Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Lukemattomia apurahoja hakeneet ja tuomaroineet kuvittajat tarjoavat vinkkejä apurahojen hakuun. 

Teksti: Maija Hurme Apurahaohjeistus: Minna Ainoa
Kirjoitusaika: 27.5.2020

“Sinun pitäisi hakea apurahaa apurahan hakemiseen”, taiteiljaystäväni kuuli veljeltään.

Nauroin. Olin kuvittajaurani alussa ja vielä kokematon apurahanhakijan taidoissa. Jossain vaiheessa tuo nauru kuitenkin jäi kurkkuun kiinni.

Apurahahakemusten kirjoittaminen on taito sinänsä. Se on taitoa korostaa itseään vaikuttamatta kuitenkaan liian ylpeilevältä. Se on taitoa pyytää rahaa vaikuttamatta epätoivoiselta. Ja se on taitoa suhtautua hylsyihin tyynen rauhallisesti.

Olen hakenut enemmän apurahoja kuin osaan laskea sekä lukenut hakemuksia tuomariston jäsenenä. Tämä on muistilista sinulle, joka olet juuri kirjoittamassa hakemusta. En ota vastuuta hakemuksen hylkäämisestä…

Vielä ehdin! Hakemuksen laatiminen vie aikaa. Älä aloita tunti ennen hakuajan päättymistä.

Missä CV:ni on? Useimmat tahot tarvitsevat samat liitteet: ansioluettelon, projektisuunnitelman ja luettelon aiemmista apurahoista. Tee ne huolellisesti ja käytä samoja uudelleen. Oletetaan, että kukaan ei tiedä kuka olet: esittele itsesi. Luettele CV:ssä relevantit ansiosi niin, että uusin tulee ensin. Näin sitä on myös helpompi päivittää. Loppupäästä voit kokemuksen karttuessa karsia sellaisia ansioita jotka eivät ehkä enää häikäise tärkeydellään. Näyttelyt, palkinnot, nimitykset, julkaisut ja apurahat ovat kovaa valuuttaa. Jos olet alalla aloitteleva, voit laittaa ansiolistaan myös alan ulkopuolisia taitoja tai saamiasi muun alan palkintoja: se kertoo että olet saanut asioita aikaan. Aikaisemmin luulin, että aiempi apuraha oli esteenä uuden apurahan saamiselle. Hänhän on jo saanut rahaa, mokoma! Nyt hänen on pärjättävä omillaan tai hankittava oikea työ! Asia on päinvastoin: tietyltä taholta saatu apuraha osoittaa luottamusta taiteilijaan. Jos olet saanut useita apurahoja samalta taholta, se merkitsee, että viet loppuun sen minkä aloitat. Se on siis hyvä juttu!

 

Kuvitus: Maija Hurme

 

Mitä sanoitkaan aikovasi tehdä? Soita ystävällesi ja kerro mitä haluat tehdä: missä, milloin, kenen kanssa ja kenelle. Nauhoita keskustelu ja kirjoita se puhtaaksi. Siinä on projektisuunnitelmasi. Tuomaristo koostuu oikeista ihmisistä ‒ usein kollegoista, jotka kärsivät äärettömästi lukiessaan teennäisiä projektisuunnitelmia. Kerro muutamalla hyvin kirjoitetulla lauseella se, mikä on merkityksellistä. Lisää joukkoon hieman sydänvertasi. Jos et pysty raapimaan kasaan hieman sitä projektista kirjoittaessasi, haluatko todella toteuttaa sen? Mieti sitä, että jos saat apurahan, joudut toteuttamaan sen. Haluatko laittaa tähän asiaan vaikka kolme kuukautta elämästäsi? Kerran tai pari minulle on hakemusta kirjoittaessa valjennut että projekti jo tässä vaiheessa yököttää. Olen silloin muokannut sitä tai vaihtanut lennossa projektiin joka saa sydämeni pamppailemaan iloisesti.

Tee se näyttävästi! Projektisuunnitelmassa voi olla kuvia, tekstiä ja kivat asettelut, ja sen voi laittaa liitteeksi. Laita luonnoksia, otteita tekstistä, moodboardi… Se erottuu. Jos sisältö on tylsä, se menee ei-kasaan, mutta sitä on ainakin katsottu yhden ylimääräisen kerran. Jos esteettinen projektisuunnitelma hylätään, saatat tuntea olosi kaksinverroin surkeaksi!

Rahat tänne ja heti! Näin ei sanonut kukaan apurahahommissa menestynyt. Ole siis realistinen haettavan määrän suhteen. Jos se on liian pieni, tuomaristo näkee, ettet tiedä, kuinka paljon aikaa ja resursseja projekti vaatii, ja jos se on liian suuri, niin kyllä – sama juttu. Tarkista luettelot myönnetyistä summista. Ne ovat usein pienempiä kuin haetut summat. Haet viittätuhatta ja saat kolme. Taiteelliselle työlle on olemassa vakiintuneet kuukausisummat, jotka perustuvat eri rahastojen työskentelyapurahoihin.

Jaa osiin! Kokeile: hae rahoitusta kokonaisuuden sijasta projektin eri osille. Viisas apurahan myöntäjä näkee, että tarvitset rahoitusta kehittääksesi, kehittyäksesi, törmätäksesi seinään, noustaksesi uudelleen ja tehdäksesi jotain upeaa. Ehkä lopputulema ei ollut aivan tarkalleen se, mihin hait apurahaa, mutta se vei kuitenkin taidettasi eteenpäin ja rikastutti maailmaa tavalla tai toisella. Taide syntyy juuri silloin, kun tapahtuu jotain odottamatonta. Ja silloin on hyvä, että voit hakea apurahaa seuraavaan vaiheeseen, joka vie sinut tavoitteeseen. Jos projekti on jo käynnissä ja se on menossa sata lasissa täysin eri suuntaan kuin projektisuunnitelmassa runoilit, tarkista rahoittajalta, onko se ok.

Hylsy on mahdollisuus! Myös hylätystä hakemuksesta voi olla hyötyä, sillä ideat kehittyvät kirjoittaessasi. Silloin itse hakemus, sen sisältö ja ajatustyö sen takana on se, mitä sinulle jää käteen. Olet kehittänyt ideaasi eteenpäin ja tiedät nyt ehkä paremmin, mitä oikeasti haluat tehdä (kunhan saat siihen jostain rahoituksen). Kun olet hengitellyt tovin, voit lukea hakemuksesi uudestaan ja miettiä, miten ideaa voisi kehittää.

Avaan selaimen. Kirjaudun sisään. Uusi hakemus. Apurahan tarkoitus: apurahan hakeminen.

 

 

Kuvittajien apurahaohjeet löydät myös täältä.

 

Maija Hurme on Kuvittajat ry:n varapuheenjohtaja ja helsinkiläinen kuvittaja, joka tällä hetkellä työstää lastenkirjaa SKR:n taiteilija-apurahalla. Teksti on julkaistu Hufvudstadsbladetissa marraskuussa 2019.

Arkisto

2021
Toukokuu

Harjoittelijan kesäterveiset

Toiminnanjohtajalta: Monistuvat mielikuvitusmaailmat

Huhtikuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Helmikuu

Kuvitusaiheinen podcast-lista

Työ joka ei ole työtä

2020
Joulukuu

Tekemisen meininkiä verkkokurssilla

Marraskuu

Kuvittajien verkkokaupat

Elokuu

Emmi Jormalaisen kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalen

Toukokuu

Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Apila Pepita Ateenan residenssissä

Kannanotto: Kuosikuvituksen hinnoittelu

Huhtikuu

Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

Helmikuu

Virpi Talvitie Rooman residenssissä

2019
Marraskuu

Miten Kuvittajat ry syntyi?

Kuvittaja-klubi Tampere vieraili Tommi Musturin työhuoneella

Terveisiä Baskimaasta: Irudika-kuvitusfestivaalit Bilbaossa

Syyskuu

Ilmastolakko 2019: Kuvittajat osana muutosta

Kesäkuu

Kuvitusseminaari Sophie harjoittelijan näkövinkkelistä

Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Huhtikuu

Harjoittelijamme Oskarin pääsiäisterveiset

Helmikuu

Kapteenin tervehdys

2018
Joulukuu

Terveisiä Lontoon kuvitusmessuilta

Nicole harjoittelijan kiitokset

Moottoriurheilua kuvittamassa

Marraskuu

Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Kuvittajat ry:n kannanotto Turun kaupungin toriaitakilpailuun

Tampereen kuvittaja-klubi: Matti Kota

Työharjoittelijan syysterveiset

Syyskuu

Yara Kono Kuvittajat ry:n vieraana lokakuussa

Alkusyksyn hulinaa Galleria Kuvituksessa

Kesäkuu

Yhdistys, eettisyys ja kuvitustaide

Dark love: Kuvittaja Ateenan residenssissä

Toukokuu

Kuvittaja-Klubi Tampere vieraili Daniel Stollen luona

Kuvittaja-klubi Helsinki kokoaa kuvittajat piirtämään yhdessä

Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Huhtikuu

Kuvittajat Bolognan lastenkirjamessuilla

Maaliskuu

Saluti da Roma

Animaatioita ja robotiikkaa – eli kuulumisia työharjoittelusta

Kodeista kuutioon – Ajatuksia kuvitustaiteen galleriasta

Helmikuu

Kaikki tekijät kuuluvat kanteen

Työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä

Kuvittajat Moskovassa

2017
Lokakuu

Kuvittaja Kirjamessuilla

Kuvitusfestivaalit Barcelonassa

Isidron mestarikurssin tunnelmia

Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Syyskuu

Kuvittaja-klubi ensimmäistä kertaa Oulussa

Elokuu

Tunnelmia uuden Muumimuseon avajaiskonsertista

Aleksander Lindeberg – 100 vuotta

Kesäkuu

Ateena – Kuvitettu kaupunki

Sano se kukkasin Lahdessa

Virkistysretki Tallinnaan

Share: