2011 julkaistulla kuvituksella. Julkaisuformaatti on vapaa. Kuvitustimantti on kunniapalkinto. Juryn valitsema voittaja kustannetaan kuitenkin viikonloppu Berliinissä syksyllä 2012 Illustrative 12 Berlin -festivaalin aikaan.

Palkinto julkistetaan Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012 -tapahtumassa. Juryn valitsemat teokset ovat esillä festivaaleilla. Juryn ennakkovalinnoista myös yleisö voi äänestää suosikkiaan perjantai- ja lauantaifestivaalin ajan. Kuvitusfestivaalit ovat visuaalisen alan asiantuntijoille, opiskelijoille ja kuvituksesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle suunnattu ohjelmallinen viikonlopputapahtuma Designmuseon Designgalleria 12:ssa. Designgalleria 12 on osa World Design Capital 2012 toimintaa.

Kilpailuun voi lähettää samalta kuvittajalta korkeintaan 3 ehdotusta. Hakea voi ainoastaan yksittäisellä kuvituksella, ei kuvateoksella tai kuvasarjalla. Koko kuvasarjan kopiot tai painettu teos voidaan kuitenkin liittää hakemukseen, kunhan ehdotettava työ on merkitty selkeästi. Kuvitukset lähetetään laadukkaina värikopioina Kuvittajien toimistoon.  Ehdotuksia ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoineen. Kuvat tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden oltava mainittuja ilmoittautumislomakkeessa.

Kilpailujury kokoontuu helmi-maaliskuun vaihteessa 2012. Juryn kokoonpano: Professori Saku Heinänen (Aalto yliopisto), Art Director Ilkka Kärkkäinen, sarjakuvanpiirtäjä-kuvittaja Johanna Rojola ja kuvittaja Hannu Taina.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon osoitteeseen: Albertinkatu 1, 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on ma 20. helmikuuta. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Kuvitustimantti”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

KUVITTAJAT 10-VUOTTA

Julkistamistilaisuus:
Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012
Designmuseo. Designgalleria 12 (Designmuseon pohjakerros)
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.

Lisätietoja:
Kuvittajat ry
Heli Halme
p. 050 5678434
info@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.f

Ilmoittautumislomake_kuvitustimantti


Hyvää Joulua!


Kuvittanut Ossi Hiekkala

Kuvittajien toimiston ja gallerian joulun aukioloajat:

Varmat aukioloajat: ti 27.12 – to 29.12. klo 12-17.
Muutoinkin toimisto on pääsääntöisesti auki virka-aikaan myös välipäivinä. Mutta jos haluat vierailla galleriassa muutoin kuin yllä mainittujen aukioloaikoina, kannattaa varmistaa soittamalla etukäteen p. 050 567 8434. Galleriassa Tiina Pystysen näyttely “Työn kimppuun” aina vuoden loppuun saakka.

Joulunajan kuvitusnäyttelyitä:

Suomalaisten lastenkirjakuvittajien ainutlaatuinen tonttukuvituskilpailu:
”Tonttujen pyykkitupa”

Etulinjan lastenkirjakuvittajat Sari Airola, Virpi Talvitie, Marjo Nygård, Liisa Kallio, Karoliina Pertamo, Mika Launis ja Markus Majaluoma ovat ryhtyneet kilpasille joulun kunniaksi. Jouluiset tonttujen kuvat ripustetaan Suomen lastenkirjakaupan galleriatilaan, joka jonkun ihmeellisen joulutaian johdosta on muuttunut tonttujen pesutuvaksi. Taitaa olla itse joulupukin tekosia…

Kuvittajat ovat tehneet toisiltaan salassa oman kuvaversion oikeasta tontusta. Raatina toimivat lapset, jotka voivat koko joulukuun äänestää mieluisimman tonttukuvan jättämällä vastauksen tonttujen pesutuvan pesukoriin. Raadin (vastaajien) kesken arvotaan lastenkirjapalkinto ja voittajakuvittaja saa osakseen suurta joulun mainetta ja kunniaa! Kilpailu avataan torstaina 1.12. kello 11.00 jolloin myös itse kuvittajia sekä lapsia on paikalla!

Suomen lastenkirjakaupassa 1.12.-23.12.2011
Simonkatu 9, 00100 Helsinki
info@lastenkirjakauppa.fi
www.lastenkirjakauppa.fi

Annika Mannström: Antto Urheilee

Akateemisen kirjakaupan kahvilassa Helsingissä
Joulukuun ajan

Akateeminen kirjakauppa, 2. krs, Pohjoisesplanadi 39,Helsinki
Ma-Pe 9-21.00,
La 9-18.00, Su 12-18.00

Postikortti tuo joulun

Suomen Postikorttiyhdistys Apollon 11 jäsentä on koonnut Postimuseon kujakäytävälle moni-ilmeisen näyttelyn ”Hyvää postikorttijoulua”. Näyttely on esillä 18.11.–28.12.2011.

Tänäkin vuonna Suomessa lähetetään taas lähemmäs 50 miljoonaa joulukorttia. Joulukorttien kuvien perusaiheet ovat muuttuneet vain vähän vuosikymmenten saatossa. Joulupukki kiireineen, tontut, kirkko rekimatkoineen, lahjat, puuro ja vaikkapa mystiset revontulet ovat oivallisia korttien aiheita.

Postimuseo
Helsingin pääpostitalo,
Asema-aukio 5 H.
Avoinna ma–pe 10–18 ja la–su 12–17.

Piruparat! Hannu Hyrske ja Hugo Simberg Järvenpään taidemuseossa

13.10.2011-29.1.2012
Näyttelyssä Järvenpääläisen taidegrafiikan taitajan Hannu Hyrskeen oliot, oudot kulkijat, eläimet ja satuhahmot keskustelevat Simbergin kanssa. Hyrskeen pienikokoisissa ja tiheätunnelmaisissa etsauksissa välittyvät sympaattisten hahmojen kokemukset ja tunteet. Humoristiset teokset kutsuvat katsojan matkalle maailmaansa.

Järvenpään taidemuseo
Kirjastokatu 8, Järvenpää
www.jarvenpaa.fi/sivu/index.tmpl?sivu_id=3409


Metsän tuhat tarinaa

Näyttelyn jury Hannu Hyrske, Ulrika Ylioja ja Jaana Vasama (Vuojoen kartano) valitsivat seuraavat kuvittajat mukaan Metsän tuhat tarinaa -näyttelyyn:

Haiko Nina, Hakkarainen Anna-Liisa, Ilkka Juha, Junttila Suvi-Tuuli, Laitinen Anna Emilia, Louhio Eeva, Pertamo Karoliina, Talvitie Virpi, Tanskanen Leila ja Vehmanen Suvi

Onnea valituille!

Metsän tuhat tarinaa
Kuvittajat 10 vuotta
10.1.-28.2.2012
Kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa
Vuojoen Kartano
Kartanontie 28
27100 Eurajoki
puh: (02) 8399 7700
fax: (02) 8399 7702
vuojoki@vuojoki.fi
www.vuojoki.fi
Vapaa pääsy


Karoliina Pertamo


Kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille suunnatun lainauskorvauksen haku on alkanut

Kuvantekijät voivat hakea kirjastolainaamisesta tekijälle kuuluvaa korvausta 12.12.2011 asti Kopioston lainauskorvauspalvelussa, osoitteessa www.kopiosto.fi/lainauskorvaus.

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston verkkosivuilla toimivassa palvelussa voi selata korvausta saavien julkaisujen tietoja ja jättää lainauskorvaushakemuksen. Edellisissä hauissa mukana olleet julkaisut huomioidaan automaattisesti tälläkin kertaa, hakemus on voimassa toistaiseksi. Kuvantekijän tulee kuitenkin ilmoittaa lainauskorvauspalvelussa uudet edellisen haun jälkeen ilmestyneet julkaisut.

Nyt haettavissa oleva korvaus on yhteensä 328 000 euroa. Korvauksen jako perustuu vuoden 2009 lainaustilastoon. Kuluvan vuoden korvausta voi hakea takautuvasti kolmen vuoden ajan aina vuoteen 2014 saakka.

Lainauskorvaus perustuu tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijöille maksama korvaus koskee kuntien ylläpitämissä yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainausta.

Kopioston lisäksi lainauskorvausta hallinnoi kaksi muuta tekijänoikeusjärjestöä. Sanaston vastuulla on korvauksen tilittäminen kirjallisten teosten oikeudenomistajille: kirjailijoille, kääntäjille ja toimittajille. Teosto hallinnoi lainauskorvausta säveltaiteen alan teosten tekijöiden osalta.

Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua hakemuksen tekemisessä tai haluat lisätietoja lainauskorvauksesta.

Silja Sinnemäki
Kopiosto ry Lainauskorvaus,
asiakaspalvelu
Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki
puh. +358 9 4315 2360
lainauskorvaus@kopiosto.fi
www.kopiosto.fi/lainauskorvaus


Uusi galleria kuvittajille Suomen lastenkirjakaupassa

Helsingin Kampissa on avattu Suomen lastenkirjakauppa, ja sen yhteydessä on myös avattu galleriatila. Tämä galleriatila on avoin kaikille kirjojen kuvittajille. Sen etuja on kirjojen ja kuvien rinnakkaisnäkyvyys ja keskeinen sijainti. Tämä on loistava tilaisuus näyttää kuvitusoriginaaleja kirjan ilmestyessä! Galleria on ilmainen. Työt galleriassa ovat myynnissä, ja Lastenkirjakaupan välityspalkkioksi myytyjen töiden hinnaksi on sovittu 15 %.

1.Galleria esittelee töitä kuukauden periodeissa:
* Ensimmäinen vapaa galleria-aika on joulukuu 2011. Tuolloin olisi hyvä olla jotenkin jouluun tai talveen liittyvä teema.
* Galleriassa töitään esittelevä kuvittaja ripustaa työnsä kuukauden ensimmäisenä päivänä ja purkaa näyttelynsä kuukauden viimeisenä päivänä.
* Galleriassa tulee olemaan rekit, joihin ripustetaan teokset siimoin. Kuvat voi ripustaa sekä ikkunan puolelle että gallerian puolelle, jolloin ne näkyvät myös gallerian ollessa kiinni (oheisista valokuvista rekit vielä puuttuvat).
2. Kuvittaja hoitaa itse kehystyksen tai muun esillepanon.
3.  Kuvittaja hoitaa itse hinnoittelun ja tuo paikalle teosluettelonsa.
4. Kuvittajat ry:n jäsen voi varata galleria-ajan yhteyshenkilö Sari Airolan kautta, mieluiten sähköpostilla: sariairola@yahoo.com
5. Galleria on auki Suomen lastenkirjakaupan aukioloaikoina, arkisin 11-19 ja lauantaisin 10-17
6. Suomen lastenkirjakaupan osoite on Simonkatu 9, Kamppi, Helsinki
7. Mahdollisista avajaisista sovitaan Lastenkirjakaupan Matias Saarnin kanssa.


Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012 on pohjoismaiden ensimmäinen kuvitusfestivaali

TIEDOTE 26.10.2011
Vapaa julkaistavaksi

Kuvita! – Helsinki Illustration Festival 2012
Paikka: Designmuseo, Designgalleria12. Helsinki.
Aika: 13.-15.4.2012

Kuvitusfestivaali on asiantuntijoille, työnantajille, alan opiskelijoille sekä kuvituksesta kiinnostuneelle yleisölle suunnattu viikonlopputapahtuma. Hauskanpidon lisäksi festivaaleilla otetaan kantaa kuvittajille ja taiteen toimijoille tärkeisiin asioihin. Kuvittajat ry haluaa tehdä tunnetuksi kuvittajia ja koko laajaa kuvitusalaa. Vaikka visuaalinen ympäristömme on läpikotaisin kuvitettu, on kuvitus alana edelleen melko huonosti tunnettu.

Kuvitusfestivaalit 2012 pohtii kuvittajan identiteettiä ja vastaa kuvittajia askarruttaviin kysymyksiin: Keitä kuvittajat ovat? Miten kuvitusala muuttuu? Haasteina ovat uuden median mahdollisuudet ja uhat. Kuvitusala elää murroskautta; kustannusala ja lehtiala ovat olleet viime vuosina kovassa muutoksessa. Kuvitusfestivaali tarkastelee teemansa kautta Kuvitus -taiteen ja designin rajapinnassa kuvitusta ja siihen liittyviä ilmiöitä monipuolisesti. Maailman muuttuessa yhä kuvallisemmaksi on visuaalinen viestintä muuttunut entistä hallitsemattomammaksi. Kuvitukset ovat astuneet ulos raameista sekä kirjoista ja kansista: ala on ollut viime vuosina nosteessa mainosalalla ja sähköisessä mediassa.

Tapahtuman ohjelmasisältö rakentuu niin, että se tuo esille tunnettujen tekijöiden lisäksi myös vähemmän tunnettuja kuvituslajeja sekä kuvituksen tekijöitä. Yhteensä kuvitusfestivaaleilla esiintyy puhujina lähes parikymmentä kuvittajaa tai kuvitusalan asiantuntijaa. Näyttelyissä on esillä noin sadan kuvittajan teoksia. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelma koostuu mm. asiantuntijaluennoista, paneelikeskustelusta, tekijähaastatteluista, musiikin sekä kuvan improvisaatioesityksestä, kuvitusportfolio arviointitapahtumista sekä croquis-piirustustapahtumasta. Lisäksi ohjelmassa koko ajan mm: Tartu kuvaan – kuvitettujen esineiden näyttely, Café Karikatyr, Kuvittajien teosnäyttely, suurten teosten valmistamista festivaalitilassa, kuvien projisointia designkalusteeseen sekä työhuonetilassa jatkuva piirustuspaja.

Kuvitusfestivaaleilla esiintyvät mm.: Uppo-nallen kuvittaja Hannu Taina, Sika-hahmon luonut Julia Vuori, Tatun ja Patun luoneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen, kuvittaja Jukka Lemmetty sekä animaattori Leevi Lemmetty, muusikko Jan Anderzen (Tomutonttu) sekä useita muita tunnettuja kuvittajia ja taiteentekijöitä.  Mukana myös kansainvälien yllätysvieras. Festivaalin avaa Kuvittajat ry:n perustajajäsen ja Harry Potterin kansikuvittajana Mika Launis.

Lisätietoja:
Kuvittajat ry
Toiminnanjohtaja Heli Halme
Albertinkatu 1
00150 Helsinki
heli.halme@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.fi


Näyttelynhaku: Metsäaiheinen kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa

KUVITTAJAT 10 VUOTTA

Metsän tuhat tarinaa -kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa 1.1- 28.2.2012

Näyttelyhaku: 1.11.-30.11.2011

Vuojoen kartano Eurajoella toteuttaa Metsän tuhat tarinaa – kuvitusnäyttelyn Kuvittajat ry:n kanssa. Näyttelyyn valitaan noin 10 kuvittajaa. Vuojoen kartano on tunnettu juhla- ja konferenssipaikka, jossa on noin 20.000 vierailijaa vuosittain. Suuri osa kävijöistä on kansainvälisiä kokousvieraita. Kartanolla on oma galleriarakennus.

Kuvittajat ry:n jäsen voi hakea näyttelyyn kymmenen viimeisen vuoden töillä (vuonna 2002 tai myöhemmin tehdyt työt). Työt voivat olla julkaistuja tai julkaisemattomia kuvituksia. Töiden toteutustapa ja -tekniikka on vapaa.

Näyttelyyn voi lähettää korkeintaan 6 ehdotusta. Teosehdotukset lähetetään laadukkaina värikopioina tai alkuperäisjulkaisuina Kuvittajien toimistoon. Printtejä tai julkaisuja ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoineen. Teoskopiot tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden on oltava mainittu ilmoittautumislomakkeessa.

Näyttely on jurytetty. Jury kokoontuu joulukuun alussa 2011. Juryn kokoonpano ilmoitetaan myöhemmin.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon  osoitteeseen: Albertinkatu 1, 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on ke 30. marraskuuta. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Metsän tuhat tarinaa”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Kuvittajien kotisivuilta: www.kuvittajat.fi . Jos käytössäsi ei ole tulostinta, voit tilata lomakkeet Kuvittajien toimistosta: info@kuvittajat.fi / p. 050 5678434.

Näyttelyyn valittujen teosten originaalikappaleet pyydetään toimittamaan myöhemmin kerrottavien ohjeiden mukaan Kuvittajien toimistoon. Kuvittajat ry tai Vuojoen kartano eivät vastaa postin tai muun lähetystavan aiheuttamista vahingoista. Postimaksun maksaa töiden lähettäjä. Vuojoen kartano vakuuttaa teokset säilytyksen, näyttelyn ja palautuskuljetuksen ajaksi sekä maksaa postimaksun palautuksen osalta.

Näyttelyn järjestäjät varaavat oikeuden käyttää näyttelyyn valittuja kuvituksia korvauksetta näyttelyn tiedotustoiminnassa.

Lataa ilmoittautumislomake

Metsän tuhat tarinaa
Kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa
Vuojoen Kartano
Kartanontie 28
27100 Eurajoki
puh: (02) 8399 7700
fax: (02) 8399 7702
vuojoki@vuojoki.fi
www.vuojoki.fi
Vapaa pääsy

Lisätietoja:
Kuvittajat ry
Heli Halme
p. 050 5678434
info@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.fi


Näyttelynhaku: Satu- ja kuvakirjakuvitusnäyttely Päivälehden museossa

KUVITTAJAT 10-VUOTTA

Satu- ja kuvakirjakuvitusnäyttely Päivälehden museossa 16.3. – 16.9.2012

Näyttelyhaku: 1.9.-14.10.2011.

Kuvittajat ry:n jäsen voi hakea näyttelyyn kymmenen vii0meisen vuoden töillä (vuonna 2002 tai myöhemmin tehdyt työt). Töiden tulee olla julkaistuja lasten kuvakirjakuvituksia. Töiden toteutustapa ja -tekniikka on vapaa. Näyttelylle annetaan nimi valitun aineiston perusteella.

Näyttelyyn voi lähettää korkeintaan 6 ehdotusta. Teosehdotukset lähetetään laadukkaina värikopioina Kuvittajien toimistoon. Ehdotuksia ei palauteta. Töiden mukana on lähetettävä ilmoittautumislomake teostietoinen. Teoskopiot tulee numeroida taustapuolelle ilmoittautumislomakkeen mukaisesti. Jos työ on useamman kuin yhden tekijän toteuttama, on kaikkien tekijöiden nimien ja osoitteiden on oltava mainittu ilmoittautumislomakkeessa.

Näyttely on jurytetty. Jury kokoontuu lokakuussa 2011. Juryn kokoonpano: Saila Linnanhalme (Päivälehden museon johtaja), Ville Tietäväinen (kuvittaja) ja Jenni Rope (kuvittaja).

Näyttelyyn valituista töistä julkaistaan näyttelykatalogi.

Kopiot osallistuvista töistä sekä ilmoittautumislomakkeet lähetetään Kuvittajat ry:n toimistoon  osoitteeseen: Albertinkatu 1 00150 Helsinki. Hakemuksen viimeinen hyväksyttävä postileima on pe 14. lokakuuta. Myöhästyneitä töitä ei huomioida. Kuoreen merkintä ”Päivälehden museo 2012”. Lähettäjä vastaa postituskuluista.

Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Kuvittajien kotisivuilta: www.kuvittajat.fi  . Jos käytössäsi ei ole tulostinta, voit tilata lomakkeet Kuvittajien toimistosta: info@kuvittajat.fi / p. 050 5678434.

Ilmoittautumislomake on täytettävä täydellisin tiedoin, sillä niiden tietoja käytetään näyttelykatalogissa.

Näyttelyyn valittujen teosten originaalikappaleet pyydetään toimittamaan myöhemmin kerrottavien ohjeiden mukaan Päivälehden museoon. Kuvittajat ry tai Päivälehden museo eivät vastaa postin tai muun lähetystavan aiheuttamista vahingoista. Postimaksun maksaa töiden lähettäjä. Päivälehden museo vakuuttaa teokset säilytyksen, näyttelyn ja palautuskuljetuksen ajaksi sekä maksaa postimaksun palautuksen osalta.

Näyttelyn järjestäjät varaavat oikeuden käyttää näyttelyyn valittuja kuvituksia korvauksetta näyttelyn tiedotus- ja opetustoiminnassa.

Näyttelyssä on  samaan aikaan esillä myös   Päivälehden museon laatima lehtikuvitusnäyttely.

Lataa ilmoittautumislomake_paivalehdenmuseo

Kuvittajien 10-vuotisnäyttely Päivälehden museossa
16.3. – 16.9.2012
Ludviginkatu 2–4
00130 Helsinki
Avoinna ti–su klo 11–17
Myös tilauksesta
09-122 5210
Vapaa pääsy

Lisätietoja:
Kuvittajat ry
Heli Halme
p. 050 5678434
info@kuvittajat.fi
www.kuvittajat.fi


Reilun journalismin mielenosoitus 7.syyskuuta

7. syyskuuta 2011 klo 16 – 17. Lähtö Helsingin Rautatientorilta.

Kuvittajat ry mukana järjestämässä mielenosoitusta reilun journalismin puolesta! Pelastakaa REIJO!

Mielenosoitukseen osallistuville luvassa vuosikymmenen bileet.
www.pelastakaareijo.fi

Allekirjoita vetoomus Reilun journalismin puolesta:

www.adressit.com/allekirjoitukset/vaadimme_reilua_journalismia


Osallistu Satupäivään piirtämisnäytöksellä tai sadunlukuhetkellä

Tervetuloa osallistumaan Satupäivään ja järjestämään ohjelmaa ja tapahtumia!
Satupäivän tapahtumat voivat olla mitä tahansa satuihin ja sadunlukuun liittyvää ja kuka tahansa saa osallistua. Tapahtumajärjestäjille 
Sadunlukijoille 
Sadunlukijoita tarvitseville.

Tapahtumajärjestäjille:

Me kutsumme kaikki mukaan tekemään Satupäivää. Satu- päivänä jsaa kuka tahansa lukea, esittää ja käsitellä satuja ja kaikki lähestymistavat ovat tervetulleita sarjakuvasta teatteriin, lukuhetkestä seminaariin.

Pyydämme ystävällisesti lähettämään tapahtumatiedot maanantaihin 3.10.2011 mennessä osoitteeseen info@satupaiva.fi. Näin saatte tilaisuutenne mukaan valtakunnallisen Satupäivän tiedotukseen ja nettisivuille.

Lähetettäviin tapahtumatietoihin tulee liittää:

•    ohjelman sisältö
•    aikataulu
•    tapahtumapaikka katuosoitteineen
•    mahdollinen nettiosoite
•    mahdollisen pääsymaksun suuruus

Tapahtumatietojen tulee olla tuottajalla maanantaihin 3.10.2010 klo 12 mennessä.

Jos sadun kirjoittaja elää tai hänen kuolemastaan on kulunut alle 70 vuotta, tulee sadun julkiseen esittämiseen pyytää lupa tekijältä tai hänen oikeudenomistajaltaan.

Kirjailijoiden ja heidän oikeudenomistajiensa yhteystieto- ja voi tiedustella Suomen Kirjailijaliitosta, info(at)suomenkirjailijaliitto.fi, puh. 09 445 392.

Sadunlukijoille:
Satupäivän tuottaja pitää yllä sadunlukupankkia. Projektisihteerille voi ilmoittaa (info(at)satupaiva.fi) halukkuutensa ryhtyä sadunlukijaksi, jolloin projektisihteeri voi saattaa yhteen sadunlukua tarvitsevat ja lukijan eli lähettää lukijan esimerkiksi ilahduttamaan lapsia johonkin läheiseen päiväkotiin. Lukijatoiminta tapahtuu vapaaehtoispohjalta, eikä siitä makseta palkkiota. Satu- päivän organisaatio ei korvaa aiheutuneita matka- tai muita kustannuksia.

Sadunlukijoita tarvitseville:
Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeiselle (info(at)satupaiva.fi) voi ilmoittaa, jos kaipaa Satupäivänä päiväkoti-, kouluryhmälleen tai vastaavalle vierailevaa sadunlukijaa


Kuvittajien Talli tiedottaa syksyn toiminnasta

Grafiikan kurssi alkaen to 22.9. klo 17

Kurssin laajuus 40 h, 10 torstaita (tai kurssilaisten niin halutessa pidetään jonain viikonloppuna pidempi jakso mahdollinen).

Kurssin sisältö: Perusmetalligrafiikka perinteisine menetelmineen, syövytyksineen ja koepaloineen.  Vältämme turhia myrkkyjä ja sovellamme myös liuotinvapaita menetelmiä. Kurssi sisältää mm. kovapohjan, pehmeäpohjan, akvatintan ja vedostustekniikkaa. Kurssi on myös erinomainen kertauskurssi tai ”ajokorttikurssi” grafiikkaan. Kurssin jälkeen itsenäinen työskentely grafiikan pajalla luonnistuu.
Kurssin hinta 200 €. Kuvittajat ry:n jäsenille 120 €.
Kurssin vetävät Gua Vainio ja Eeva Louhio.

Kurssille mahtuu 7 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä
Ilmoittautuminen Eeva Louhiolle:
eeva.louhio@kuvittajat.fi tai 044-352 48 46

Tiistaigrafiikka jatkuu vanhaan tapaan klo 17

Iltahinta 6 € kuvittajille, muille kuin jäsenille 8 €.
Omat työvälineet, painovärit (musta väri on pajalla) ja paperit.

Grafiikan pajan käyttö edellyttää grafiikan perusteiden osaamista. Järjestämme uusille käyttäjille ”ajokorttikurssin” jossa käymme läpi Tallin tilat ja toimintatavat. Pajan perusvarustukseen kuuluu: Prässi (80 cm leveä peti), lämpölevy, akvatintakaappi, syövytystilat ja vedostuspaperien käsittely (allas, kuivaus ja töiden kuivaus). Makkelit ja laattojen puhdistusaineet sekä musta väri. Keittiö ja wc.

Tiedustelut tiistai-illan pajasta: Milja Ahola, puh. 041 550 6330 / mili@kolumbus.fi . Ennakkoilmoittautuminen suotavaa mahdollisten muutosten takia.

Työtilaa Tallin ateljeessa ja pajassa voi hakea ilman hakuaikoja

Pitkiä sopimuksia suositaan. Alle kuukauden aikojakin vuokrataan mikäli ei ole muita hakijoita. Kuukausivuokra jäseneltä 150 €, muilta 200 €.
Grafiikan paja on mitoitettu maksimissaan neljälle. Poikkeuksena on kurssit joiden aikana työskentelijöitä voi olla enemmänkin.

Työaikaa vain grafiikan pajassa voi tiedustella joko päivä- tai iltahinnalla (kuvittajat 12/6€, muut 8/16€). Kuukausivuokralaiset ovat etusijalla.

Kuvittajien Talli ja työhuoneet:

Vastaava henkilö: Eeva Louhio: eeva.louhio@kuvittajat.fi

Suvilahdenkatu 7, 1.krs
klo 17 jälkeen summeri ulko-ovella.

 


Portfoliokuvien lataamisongelmia ratkaistaan parhaillaan

Kuvittajien uusien sivujen portfolioissa on ollut kuvien lataamisongelmia ja ongelmia thumbnailien näkyvyyden suhteen. Teknisen toteuttajan mukaan portfolion ongelmien korjaus ja yleiset muutostyöt pyritään toteuttamaan tämän viikon (vko 34) aikana. Jäsenille lähetetään tiedote latausongelmien ratkettua.


Rentoa ja hauskaa tanssillista kunnonkohotusta kuvittajille!

Kuvittajat ry:n järjestää jäsenilleen Afropowerdance-kurssin kerran viikossa torstaisin alkaen 22.9. klo 15.30-16.30. Paikkana on Etnofitness-tanssikoulu Sörnäisissä osoitteessa Vilhovuorenkatu 11 A.

Kahdeksan kerran kurssi maksaa Kuvittajat ry:n jäsenille 55 e ja ulkopuolisille osallistujille 70 e. Kurssin ohjaajana toimii kuvittaja, tanssinopettaja Nadja Sarell.

Afropowerdance on energinen tunti, joka sopii täydellisesti erityisesti istumatyöntekijöille. Tanssiliikkeet ovat yksinkertaisia, liikkuvuutta parantavia ja kuntoa kohottavia ja tunnilla tanssitaan rumpumusiikin tahtiin. Afropowerdance-tunnilla mieli ja keho vapautuvat ja treenaaminen on hauskaa.

Laji sopii erinomaisesti niin pystymetsäläisille, aloittelijoille kuin tanssinharrastajille ja myös miehille. Täydellinen tunti niska- ja hartiaongelmista kärsiville kuvittajille ja graafikoille! Tule aloittamaan syksyn kuntoilu kollegoiden seurassa!

Sitovat ilmoittautumiset Helille Kuvittajat ry:n toimistolle heli.halme@kuvittajat.fi viimeistään 31.8.2011. Kurssitiedustelut Nadjalta nadja.sarell@gmail.com.


Reilun journalismin mielenosoitus 7.syyskuuta

7. syyskuuta 2011

klo 16 – 17. Lähtö Rautatientorilta.

Mielenosoitus reilun journalismin puolesta! Pelastakaa REIJO!

Mielenosoitukseen osallistuville luvassa vuosikymmenen bileet.
www.pelastakaareijo.fi (avautuu 15.8).

Allekirjoita vetoomus Reilun journalismin puolesta:

http://www.adressit.com/allekirjoitukset/vaadimme_reilua_journalismia/


Mikkelin 9. kuvitustriennalen palkitut

1. palkinto 3000 euroa, Grafia ry: Suvi-Tuuli Junttila, Helsinki; Missä, tässä, jossakin …, WSOY.

2. palkinto 2000 euroa, Kuvittajat ry: Tommi Musturi, Tampere; Samuelin matkassa, Huuda, Huuda.

Jaettu 3. palkinto 1500 euroa, Länsi-Savo Oy ja 1500 euroa Mikkelin taidemuseo: Nikolai Tiitinen, Helsinki; Kyyhkyn kysymys, Tammi ja Virpi Talvitie, Hyvinkää; Karkausyön ratikkamatka, WSOY.

Näyttelystä:
www.mikkeli.fi/fi/museot/01_mikkelin_taidemuseo


Kieku, Kaiku ja Kukko 2011

Kieku-palkinto myönnettiin Oili Tanniselle (s. 1933 , Sortavala)
Tanninen on julkaissut urallaan yli 20 kirjaa, sekä tehnyt useita tv-animaatioita Yleisradiolle. Tunnetuimpia näistä ovat hänen Miiru- ja Nunnu-sarjansa. Oili Tanninen alkoi tehdä kuvituksia aikana, jolloin suomalainen lastenkirjakuvitus oli vähäistä. Ensimmäinen kirja, Miiru menee kalaan (1961), syntyi Tannisen omien lasten viihdykkeeksi perheen asuessa Moskovassa. Pula taiteilijatarvikkeista sai Tannisen käyttämään käsillä olevia materiaaleja: revittyä ja leikattua väripaperia. Näin syntyi moderni, graafinen kuvitustyyli, joka näyttää rohkealta ja raikkaalta vielä 50 vuotta myöhemminkin. Tannisen kaikki teokset on kustantanut Otava. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille, mm. japaniksi, italiaksi ja saksaksi. Aiemmin Tanninen on voittanut mm. Topelius-palkinnon vuonna 1966, Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 1967, Anni Swan -mitalin ja Kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 1970.

Kaiku-palkinnon läpimurrosta kuvittajana sai Jussi Kaakinen (s.1978, Sahalahti)
Jussi Kaakinen on monipuolinen kuvittaja, joka vaihtaa sulavasti tyyliä ja genreä toteuttaen jokaisen kuvituksensa taidokkaasti erilaisia kuvitustekniikoita yhdistellen. Hän on kuvittanut mm. tieto- ja lastenkirjoja sekä kirjankansia ja tehnyt lehtikuvituksia ja sarjakuvia. Hänen kuvittamiaan teoksia ovat mm. Suomen lasten historia -kirja (Otava), Sarasvatin hiekkaa -sarjakuva-albumi (Tammi) ja Taro maan ytimessä -kuvakirja (WSOY). Vaikka Kaakinen on kuvittanut päätoimisesti vasta viitisen vuotta, hänet on palkittu lukuisia kertoja jo aiemmin; mm. Sarjakuva-Finlandialla 2009 sekä Grafia ry:n Vuoden huipuissa (julkaisugrafiikan hopeahuippu 2005, kuvituksen kunniamaininta 2005 ja kuvituksen kultahuippu 2006).

Kukko-palkinto ansioitumisesta oppikirjankuvittajana myönnettiin Carlos Da Cruzille
(s.1972, La Varenne St-Hilaire, France)
Da Cruz on opiskellut Ranskassa kuvataiteita, graafista suunnittelua ja sarjakuvaa. Da Cruz on tyylillisesti kiinnostava poikkeus suomalaisessa oppikirjankuvituksessa. Kymmenvuotisen uransa aikana hän on tehnyt oppikirjankuvitusten lisäksi myös lehtikuvituksia ja sarjakuvia useille kustantamoille ja julkaisijoille Suomessa ja Ranskassa. Viime vuosina Da Cruz on työskennellyt etenkin Tammen Treeni -harjoituskirjasarjan kanssa. Tammen julkaisema Matikkamatka 1/kevät on saanut Grafia ry:n Vuoden huiput -kilpailussa kuvituksen hopeahuipun sekä palkittu 2003 Vuoden kaunein kirja -kilpailussa.

 


Kuvittajien palkintovuosi 2011

Kuvittajat ry jakaa joka toinen vuosi kuvittajapalkinnot: Kieku, Kaiku ja Kukko. Palkinto on kollegiaalinen tunnustus ansioituneille kuvittajille; Kieku elämäntyöstä, Kaiku kuvittajatulokkaalle ja Kukko oppimateriaali- ja tietokirjakuvittajalle. Jokainen palkinto on suuruudeltaan 5.000 €. Palkintoesityksiä palkinnon saajiksi voivat antaa kustantajat, kuvittajat ja muut asiantuntijat. Kuvittajat ry:n hallitus pidättäytyy palkintoesitysten tekemisestä jääveinä. Palkittavia voi esittää 30. huhtikuuta saakka.