Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Kuvittajat ry:n apurahoista halutaan tehdä entistä saavutettavampia niin, että hakemuksissa näkyisi kuvituskentän koko kirjo. Kuvittajat ry:n puheenjohtaja, kuvittaja Maija Hurme pohtii kolumnissaan taiteilijuutta vähemmistöasemassa.

 

Teksti: Maija Hurme Kuvitus: Maria Sann
Kirjoitusaika: 16.4.2021

Kuvittajat ry:n apurahat ovat aina olleet haettavissa kaikille suomalaisille, ammatissa toimiville kuvittajille. Kuvituksen ala, hakijan kieli, tausta tai muu ominaisuus ei ole koskaan ollut este.

Kaikki on siis hyvin – vai onko? Miksi hakemuksissa ei kuitenkaan ole näkynyt alan ja tekijöiden koko kirjo? Onko olemassa jotain esteitä hakemiselle? Onko osalla potentiaalisista hakijoista sellainen olo, että nämä apurahat eivät ole heitä varten?

Kuvittajat ry haluaa aktiivisesti poistaa tällaisia esteitä. Toivomme, että kuvituksen koko kenttä näkyisi hakemuksissa. Apuraha antaa aikaa, mahdollisuuden kokeilla ja oppia uutta, ottaa riskejä.

Itse ajattelen, että esimerkiksi journalistista kuvitusta tekeville olisi mielekästä kehitellä kunnianhimoisia projekteja, kuten kuvitettuja reportaaseja tai ilmiöjuttuja, vaikka yhdessä tutun toimittajan kanssa. Peligraafikolla olisi nyt tuhannen taalan tilaisuus kehittää rauhassa omaehtoista pelikonseptia. Myöskään ryhmähakemuksia emme yleensä saa: mitä jos miettisit projektin yhdessä kollegan kanssa ja hakisitte sille apurahaa?

Kuvituksen eri alueiden lisäksi haluamme viestiä kaikille vähemmistöjä edustaville kuvittajille, että hakemuksenne ovat tervetulleita.

Oma ensimmäinen kokemukseni vähemmistöasemasta on ollut, kumma kyllä, suomenkielisyys. Asuin lapsena Pohjanmaalla pienessä saaristokunnassa, jossa 90 prosenttia asukkaista puhui ruotsia. Tein parhaani: opettelin kyseisen ruotsin murteen, ja muutuin pikkuhiljaa saaristolaiseksi, suomenruotsalaiseksi. Yritin sulautua, mutta olin kuitenkin aina jotekin vähän vääränlainen.

Kun muutin Helsinkiin opiskelemaan, tilanne muuttui. Ruotsinkielisenä olin yhtäkkiä vähemmistöä ja suomenkielisenä enemmistöä. Opin kurvailemaan kummankin identiteetin välillä, jalka kummassakin maailmassa. Mikään ulkoinen ominaisuus, kuten ihonväri, ei erottanut minua enemmistöstä. Konflikteja ei tarvinnut kohdata, jos aina vaihtoi kieltä sen mukaan, mikä tuntui mukavalta. Olin todella etuoikeutettu, vaikka olinkin vähemmistöä.

Vasta oman, ruotsia puhuvan lapseni kautta koin sen rujon todellisuuden, joka monelle on jokapäiväistä: avoimen vihamielisyyden. Olin lapsen kanssa bussissa matkalla kotiin päiväkodista, juttelimme niitä näitä, ja lapsen puheessa kuului välillä ruotsia, välillä suomea. Se on tavallista sen ikäisillä, jotka vasta opettelevat kaksikielisyyttä. Vastapäätä istunut mies nojautui eteenpäin ja sanoi suoraan lapselleni: “Puhu suomea, kun kerran osaat”. Aikuinen ihminen koki asiakseen osoittaa vihamielisyyttä lapsen puhumaa kieltä kohtaan. Jäimme bussista seuraavalla pysäkillä, pääni sisällä tuhat kirosanaa.

No niin, eli apuraha-asiaan: jos kuuluu vähemmistöön, millä mittarilla tahansa, saattaa olla hieman varuillaan, koska on tällaisia kokemuksia. Ei halua turhaan vaivata ketään vaan odottaa, että joku sanoo: tämä on sinulle, olet tervetullut. Sen takia koen, että meidän on hyvä kertoa myös ihan itsestäänselvä asia, eli se, että nämä apurahat ovat kaikille kuvittajille

Kuvittajana ja apurahataiteilijana olen saanut huomata, että suomenruotsalaisen kulttuurin tukirakenteissa on jotain todella uniikkia, sellaista mihin voisi yrittää päästä myös muiden vähemmistöjen kohdalla. Suomenruotsalaisilta taiteilijoilta ei nimittäin vaadita, että jokainen projekti käsittelisi vähemmistön teemoja (voi huokaus, se olisi todella tylsää!). Vähemmistökokemus on nimittäin vain osa taiteilijoiden identiteettiä ja kerrottavia tarinoita. Sen takia haluan painottaa sitä, että jos kuulut johonkin kentällä aliedustettuun ryhmään ja haluat hakea apurahaa, projektin ei tarvitse liittyä vähemmistöasemaasi, ellet itse erityisesti halua tutkia sitä projektissasi. Olet kuvittaja, olet taiteilija. Rakenna projekti sen ympärille mistä olet kiinnostunut, sinulla on siihen oikeus.

Hakemuskutsun muotoiluun pyysimme apua Kulttuuria kaikille -palvelun asiantuntijoilta. Jos sinulla on kysymyksiä apurahojen suhteen tai parannusehdotuksia muotoilujen kannalta, ota yhteyttä! Näin teemme yhdessä apurahoista saavutettavampia kaikille.

Linkki: Kuvittajat ry myöntää 130 000 euroa apurahaa kuvitusprojekteihin. Hakuaika 1.4.‒30.4.2021.

www.kulttuuriakaikille.fi

Arkisto

2021
Toukokuu

Harjoittelijan kesäterveiset

Toiminnanjohtajalta: Monistuvat mielikuvitusmaailmat

Huhtikuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Helmikuu

Kuvitusaiheinen podcast-lista

Työ joka ei ole työtä

2020
Joulukuu

Tekemisen meininkiä verkkokurssilla

Marraskuu

Kuvittajien verkkokaupat

Elokuu

Emmi Jormalaisen kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalen

Toukokuu

Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Apila Pepita Ateenan residenssissä

Kannanotto: Kuosikuvituksen hinnoittelu

Huhtikuu

Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

Helmikuu

Virpi Talvitie Rooman residenssissä

2019
Marraskuu

Miten Kuvittajat ry syntyi?

Kuvittaja-klubi Tampere vieraili Tommi Musturin työhuoneella

Terveisiä Baskimaasta: Irudika-kuvitusfestivaalit Bilbaossa

Syyskuu

Ilmastolakko 2019: Kuvittajat osana muutosta

Kesäkuu

Kuvitusseminaari Sophie harjoittelijan näkövinkkelistä

Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Huhtikuu

Harjoittelijamme Oskarin pääsiäisterveiset

Helmikuu

Kapteenin tervehdys

2018
Joulukuu

Terveisiä Lontoon kuvitusmessuilta

Nicole harjoittelijan kiitokset

Moottoriurheilua kuvittamassa

Marraskuu

Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Kuvittajat ry:n kannanotto Turun kaupungin toriaitakilpailuun

Tampereen kuvittaja-klubi: Matti Kota

Työharjoittelijan syysterveiset

Syyskuu

Yara Kono Kuvittajat ry:n vieraana lokakuussa

Alkusyksyn hulinaa Galleria Kuvituksessa

Kesäkuu

Yhdistys, eettisyys ja kuvitustaide

Dark love: Kuvittaja Ateenan residenssissä

Toukokuu

Kuvittaja-Klubi Tampere vieraili Daniel Stollen luona

Kuvittaja-klubi Helsinki kokoaa kuvittajat piirtämään yhdessä

Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Huhtikuu

Kuvittajat Bolognan lastenkirjamessuilla

Maaliskuu

Saluti da Roma

Animaatioita ja robotiikkaa – eli kuulumisia työharjoittelusta

Kodeista kuutioon – Ajatuksia kuvitustaiteen galleriasta

Helmikuu

Kaikki tekijät kuuluvat kanteen

Työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä

Kuvittajat Moskovassa

2017
Lokakuu

Kuvittaja Kirjamessuilla

Kuvitusfestivaalit Barcelonassa

Isidron mestarikurssin tunnelmia

Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Syyskuu

Kuvittaja-klubi ensimmäistä kertaa Oulussa

Elokuu

Tunnelmia uuden Muumimuseon avajaiskonsertista

Aleksander Lindeberg – 100 vuotta

Kesäkuu

Ateena – Kuvitettu kaupunki

Sano se kukkasin Lahdessa

Virkistysretki Tallinnaan

Share: