Kapteenin tervehdys

Tuore puheenjohtaja Jani Ikonen kertoo tuntemuksistaan kuvituslaivan kapteenina. Hän toivoo, että jäsenet ovat matkassa mukana ja jakavat ajatuksiaan.
“Sen tiedon avulla pystymme paremmin navigoimaan eteenpäin”, Ikonen toteaa.

Teksti: Jani Ikonen Kuvitus: Jani Ikonen
Kirjoitusaika: 20.2.2019

Terve, tässä puhuu Kuvittajat ry:n puheenjohtaja Jani Ikonen.

Olemme aloittaneet vauhdikkaasti matkustamisen pitkin vuotta 2019. Lämpötila ulkona on nyt noin -8 celsiusasetta ja näkyvyys on mitä mainioin. Odotettavissa on auringon nousuja ja laskuja, lämpötilan vaihteluita, myrskyä ja tyyneyttä. Määränpäänämme ei ole vuosi 2020, vaan teemme matkaa sen itsensä vuoksi.

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että voin edustaa Kuvittajat ry:tä sen hallituksen puheenjohtajana. Olen usein kuullut paljon kehuja yhdistyksemme toiminnasta ja tunnelmasta. Olen kiitollinen kaikille niille henkilöille, jotka ovat luotsanneet Kuvittajat ry:n siihen pisteeseen, jossa se nyt on. Pöytä on katettu, purjeet ovat kunnossa, peräsin toimii ja paikalla on ammattitaitoinen henkilökunta – matkaan voi lähteä turvallisin mielin.

Samalla tunnen vatsassani kivistystä ja käsissäni tärinää. Minua jännittää. En ole aiemmin toiminut puheenjohtajana. Ehkä sen vuoksi koetan hahmottaa tehtävää laiva-metaforan kautta. Eikä tämä ole mikään pieni purjevene vaan merikelpoinen alus. Alus on tarkoitettu liikkumaan, ankkuri on jo nostettu. Tulikohan kompassi ja luonnoskirja mukaan?

Kuvittajat ry:n uusi hallitus on tätä kirjoittaessani pitänyt jo ensimmäisen kokouksensa. Käsiteltäviä asioita oli heti paljon. Olisi ollut mukavaa ensin rauhassa tutustua ja vasta sitten tarttua nuijaan ja tehdä päätöksiä. Tutustua voi kuitenkin työnkin kautta. Niinhän se usein kuvittajan arjessakin tapahtuu.

Huomaan, ettei minua huimaa pelkästään hallitustyöskentely vaan myös se, ketä varten työskentely tapahtuu. Kuvittajat ry toimii jäseniään varten. Tai sekään ei aivan pidä paikkaansa. Kuvittajat ry toimii myös tulevia jäseniään ja oikeastaan myös menneitä jäseniään varten. Koen, että Kuvittajat ry on vastuussa kuvallisen kulttuurin aseman esille tuomisesta ja osallistumisesta ajankohtaiseen keskusteluun. Tämä on tärkeää työtä, joka koskee niin kaupallisten kuin epäkaupallistenkin kuvien kulttuuria.

En usko, että tätä kaikkea voi ohjata ylhäältä käsin. Siksi onkin hienoa, että hallituksemme koostuu henkilöistä, jotka aktiivisesti toimivat kuvitusalalla. Heillä on näkemystä. Näkemystä on kuitenkin myös muilla jäsenillämme, ei-jäsenillä, aktiivisilla toimijoilla ja passiivisilla tarkkailijoilla. Sinulla.

Haluan käyttää tämän puheenvuoroni siihen, että kutsun sinut mukaan toimintaamme. Haluan muistuttaa siitä, että yhdistys on olemassa jäseniään varten. Sinulla on mahdollisuus ja – toivottavasti et säikähdä tätä sanaa – velvollisuus kertoa näkemyksistäsi ja kokemuksistasi. Sen tiedon valossa pystymme paremmin navigoimaan eteenpäin. Kutsu koolle Kuvittaja-klubi, kirjoita blogiin, pidä näyttely, kuuntele, anna palautetta ja oma panoksesi. Tällä laivalla kukaan ei ole vain matkustaja, vaan kaikki edesauttavat omalla tavallaan matkan tekoa.

Kiitos sinulle, kanssamatkustaja!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone