Työharjoittelijan syysterveiset

Kirjoitusaika: 6.11.2018

Moikka, ja terveisiä loppusyksyn puolelta!

Aika Galleria Kuvituksessa tuntuu nopeutuvan viikko viikolta kohti joulukuuta, jolloin työharjoitteluni sekä opiskelu Stadin ammattiopistossa päättyy. Parin kuukauden aikana olemme nauttineet upeasta ruskasta ja lehtien rapinasta jalkojen alla, ensilumesta joka suli seuraavana päivänä, sekä kahdesta uudesta näyttelystä ja Helsingin kirjamessuista. Lokakuussa gallerian valtasivat Ilona Partasen Sykkyrämyyrä -näyttelyn sympaattiset ja värikkäät kuvitukset. Näyttely perustui “Minä olen Sykkyrämyyrä”-kirjaan (Sammakko 2018), joka on Ilonan esikoiskirja. Pimenevät päivät eivät tuntuneet niin raskailta lämpimän lokakuun ja Ilonan mielikuvituksellisen maailman ansiosta. Omintakeinen Sykkyrämyyrä sai niin lapset kuin aikuiset hymyilemään, aina avajaisista näyttelyn loppuun saakka.

Sykkyrämyyrän avajaisissa. Ikkunassa taittamani tarrateksti. Kuva: Nicole Kajander

 

Lokakuun aikana pääsin suunnittelemaan tulevien joulumyyjäisten ilmettä. Tänä vuonna joulumyyjäiset järjestetään Teurastamon alueella, Kirja&Verstaan tiloissa. Halusin leikitellä typografialla ja graafisella ilmeellä. Väreinä käytin suurimmaksi osaksi Kuvittajat ry:n ilmeen värejä, jonka lisäksi leikittelin kullanvärisillä, viivoilla täytetyillä palloilla. Lopputuloksesta tuli raikas mutta juhlallinen.  Tykkäsin tehdä tätä projektia, sillä kokeilin uusia tekniikoita ja muotokieliä omaan symmetriseen tyyliini verrattuna.

Joulumyyjäisten ilme Facebook coverissa.

Lokakuun lopulla järjestettiin Messukeskuksessa jokavuotiset Kirjamessut, joihin Kuvittajat ry ja Etana Editions osallistuivat yhdessä. Tämän projektin aikana olin yksi valvojista messujen aikana, sillä messujen suunnittelu oli alkanut jo hyvissä ajoin ennen harjoitteluani. Koska Kuvittajat olivat tänä vuonna lastenosastolla, oli tärkeää löytää tapa saada niin lapset kuin vanhemmat kiinnostumaan suomalaisista kuvittajista, lukuisista lastenkirjoista mitkä olivat esillä ja kuvittamisesta; tai ainakin heille annettaisiin mahdollisuus tutustua ja nähdä kenties uusi näkökulma kirjojen kirjoittamiseen ja kuvittamiseen. Niinkuin yksi kävijöistä sanoi minulle, yleensä kirjojen kuvittajat jäävät usein kirjoittajien varjoon. Niinpä Kuvittajat toteutti messuosastolle osallistuttavan yhteisteoksen; lempeän ja kodikkaan majan, jonne sai tulla piirtämään, askartelemaan, inspiroitumaan ja tutustumaan suomalaisiin kuvittajiin ja heidän töihinsä työpajoissa ja livekuvituksissa. Messujen aikana keskustelin kävijöiden kanssa muun muassa siitä, mitä kuvituksen kautta pystyy kokemaan ja näkemään, ja esittelin heille yhdistyksen kuvittajia. Omaan silmääni osuivat erityisesti esillä olleet Emmi Jormalaisen ”Atlas Part 1: Islands”, Sari Airolan ”Vuh! Vuh! Kuka siellä?”, ja Antti Ervastin ja Matti Pikkujämsän ”Tilkkanen terapiaa” kirjat.

Panorama yhteisteoksesta ja Kuvittajien osastosta. Kuva: Nicole Kajander
“Vuh! Vuh! Kuka siellä?”-kuvituksia. Kuva: Nicole Kajander

 

Ilona Partasen tarunhohtoisen maailman vastapainoksi avautui marraskuun alussa Ilja Karsikas: Vino puu -näyttely. Graafiset linjat, muodot ja mustavalkoinen värimaailma, sekä Vino puu -ensemblen teatteri, muoti ja videografia ottivat gallerian haltuunsa. Marraskuun aikana Vino puu -bändi esittää tilassa originaalikappaleitaan ja Iljan tekemät mustekuvitukset ja puukaiverrukset ovat esillä hänen painamiensa tekstiilien rinnalla. Mielestäni jotkut Iljan tekemistä teoksista muistuttavat sulavien siveltimenvetojen myötä kalligrafiaa.

Iljan musteteokset gallerian pääseinällä. Kuva: Nicole Kajander

 

Ilja Karsikas / Vino puu näyttely on Galleria Kuvituksessa 1.12.2018 asti.
Vino puu ensemble esiintyy näyttelyn aikana 10.11., 16.11., ja 1.12. Esitys on maksuton!
Ota minuun yhteyttä ja varaa paikkasi sähköpostitse: galleria@kuvittajat.fi

Terveisin,

Nicole Kajander

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone