Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

“Kommunikaation merkityksestä poikkeusoloissa on ollut paljon puhetta. Kuvan merkitystä osana kommunikaatiota pidetään todennäköisesti niin itsestään selvänä, ettei siitä osata edes mainita erikseen”, toteaa puheenjohtaja Jani Ikonen.

Teksti: Jani Ikonen Kuvat: Jani Ikonen
Kirjoitusaika: 14.4.2020

Olin suunnitellut kirjoittavani blogitekstin jo aiemmin. Teksti olisi ehkä ollut sellainen, jossa olisin pohtinut tätä alkanutta vuotta, kertonut Kuvittajien uudesta hallituksesta ja nostanut esiin joitain tämän vuoden tulevia tapahtumia. En kuitenkaan ehtinyt sitä heti alkuvuodesta kirjoittamaan, ja sitten tuli tämä tilanne. Tämä muutos.

Jos olisin kirjoittanut tämän aiemmin, olisin välttynyt kirjoittamasta sanan korona, mutta nyt en niin voi enää tehdä, joten laitan sen heti tähän alkuun. Koronasta en tiedä muuta kuin sen, mitä olen kuullut ja on tarpeetonta toistaa sitä, minkä muutkin ovat kuulleet. Kirjoitukseni ei varsinaisesti kerro siitä.

Tämä on nyt toinen vuoteni Kuvittajat ry:n hallituksen puheenjohtajana. On ollut erittäin mielenkiintoista katsella kuvittamista tällaisen tehtävän näkökulmasta. Kuvittamisen asema ei ole yhteiskunnassamme mikään itsestäänselvyys, eikä kukaan ole ankkuroinut kuvitusta mihinkään satamaan. Asemasta on käytävä jatkuvaa neuvottelua, sitä on pystyttävä perustelemaan, määrittelemään, lobbaamaan ja politisoimaan. Se on siis liikkeessä. Ja liike on muutosta. Kuvittajat ry elää tuossa muutoksessa ensisijaisesti työntekijöidensä panoksella ja paljolti myös sen varassa. Iso osa tuosta ydintyöstä on ns. näkymätöntä. Tämän tietää kuka tahansa, joka on toiminut yhdistyksessä, pyörittänyt yritystä tai toiminimeä, freelanceroinut, ollut toimikunnissa, ohjannut prosessia tai no, ymmärrätte kyllä… Jotain tietenkin tapahtuu, mutta se on jotain virtaavaa. Kuvittajat ry kyllä näkyy ja nykyään myös kuuluukin: lehtenä, galleriana, podcastina, jäsenkirjeinä ja somen eri kanavissa. Suuri ja valtava kiitos kaikesta tästä työntekijöillemme! Vaikka toimisto ja galleria ovat nyt sulkeneet ovensa, työ jatkuu.

Me reagoimme muutoksiin eri tavoin. Kun ystäväni oli vaarassa joutua liekkien syömäksi, syöksyin  häntä auttamaan enkä juurikaan ajatellut mitään. Hakemuksia täyttäessäni  ajatukseni saattavat kuitenkin saada aikaan lamaantuneen reaktion, eikä päässäni sitten käy kuin kylmä veto korvasta korvaan. Reaktiot kertovat luultavasti jotain perustemperamentistamme, mutta vaikutusta on myös sillä, mihin reagoimme. Freelancerina olen tottunut siihen, että vain epävarmuus on varmaa. Tarkoitan tätä siis toimeentulooni liittyen. Tottuminen tarkoittaa tässä sitä, että olen opetellut tarkastelemaan elämääni (ja reaktioitani) tietynlaisen epävarmuuden valossa ja hassua kyllä, siitäkin voi löytää varmuutta. Toimeentulosta on kuitenkin huolehdittava ja siitä on syytä kantaa sopivissa määrin huolta. Yllättävät muutokset ovat mahdollisia.

Kuvittajat ry pyrkii pitämään huolen siitä, että tekijät  saisivat tekemästään työstä vähintään kohtuullisen korvauksen. Se on asia, johon Kuvittajat ry pystyy toiminnallaan ja edunvalvonnalla vaikuttamaan. Tämä on osa sitä näkymätöntä työtä. Joskus tuntuu, että myös vaikutukset ovat näkymättömiä, varsinkin silloin, kun itse ajaa tärkeää asiaa eikä pyörät alakaan heti pyörimään. Hidas liike ei välttämättä tunnu edes liikkeeltä. Kaikkiin tilanteisiin ei kuitenkaan ole mahdollista vaikuttaa. Mitä jos tekijän työt peruuntuvat ennen kuin niitä on tehty? Kenen puoleen kääntyä? Onko jossain turvaverkkoa? Kuka ottaa vastuun?

Itse olen nyt poikkeusoloihin liittyen pohtinut sitä, mitä tarkoittavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset alat. Siihen löytyy tietysti valtioneuvoston tarkasti määrittelemä vastaus.

Näistä aloista on ollut nyt puhetta ja ymmärrän perusteet niille. Kuvittamista ei listalta löydy, mutta ei löydy myöskään graafista suunnittelua, taidetta tai ylipäätään juuri mitään kulttuurialaan liittyvää. Voisiko kuvittaminen olla tuolla listalla? Vai onko itse asiassa niin, että se on jo siellä, mutta sitä ei vain näe?

 

 

Rajaan tässä huomion kuvittamiseen, vaikka ymmärrän hyvin, että ei ole olemassa selkeää rajaa eri ilmaisumuotojen välillä. Tässä kohden voisi kysyä: “Mitä kuvittaminen on?”. Mutta koska kirjoitan tätä Kuvittajat ry:n blogiin ja kaikki sieltä tätä lukevat tietävät vastauksen, ei minun tarvitse sitä nyt avata. Kysymys on kuitenkin erittäin olennainen, koska se liittyy myös siihen, mikä on kuvittajan ammattitaito, mitä hän osaa ja mitä alaa hän oikeastaan edustaa.

Kommunikaation merkityksestä poikkeusoloissa on ollut paljon puhetta. Kuvan merkitystä osana kommunikaatiota pidetään todennäköisesti niin itsestään selvänä, ettei siitä osata edes mainita erikseen. Kuva voi välittää sellaista tietoa, jota ei voi muilla keinoin esittää. Jotain olennaista tapahtuu, kun kuvitus syntyy ja kun kuvitusta katsotaan. Kuva ja konteksti kohtaavat, mieli rakentaa merkityksiä.

Mutta onko kuvittaminen tarpeellista?

Tähän voi antaa helpon ja nopean vastauksen: ei. Kaikki kuvitus ei ole yhteiskunnan kriittisten toimintojen kannalta tarpeellista. Mutta osa on. Kuvitus on osa rakenteita, koska se on osa kommunikointia. Kuvitukset voivat lisätä ymmärrystä, jakaa tietoa ja kokemuksia, lohduttaa ja saada myös toimimaan. Poikkeusolot eivät silti kerro koko totuutta eri alojen välisestä suhteesta tai kuvituksen tarpeellisuudesta. Sairaanhoitoa tarvitaan silloin, kun joku on sairaana, terveydenhuoltoa silloin, kun pidetään terveydestä huolta. Kuvittaminen painottuu jälkimmäiseen. Miksi sinä kuvitat?

Varmaa on se, että tämä tilanne on meille kaikille uusi. Siinä, kuinka muutos näkyy nyt arjessa, on varmasti paljon eroja. Toiset jatkavat töitään lähes normaaliin tapaan, toiset opettelevat etätöiden tekemistä, joillakin työt ovat peruuntuneet. Työ on merkittävää, mutta se ei ole elämän ainoa sisältö. Muutoksia on tapahtunut muillakin elämän osa-alueilla, läheisiämme unohtamatta. Pidetään huolta toisistamme, pidetään huolta itsestämme. Otetaan muutos riittävällä vakavuudella vastaan. Itse toivon, että poikkeusolot auttavat meitä keskittymään olennaiseen ja että tästä syntyy jotain yhteisesti jaettavaa hyvää. Puheenjohtajan paikalta voin vilpittömästi sanoa, että Kuvittajat ry on kiinnostunut jäsentensä hyvinvoinnista, jaksamisesta ja huolista. Muutos on mahdollisuus. Muutos on välttämättömyys. Muistetaan hengittää.

Kotoisin terveisin Tampereelta, 
Kuvittajat ry:n puheenjohtaja Jani Ikonen

Arkisto

2021
Toukokuu

Harjoittelijan kesäterveiset

Toiminnanjohtajalta: Monistuvat mielikuvitusmaailmat

Huhtikuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Puheenjohtajalta: Poistetaan esteitä, yhdessä

Helmikuu

Kuvitusaiheinen podcast-lista

Työ joka ei ole työtä

2020
Joulukuu

Tekemisen meininkiä verkkokurssilla

Marraskuu

Kuvittajien verkkokaupat

Elokuu

Emmi Jormalaisen kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalen

Toukokuu

Apurahan ylistys: neuvoja hakijalle

Apila Pepita Ateenan residenssissä

Kannanotto: Kuosikuvituksen hinnoittelu

Huhtikuu

Puheenjohtajan puheenvuoro: Kuvitus poikkeusoloissa

Helmikuu

Virpi Talvitie Rooman residenssissä

2019
Marraskuu

Miten Kuvittajat ry syntyi?

Kuvittaja-klubi Tampere vieraili Tommi Musturin työhuoneella

Terveisiä Baskimaasta: Irudika-kuvitusfestivaalit Bilbaossa

Syyskuu

Ilmastolakko 2019: Kuvittajat osana muutosta

Kesäkuu

Kuvitusseminaari Sophie harjoittelijan näkövinkkelistä

Kuvajournalismista ja sananvapaudesta

Huhtikuu

Harjoittelijamme Oskarin pääsiäisterveiset

Helmikuu

Kapteenin tervehdys

2018
Joulukuu

Terveisiä Lontoon kuvitusmessuilta

Nicole harjoittelijan kiitokset

Moottoriurheilua kuvittamassa

Marraskuu

Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Kuvittajat ry:n kannanotto Turun kaupungin toriaitakilpailuun

Tampereen kuvittaja-klubi: Matti Kota

Työharjoittelijan syysterveiset

Syyskuu

Yara Kono Kuvittajat ry:n vieraana lokakuussa

Alkusyksyn hulinaa Galleria Kuvituksessa

Kesäkuu

Yhdistys, eettisyys ja kuvitustaide

Dark love: Kuvittaja Ateenan residenssissä

Toukokuu

Kuvittaja-Klubi Tampere vieraili Daniel Stollen luona

Kuvittaja-klubi Helsinki kokoaa kuvittajat piirtämään yhdessä

Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Huhtikuu

Kuvittajat Bolognan lastenkirjamessuilla

Maaliskuu

Saluti da Roma

Animaatioita ja robotiikkaa – eli kuulumisia työharjoittelusta

Kodeista kuutioon – Ajatuksia kuvitustaiteen galleriasta

Helmikuu

Kaikki tekijät kuuluvat kanteen

Työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä

Kuvittajat Moskovassa

2017
Lokakuu

Kuvittaja Kirjamessuilla

Kuvitusfestivaalit Barcelonassa

Isidron mestarikurssin tunnelmia

Kansainvälinen kuvittajajärjestötapaaminen Oslossa

Syyskuu

Kuvittaja-klubi ensimmäistä kertaa Oulussa

Elokuu

Tunnelmia uuden Muumimuseon avajaiskonsertista

Aleksander Lindeberg – 100 vuotta

Kesäkuu

Ateena – Kuvitettu kaupunki

Sano se kukkasin Lahdessa

Virkistysretki Tallinnaan

Share: