Kuvittaja Kirjamessuilla

Kirjoitusaika: 28.10.2017

Kuvittaja Ilona Partanen työskentelee Kirjamessuilla tuhansien messukävijöiden edessä.

Helsingin Kirjamessut ovat Suomen suurin kirja-alan tapahtuma. Messujen teemana on juhlavuoden kunniaksi suomalainen kirjallisuus ja 100-vuotias Suomi. Kirjailijoiden ja runoilijoiden lisäksi messuilla voi kohdata yli kolmekymmentä kuvittajaa. Kohtaa kuvittaja -nonstop on Kuvittajat ry:n järjestämä tapahtuma, jossa yleisö voi seurata kuvittajien työtä. Yksi tapahtumaan osallistuvista kuvittajista on 31-vuotias Ilona Partanen, joka on tehnyt kuvittajan töitä seitsemän vuotta.

Kuvitus: Ilona Partanen

”Työharjoittelu Tammen oppimateriaaleissa toimi ponnahduslautana aktiiviselle kuvittajan uralleni. Sitä ennen toiminta oli hajanaisempaa”, Partanen kertoo.

Partanen on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua ja valmistui medianomiksi vuonna 2011. Pian hän valmistuu Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi. Ennen äitiyslomaansa Partasella oli oma yritys. Tällä hetkellä hän tekee kuvittajan töitä Napa Agencyn listoilla ja kuuluu Osuuskunta Lilithiin. Lisäksi Partanen työskentelee sisustusarkkitehtitoimisto Kakadussa graafisena suunnittelijana.

”Taloudellisesti ei ole mahdollista tehdä ainoastaan kuvittajan töitä. Toisaalta graafikon työt tuovat kivaa vaihtelua.”

Luovan alan ammattilaisille kuvittajien kohtaamat haasteet ovat tuttuja. Työtä pitäisi tehdä näkyvyyttä vastaan tai pienellä korvauksella. Partasen mielestä arvostus kuvittajia kohtaan on kasvanut, mutta ei aina kohtaa maksettavan palkkion kanssa.

”Kuvittajien palveluksiin tartutaan rohkeammin, mutta samaan aikaan työ halutaan entistä halvemmalla.”

Kirjamessuilla kuvittajien työtä halutaan tuoda tutuksi kävijöille. Messuilla julkaistaan Kuvittajat ry:n viidennentoista toimintavuoden kunniaksi matrikkeli, joka on Partasen mukaan vakuuttava osoitus alan vahvasta olemuksesta.

Messuilla julkaistavan Kuvittajamatrikkelin kansikuva on Ilona Partasen tekemä.

Partasen mielestä läpinäkyvyyden lisääminen auttaa ihmisiä ymmärtämään ja arvostamaan kuvittajien työtä. ”Kuvittajan työ vaatii paljon ajatustyötä ja perehtymistä moniin itsellekin vieraisiin aihealueisiin. Kuvittaminen on ainoastaan loppuosuus koko prosessista.”

Partanen kertoo saavansa toimeksiantoja hajanaisesti eri tahoilta. Lehti- ja kirjankuvitusten lisäksi kuvitusta pyydetään entistä enemmän verkkoon. Lisäksi kuvittajilta tilataan seinämaalauksia. Partanen korostaa kuvittajan omaa aktiivisuutta.

”Ei tätä hommaa pääse ikinä tekemään työkseen, jos vaan odottaa koneen äärellä.”

Partanen tunnistaa printtimedian ja internetin välisten valtasuhteiden muuttuneen, muttei usko toisen syrjäyttävän toista.

”Uskon, etteivät ihmiset tule muuttumaan niin paljon. Kyllä ihminen kaipaa kirjaa.”

 

Annukka Multanen

 

Ilonan voit kohdata Kuvittajat ry:n Messuosastolla 6d2 sunnuntaina 29.10. klo 16–17. Hän työstää yleisön edessä kuvitusta Sykkyrämyyristä kertovaan lastenkirjaan. ilonaillustrations.com
Kohtaa kuvittaja -nonstopin koko aikataulun löydät täältä > 
Kuvitus: Ilona Partanen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone