Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Aiemmin tänä vuonna yhdistyksemme jäsen Milena Huhta sai Twitterissä raiskausuhkauksen. Huhta loi tarkkanäköisen, taidokkaan ja aiheeseen perehtyneen kuvituksen Suomen Kuvalehden artikkeliin, joka käsitteli netissä kiehuvaa naisvihamielisyyttä ja väkivallan ihannointia.

Teksti: Kuvittajien hallitus
Kirjoitusaika: 5.6.2019

Kun Suomen Kuvalehden artikkeli julkaistiin, Milena Huhta otettiin Twitterissä nettivihan kohteeksi ja uhattiin raiskata. Uhkaus oli yritys hiljentää kuvittajan oikeutta ilmaista artikkelin sisältöä kuvin. Lisää uhkauksesta Helsingin Sanomien artikkelissa.

Kuvittajat ry:n hallitus ei hyväksy minkäänlaista fyysisellä väkivallalla uhkailua. Kenenkään ei tarvitsisi joutua sellaisen uhan kohteeksi.

Sananvapauden lisäksi tehtävämme on puolustaa kuvanvapautta. Lehdistönvapaus on yksi tärkeimpiä demokratian kulmakiviä, kuten Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson kirjoittaa Journalisti-lehdessä 2. toukokuuta 2019.

Puhuttaessa journalistisesta vapaudesta tarkoitetaan yleensä vapautta ulkopuolisista vaikutteista, poliitikoista tai virkavallasta. Vaikute voi olla myös trolli. Kun häirintä menee liian pitkälle ja häirinnän kohteen työhön yritetään vaikuttaa, sananvapaus on vaarassa.

Journalisteille perustettiin vastikään rahasto, jolla tuetaan uhkailun ja vainon kohteeksi joutuneita toimittajia. Tähän ryhmään kuuluvat myös journalistista kuvitusta tekevät kuvittajat.

Modernissa yhteiskunnassa on saatava keskustella aiheesta kuin aiheesta vapaasti, mutta keskustelua on käytävä sivistyneesti. Kuvittajien ei tarvitse alentua trollien tasolle. Toivomme, että tärkeistä asioista jatkuu avoin keskustelu, kuvien ja tekstin välityksellä.

 

Kuvittajat ry:n hallitus

 

Kuvitus: Milena Huhta, Suomen Kuvalehti, 2019.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone