Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Kirjoitusaika: 11.10.2017
Kuva Paolo Rui
Sharing Possibilities Euroopan kuvittajajärjestöjen tapaaminen pidettiin 6.-8. lokakuuta Norjan kuvittaja- ja graafikkojärjestön Grafillin toimesta. Toista kertaa Oslossa järjestetyllä tapaamisella järjestöt esittelivät viimeisimpiä saavutuksiaan ja pohtivat yhdessä kuinka kuvitusjärjestöt voivat auttaa jäseniään jakamalla ideoita ja tekemällä yhteistyötä. Suomen lisäksi Osloon olivat saapuneet kuvitusjärjestöjen edustajat Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Irlannista, Saksasta, Italiasta, Espanjasta, Slovakiasta ja Itävallasta.
Kuva: Elisabeth Pérez Fernández
Me Kuvittajat ry:n edustajat, Jani Ikonen ja Anna Emilia Laitinen, kerroimme Kuvittajat ry:n 15-vuotisjuhlavuodesta: Vuoden “Näkyvyys” -teemasta, kevään juhlaseminaarista, kunniajäsenistä, juhlavuosiapurahasta, mestarikursseista, matrikkelista (joka julkaistaan 27.10. Helsingin kirjamessuilla), Näkyvyys-galleriasta ja Kuvittaja-klubeista. Mukana olleen Kuvittaja-lehden ulkonäkö sai paljon kehuja (tekstit kun taisimme vain me tajuta).
Kuva: Paolo Rui

Esitysten välissä pohdimme pienryhmissä mitä voimme oppia toisten esityksistä ja mitä haluaisimme tietää lisää. Keskustelu oli välin jopa kiihkeää ja hulmusi asiasta aina sen viereenkin. Yksi huomio oli hämmentävä: Pääosin vapaaehtoistyönä tehtävä järjestötyö saa valtavasti aikaan, hyödyttäen suurta määrää kuvittajia!

Torstaina vierailimme aamulla myös Munchin haudalla ja iltapäivällä Munch-museossa, Karl Ove Knausgårdin kuratoimassa näyttelyssä “Towards The Forest – Knausgård on Munch”. Siellä viidestä maasta koottu tutkimusryhmä tutki Munchin maalauksia, joita saatoimme seurata hyvinkin läheltä, tosin lasin takaa. Näyttely oli huima, myös turvajärjestelyineen – Edvard Munch oli hyvin tuottelias ja esimerkiksi hänen muotokuvansa olivat pöyristyttävän hienoja metsämaisemista puhumattakaan. Torstai-iltaa vietimme rennosti illallistaen. Päivä oli niin antoisa, että viimeisetkin taisivat nukahtaa ennen puoltayötä.

 

Perjantaina saimme esitysten ja European Illustration Forumin kokouksen lisäksi kuunnella huikean luovan tiimin, Gilles & Cecilie Studio , näkemyksiä menestyksekkääseen uraan. Monien esimerkkiprojektien, vinkkien ja huomioiden jälkeen meitä lohdutettiin vielä seuraavalla kommentilla: “Nobody said it was easy”.


Oslo oli ihana, aurinkoinen ja kesäisen lämmin. Saimme runsaasti ideoita Suomeen tuotaviksi ja EIF-kokouksessa sovittiin myös järjestöjen välisen yhteistyön tiivistämisestä ja toiminnasta. Aamukävelyt Grafillin toimistolle keltaisten vaahteralehtien kuorruttamien katujen halki yhdessä uusien kollegoiden sekä tuttujen kanssa saa hymyilemään vielä pitkään. Yhdessä vietetyt hetket saivat ideat hyrräämään ja tietoiseksi siitä, että olemme oikein hyvällä polulla Kuvittajat ry:n kanssa.

 

Anna Emilia Laitinen, Kuvittajat ry:n hallituksen jäsen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone