Moottoriurheilua kuvittamassa

Tampereen Kuvittaja-klubi vieraili marraskuussa supercross-kisoissa. Nopeat kierrokset ja kisahumu toivat haastetta piirtämiseen.
Teksti: Jani Ikonen Kuvitus: Daniel Stolle
Kirjoitusaika: 19.12.2018
Tampereella viime vuosina aktivoitunut Kuvittaja-klubi kokoontui marraskuussa vauhdikkaissa merkeissä, kun ryhmä kuvittajia vieraili Tampere Supercross -tapahtumassa.
Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 9. – 10.11. järjestetty kansainvälinen supercross-kilpailu järjestettiin nyt 7. kerran. Yleisöä tapahtumassa viikonlopun aikana oli 10 500.
Kuvittaja-klubin vetäjänä toimi tällä kertaa kuvittaja Daniel Stolle ja vieraina olivat kuvittajat Riina Helinä, Pirita Tolvanen ja Jani Ikonen. Ideana oli kuvittaa lennosta vauhdikkaita kilpailuja.
“Suomessa ei pääse harjoittelemaan supercrossia juuri lainkaan ja laji eroaa perinteisestä motocrossista niin paljon, että moni kieltäytyy kutsusta pelkästään loukkaantumisriskin vuoksi”, kuvailee tapahtumakordinaattori Jukka Sundvall.
Mukana olleet ulkomaalaiset kuskit ajavat kilpaa työkseen ja käyvät kutsukilpailuissa ympäri Eurooppaa.

Miten klubilaiset valmistautuivat tilaisuuteen?

Pirita Tolvanen: “Päätin piirtää ja maalata niin paljon hetkessä kuin mahdollista ja olla huolimatta lopputuloksesta! Halusin erityisesti tutkia pyöriä ilmassa sekä vauhtia.”
Riina Helinä: “Valmistauduin valitsemalla itselleni sopivat työvälineet mukaan. Jälkiviisaana voisi huudella, että olisi ollut hyvä harjoitella nopeita kuvituksia etukäteen.”
Jani Ikonen: “Päätin ottaa tuttujen välineiden lisäksi myös öljyvahaliidut, joita en juurikaan ole käyttänyt. Ajattelin, että näin voisin lähestyä vierasta ympäristöä uusin silmin. Paikan päällä piirtäminen oli minulle hyvää lepoa työnteon keskellä, keskittymistä ja unohtumista johonkin muuhun ilman tavoitteita.”
Daniel Stolle: “Olin aiemmin tänä vuonna mukana live-tapahtumassa tekemässä kuvia ja olen myös aiemmin tehnyt paljon nopeita piirustuksia omasta arkielämästäni. Aiempi kokemus auttoi minua hahmottamaan, millaisilla välineillä olisi hyvä työskennellä.”

Jani Ikonen

Kuinka työskentely tapahtumassa sujui?

Pirita Tolvanen: “Moottoripyörien piirtäminen niin, että olin niihin itse tyytyväinen, oli odotettua helpompaa! Ympäristön kuvaaminen oli vaikeinta. Päätekniikkani kuvittajana on vektorigrafiikka ja tekniikkani näytölle piirtämisessä on erilainen kuin paperille. Paperille piirtäminen tarkoittaa minulle useimmiten kohteen tutkimista, eikä piirrokselle yleensä ole juuri käyttöä sen jälkeen, kun se on kuvattu tai muulla tavoin siirretty lopulliseen muotoonsa. Pian piirtämisen aloitettua sain selkeän idean, miten tahtoisin kuvittaa näkemääni digitaalisesti.”
Riina Helinä: “Kun on tottunut pakertamaan työpöydän ääressä omaan tahtiin, keskittyminen väen paljoudessa ja moottoripyörien pärinässä oli haastavaa. Myös se, että näkymä ja kuvakulmat vaihtuivat nopeaan tahtiin, teki piirtämisestä vaikeaa. Jatkoin kotona ideoiden ja kuvien hiomista.”
Jani Ikonen: “Minulla oli joitain häilyviä oletuksia tapahtuman suhteen, mutta yllätyin kuitenkin tapahtuman mittakaavasta. Ei ollut erityisen helppoa löytää paikkaa työskentelylle ja liikkeen taltiointi oli haastavampaa kuin luulin. Halusin myös käyttää aikaa tilan ja tunnelman hahmottamiseen ja tapahtuman seuraamiseen, mutta tähän oli hyvä ratkaisu se, että tein vielä kotona pari kuvaa muistinvaraisesti. Se tuntui hyvältä, koska siinä pääsin paremmin käsiksi omaan kokemukseeni tunnelmasta.
Tällainen paikassa tapahtuva työskentely on aika intensiivistä ja vaatii keskittymistä. Tapahtuman äänimaisema oli hyvin voimakas ja jatkuva, itselleni se toi lisähaastetta työskentelyyn.”
Daniel Stolle: “Kilpailuiden piirtäminen oli melko vaikeaa, koska moottoripyörät liikkuivat hyvin nopeasti ja yksittäiset kilpailut olivat lyhyitä. Liikkeen ja asentojen tavoittamiseen ei jäänyt paljoa aikaa. Olin suunnitellut tekeväni kollaasimaisia töitä. Yhden kuvan tekemiseen meni noin 40 minuuttia ja työskentely vaati jonkin tasaisen alustan. Spontaanien näkymien kuvaaminen tuntui sillä tyylillä mahdottomalta. Paikan päällä piirtäminen vaatii paljon keskittymistä ja se taas vie paljon energiaa. Yksittäisen kuvan tekeminen on kuin purkaus, jossa yrittää tavoittaa kaiken oleellisen. Kuva kuvalta työskentely muuttui vaikeammaksi ja luulen, että kolme kuvaa tällä tyylillä olisi minulle sopiva päivän saldo.”

Riina Helinä

Saitko palautetta paikan päällä? Lähtisitkö tällaiseen uudestaan mukaan?

Pirita Tolvanen: “Yksi katsoja kertoi seuranneensa meidän kuvittajien piirtämistä enemmän kuin motocrossia. Hän istui takanamme, kun harjoituskierrokset olivat meneillään. Tulisin uudestaankin! Tekisin varmaan jotain ihan muuta, eri tekniikalla tms. En vielä tiedä!”
Riina Helinä: “Muutamaa kiinnostunutta vilausta lukuunottamatta kukaan ei kiinnittänyt suuremmin huomiota. Ehdottomasti lähden mukaan samantapaisiin tapahtumiin uudelleen! Kokemus oli opettavainen ja sain paljon uusia näkökulmia töihin. Oli todella mukavaa tutustua muihin mukana olleisiin kuvittajiin ja nähdä heidän työskentelytapojaan. Ensi kerralla ottaisin enemmän erilaisia työvälineitä mukaan ja harjoittelisin nopeiden kuvituksien tekemistä myös itsekseni. Kuvituspäivä oli kaiken kaikkiaan erilainen, antoisa ja uusia ajatuksia herättävä.”
Jani Ikonen: “Yksi myyjä tuli katsomaan, mitä teen, kun olin piirtämässä myynnissä olevia kypäröitä. Jän taisi vain kommentoida, että ‘ai jaa’. Ehdottomasti haluaisin työskennellä tällä tyylillä lisää. Seuraavalla kerralla varustautuisin paremmin: jokin hyvä piirustusalusta tai pieni teline olisi tarpeen. Voisi myös olla hyvä etukäteen luoda jokin tavoite tai rajoite tekemiselle, jotta keskittyminen olisi helpompaa. Pidin myös tapahtuman jälkeen tekemistäni muistinvaraisista kuvista, sellaista työskentelyä tekisi mieli tutkia lisää.”
Daniel Stolle: “Yhden kilpailun aikana istuin yleisössä ja tein piirustuksen kilpailusta. Kun kisa oli ohi, ihmiset nousivat ja lähtivät. Yksi takanani istunut tyyppi näytti minulle peukkua, kun olin vielä vielä säätämässä kuvani kanssa. Siitä tuli hyvä mieli. Hän oli ilmeisesti seurannut puuhaani olkani yli. Ehdottomasti haluaisin työskennellä näin lisää. Ehkä seuraavalla kerralla ottaisin jonkin retkituolin mukaan, jotta työskentelyni olisi joustavampaa ja varmaan vielä yksinkertaistaisin välineitäni. Tekisi mieli tehdä tosi nopeita piirroksia kahdella tai kolmella värillä, jotta saisin vielä paremmin kiinni tapahtuman tunnelmasta. Toisaalta värilliset paperit ja kollaasi toimi hyvin, ja tuotoksista tuli valmiin näköisiä aika nopeasti.”

Pirita Tolvasen luonnos ja digitaalisesti viimeistelty kuvitus.

Arkisto

2021
Toukokuu

Harjoittelijan kesäterveiset

Toiminnanjohtajalta: Monistuvat mielikuvitusmaailmat

Huhtikuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Helmikuu

Kuvitusaiheinen podcast-lista

Työ joka ei ole työtä

2020
Joulukuu

Tekemisen meininkiä verkkokurssilla

Marraskuu

Kuvittajien verkkokaupat

Elokuu

Emmi Jormalaisen kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalen

Toukokuu

Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Apila Pepita Ateenan residenssissä

Kannanotto: Kuosikuvituksen hinnoittelu

Huhtikuu

Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

Helmikuu

Virpi Talvitie Rooman residenssissä

2019
Marraskuu

Miten Kuvittajat ry syntyi?

Kuvittaja-klubi Tampere vieraili Tommi Musturin työhuoneella

Terveisiä Baskimaasta: Irudika-kuvitusfestivaalit Bilbaossa

Syyskuu

Ilmastolakko 2019: Kuvittajat osana muutosta

Kesäkuu

Kuvitusseminaari Sophie harjoittelijan näkövinkkelistä

Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Huhtikuu

Harjoittelijamme Oskarin pääsiäisterveiset

Helmikuu

Kapteenin tervehdys

2018
Joulukuu

Terveisiä Lontoon kuvitusmessuilta

Nicole harjoittelijan kiitokset

Moottoriurheilua kuvittamassa

Marraskuu

Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Kuvittajat ry:n kannanotto Turun kaupungin toriaitakilpailuun

Tampereen kuvittaja-klubi: Matti Kota

Työharjoittelijan syysterveiset

Syyskuu

Yara Kono Kuvittajat ry:n vieraana lokakuussa

Alkusyksyn hulinaa Galleria Kuvituksessa

Kesäkuu

Yhdistys, eettisyys ja kuvitustaide

Dark love: Kuvittaja Ateenan residenssissä

Toukokuu

Kuvittaja-Klubi Tampere vieraili Daniel Stollen luona

Kuvittaja-klubi Helsinki kokoaa kuvittajat piirtämään yhdessä

Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Huhtikuu

Kuvittajat Bolognan lastenkirjamessuilla

Maaliskuu

Saluti da Roma

Animaatioita ja robotiikkaa – eli kuulumisia työharjoittelusta

Kodeista kuutioon – Ajatuksia kuvitustaiteen galleriasta

Helmikuu

Kaikki tekijät kuuluvat kanteen

Työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä

Kuvittajat Moskovassa

2017
Lokakuu

Kuvittaja Kirjamessuilla

Kuvitusfestivaalit Barcelonassa

Isidron mestarikurssin tunnelmia

Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Syyskuu

Kuvittaja-klubi ensimmäistä kertaa Oulussa

Elokuu

Tunnelmia uuden Muumimuseon avajaiskonsertista

Aleksander Lindeberg – 100 vuotta

Kesäkuu

Ateena – Kuvitettu kaupunki

Sano se kukkasin Lahdessa

Virkistysretki Tallinnaan

Share: