Apila Pepita Ateenan residenssissä

Apila Pepitan residenssimatka keskeytyi koronaepidemian vuoksi suunniteltua aiemmin. Kuvittajat ry myöntää vuosittain useita residenssipaikkoja. Ateenan residenssi ajankohdaksi on vakiintunut maaliskuu.

Teksti: Apila Pepita Kuvat: Apila Pepita
Kirjoitusaika: 11.5.2020

Olin erittäin otettu mahdollisuudesta päästä Kuvittajat ry:n residenssiin Suomen Ateena-instituutin Koroneos-talolle maaliskuussa 2020. Residenssissä suunnitelmani oli työstää eteenpäin transsukupuolisuudesta kertovan lasten kuvakirjan konseptia. Kirjoitin kirjan käsikirjoitusta ja luonnostelin hahmoja. 

Lähdin matkaan täynnä intoa helmikuun lopussa. Matkaani vaikeutti kuitenkin suuresti ympäri maailmaa  leviävä koronavirus.

Päätin ympäristösyistä matkustaa Helsingistä Ateenaan maateitse ja laivalla. Ensiksi matkustin junalla Helsingistä Turkuun. Turusta otin laivan Tukholmaan. Tukholmasta matkustin junalla Tanskan, Saksan ja Itävallan läpi Sloveniaan. Matkalla sain tietää tarkemmin koronaviruksen vakavuuden, sen levitessä silloin Italiassa. Minun oli tarkoitus matkustaa Italian halki junalla ja ottaa Brindisistä laiva Kreikkaan. Tämä ei kuitenkaan ollut enää mahdollista, sillä Italia sulki pohjois-osansa koronaviruksen vuoksi.

Sain onneksi olla muutaman päivän ystäväni luona Ljubljanassa selvittelemässä, että miten pääsen Kreikkaan, kun en voinut matkustaa enää Italian läpi. Päädyin kulkemaan bussilla Balkanin halki Ateenaan. Selvisin turvallisesti Ateenaan, mutta en osannut arvata miten paljon korona vielä vaikuttaisi matkaani.

Ateena on kaunis kaupunki täynnä rikasta vanhaa kulttuuria ja uutta anarkistista taidetta. Residenssihuoneisto on tilava, avara ja valoisa. Todella miellyttävä paikka työskennellä. Mahduin hyvin levittäytymään työhuoneen isolle pöydälle läppärini, iPadini ja paperikasojeni kanssa. Työhuoneen yksi seinä oli iso korkkitaulu, johon sai kiinnittää luonnoksia ja muistilappuja nuppineuloilla. Taulu oli työskentelyssäni hyvin kätevä. Seinätilaa hyödyntäen pystyin jäsentämään töitäni ja hahmottamaan isoja kokonaisuuksia. 

Työskentelen täysin digitaalisesti iPadilla piirtäen. Otin myös läppärini mukaan, jolla kirjoitin ja käytin Creative Cloud -ohjelmia. Kirjoitin kirjan käsikirjoitusta ja luonnostelin hahmoja tulevaan lastenkirjaani. Kokeilin työskennellä ulkona puistoissa ja kahviloissa, kun ne olivat vielä auki, mutta välillä auringonpaiste oli niin kova, etten nähnyt iPadini näytöstä mitään. Luonnosvihkoon onneksi pystyi piirtämään auringon porottaessakin.

Omassa residenssihuoneistossani sain hyvän työrauhan. Residenssissä pääsin irtautumaan Helsingin jatkuvasta kiireestä. Viimeinkin minulla oli hetki keskittyä omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Huomasin myös oman terveyteni kohenevan. Kävin monena päivänä vaeltamassa Ateenan upeilla kukkuloilla ihaillen kauniita maisemia. Huoneistossa on hyvin varusteltu keittiö, jossa tein ruokaa itselleni päivittäin.

Muita Koroneos-talon asukkaita näin harvoin. Juttelin kuulumisia muutaman kanssa, joihin törmäsin käytävillä. Monet muut residenssivieraat lähtivät etuajassa epidemian pahentuessa, jolloin väen määrä talossa väheni nopeasti.

Loppuaikani Ateenassa oli stressaavaa jatkuvasti muuttuvan tilanteen takia. Työhön oli vaikea keskittyä, kun en ollut varma miten pääsen takaisin Suomeen. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi Ateenassa suljettiin kaikki museot, kuntosalit ja kahvilat; vain ruokakaupat, pankit ja apteekit saivat olla auki. Kreikkaan tuli voimaan hyvin tiukka ulkonaliikkumiskielto, kun lähdin Ateenasta Suomeen.

Residenssiaikani jäi valitettavasti lyhyeen ja minun piti palata Suomeen jo 21. maaliskuuta. Minun oli tarkoitus olla residenssissä koko maaliskuu. Ulkoministeriö ja suurlähetystö suosittelivat paluuta Suomeen mahdollisimman nopeasti. Oli pelkona, että lentoja ei menisi Kreikasta Suomeen enää ollenkaan ja jäisin jumiin Ateenaan, kun Suomi suunnitteli rajojen sulkemista. Maata pitkin matkustaminen takaisin Suomeen ei enää ollut mahdollista, joten ainoaksi paluu vaihtoehdoksi jäi lentäminen. Ensimmäinen lentoni Ateenasta Helsinkiin peruttiin. Sain kuitenkin seuraavalle päivälle onneksi lennon takaisin Suomeen.

Palattuani Helsinkiin olin kaksi viikkoa kotikaranteenissa. Sain edistettyä projektia myös Suomessa kotiresidenssissä. Karanteenissa jatkoin kuvakirjani työstöä. 

Residenssikokemukseni ei ollut perinteinen yllättävän erikoistilanteen takia. Nautin lyhyestä ajastani Ateenassa, vaikka harmittaa, että reissuni jäi lyhyeen. Päätin, että palaan vielä Ateenaan ja teen kaikki ne asiat, joista jäin paitsi.

Residenssi oli itselleni ainutlaatuinen mahdollisuus rauhoittua yksin olemiseen ja pohtia omaa työskentelyäni tarkemmin. Myös pakotettu eristäytyminen koronan takia oli omalla tavallaan tarpeellinen ja antoisa tutkimusmatka omaan olemiseeni ja ihmisyyteeni.

Voin suositella residenssiä lämmöllä jokaiselle kuvittajalle. Toivottavasti vastaavaa tilannetta ei osu muiden residenssitaiteilijoiden kohdalle tulevaisuudessa.

Arkisto

2021
Toukokuu

Harjoittelijan kesäterveiset

Toiminnanjohtajalta: Monistuvat mielikuvitusmaailmat

Huhtikuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Helmikuu

Kuvitusaiheinen podcast-lista

Työ joka ei ole työtä

2020
Joulukuu

Tekemisen meininkiä verkkokurssilla

Marraskuu

Kuvittajien verkkokaupat

Elokuu

Emmi Jormalaisen kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalen

Toukokuu

Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Apila Pepita Ateenan residenssissä

Kannanotto: Kuosikuvituksen hinnoittelu

Huhtikuu

Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

Helmikuu

Virpi Talvitie Rooman residenssissä

2019
Marraskuu

Miten Kuvittajat ry syntyi?

Kuvittaja-klubi Tampere vieraili Tommi Musturin työhuoneella

Terveisiä Baskimaasta: Irudika-kuvitusfestivaalit Bilbaossa

Syyskuu

Ilmastolakko 2019: Kuvittajat osana muutosta

Kesäkuu

Kuvitusseminaari Sophie harjoittelijan näkövinkkelistä

Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Huhtikuu

Harjoittelijamme Oskarin pääsiäisterveiset

Helmikuu

Kapteenin tervehdys

2018
Joulukuu

Terveisiä Lontoon kuvitusmessuilta

Nicole harjoittelijan kiitokset

Moottoriurheilua kuvittamassa

Marraskuu

Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Kuvittajat ry:n kannanotto Turun kaupungin toriaitakilpailuun

Tampereen kuvittaja-klubi: Matti Kota

Työharjoittelijan syysterveiset

Syyskuu

Yara Kono Kuvittajat ry:n vieraana lokakuussa

Alkusyksyn hulinaa Galleria Kuvituksessa

Kesäkuu

Yhdistys, eettisyys ja kuvitustaide

Dark love: Kuvittaja Ateenan residenssissä

Toukokuu

Kuvittaja-Klubi Tampere vieraili Daniel Stollen luona

Kuvittaja-klubi Helsinki kokoaa kuvittajat piirtämään yhdessä

Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Huhtikuu

Kuvittajat Bolognan lastenkirjamessuilla

Maaliskuu

Saluti da Roma

Animaatioita ja robotiikkaa – eli kuulumisia työharjoittelusta

Kodeista kuutioon – Ajatuksia kuvitustaiteen galleriasta

Helmikuu

Kaikki tekijät kuuluvat kanteen

Työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä

Kuvittajat Moskovassa

2017
Lokakuu

Kuvittaja Kirjamessuilla

Kuvitusfestivaalit Barcelonassa

Isidron mestarikurssin tunnelmia

Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Syyskuu

Kuvittaja-klubi ensimmäistä kertaa Oulussa

Elokuu

Tunnelmia uuden Muumimuseon avajaiskonsertista

Aleksander Lindeberg – 100 vuotta

Kesäkuu

Ateena – Kuvitettu kaupunki

Sano se kukkasin Lahdessa

Virkistysretki Tallinnaan

Share: