Sano se kukkasin Lahdessa

Kirjoitusaika: 9.6.2017

Lahden 20. kansainvälinen julistetriennale avattiin eilen kirjaimellisesti lämpimissä tunnelmissa. Avajaisruuhka nostatti Lahden Taidemuseon näyttelysaleihin lähes trooppisen kosteuden, jonka yhdistyessä noin 40:stä maasta tulevaan julistetaiteen kirjoon, saattoi hetken tuntea olevansa jossain paljon kauempana kuin Lahdessa.

Kuva: Heli Halme

 

Tzu-Hao Liu: Kulunut lapsuus – Lapsityövoima, 2015 (yksityiskohta julisteesta)

Triennalen kansainväliseen juryyn kuuluvan graafisen suunnittelijan, professori Fons M. Hickmannin (Saksa) mukaan juliste yhdistää estetiikan ja älyn, ja pelkistää asiat olennaiseen.

Esteettisyys korostuu tämän vuoden triennalen kokonaisilmeessä, joka on vahvan visuaalinen. Silti julisteen perimmäinen tarkoitus, julistaminen, nousee kyllä esiin.  Esillä on n. 300 aatteellista, sosiaalista ja kulttuurijulistetta, ja esimerkiksi lapsityövoima, naisten asema ja siirtolaisuus ovat mukana useilla erilaisilla tulkinnoilla. Poliittiset kysymykset ja maailman johtajat Obama, Putin ja Trump vilahtavat myös oivaltavilla tavoilla kavalkadissa.

Julisteita Taiwanista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksityiskohta kilpailutoimikuntaan kuuluneen Aimo Katajamäen työstä Sumu & Sees (Mist & Serene), 2017

Tässä näyttelyssä käsin tehty ja digitaalinen jälki esiintyvät rinnakkain, toisiaan tukien. Esiin nousevat lukuisat taidehistorialliset esikuvat Matissesta Beuysiin ja tyylilajit art decosta surrealismiin. Minua viehättivät erityisesti ilmavat mustemaalaukset Kiinasta ja Taiwanista, mutta myös Euroopasta – Sveitsistä ja Suomesta!

Tarkastelin triennalen toteutusta etenkin itseäni kiinnostavasta näyttelynrakentamisen näkökulmasta. Mukaan valittu 345:n julisteen suuri määrä asettaa ripustukselle omat haasteensa ja kokonaisuus täyttääkin näyttelytilat ääriään myöten. Onneksi teosten printtimuoto sopii runsaaseen ripustukseen. Vahvan sisältönsä vuoksi näyttelystä syntyy herkullinen kokonaisuus, jota voi vilpittömästi luonnehtia sanoilla “jokaiselle jotakin”.

Julisteita Latinalaisesta Amerikasta

 

Näyttelystä löytyy myös yhtenäiseen värimaailmaan perustuvia harmonisempia näkymiä.

 

Julisteita japanista

Balanssia kokonaisuuteen tuovat suurempaan kokoon tulostetut palkintotyöt. Pääsalin päätyseinällä olevat työt oli lisäksi valaistu todella hienosti. Pienemmissä näyttelysaleissa keskilattian seinäketornit blokkasivat harmillisesti kokonaisnäkymää ja niihin ripustetut julisteet jäivät ainakin tungoksessa välillä huomiotta. En myöskään huomannut pienemmissä näyttelytiloissa istuimia, mikä saattaa olla huonokuntoisemmalle näyttelyvieraalle näin laajassa näyttelyssä haaste.

André Baldinger, Toan Vu-Huu (Ranska): Alastomat huulet, 2016
Kuva: Heli Halme

Pidin hyvänä ideana sitä, että triennalessa on esillä myös kansainvälisen juryn ja suomalaisen kilpailutoimikunnan jäsenten omia viimeaikaisia suunnittelutöitä. Näin näyttelyn valintojen tekijät eivät jää kasvottomiksi nimiksi teksteissä, vaan heidän ammattitaitonsa välittyy juuri oikealla tavalla, julisteen kautta.

Näyttelyn ovat järjestäneet Lahden julistemuseo, Grafia ry ja Julisteen ystävät -kilta. Näyttelyn katalogi sisältää kaikkien triennalen töiden kuvat, nimet ja tekijät, joten sitä selaa näyttelyvierailun jälkeen mielellään. Tekstin osuus katalogissa on suppea.

Lahden julistetriennaali on samalla arvostettu kilpailu, jonka palkinnot jaettiin avajaistilaisuudessa. Voit lukea lisää palkinnoista Lahden julistemuseon sivuilta sekä Etelä-Suomen Sanomista.

Hren Iza, Alfred Preisig: Sano se kukkasin, 2014 (Sveitsi)

Lahtea on usein parjattu ankeaksi kaupungiksi, mutta päiväreissua triennaaliin suunnitteleville löytyy monia kiinnostavia kohteita. Itse julistenäyttely levittäytyy taidemuseon lisäksi kahteen muuhunkin kohteeseen: Lahden torille sekä historialliseen museoon. Jos et ole lihamuki-ihmisiä, niin torin tuntumasta löytyvät tunnelmalliset lounaspaikat: Sympaattinen herkkupuoti-kahvila TryffDeli ja Kahvila Oskari, jossa voit herkutella puutalomiljöössä pihapuun alla. Taiteen ystävän kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Galleria Nuovossa. Perinteikäs taidegalleria on korkeatasoinen ja koiraystävällinen.

 

Veera Pekkinen,

Kuvittajat ry:n tuottaja

 

Kuvat: Kirjoittajan ottamia, ellei erillistä mainintaa kuvaajasta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone