
Tekemisen meininkiä verkkokurssilla
Ruotsalaisen kuvittajan Erica Jacobsonin mestarikurssi järjestettiin verkossa lauantaina 7. marraskuuta, yhteistyössä Grafian kanssa. Kokosimme osallistujilta kuvia ja palautetta kurssista. Siitä ilmenee, että verkkokurssit on otettu kuvittajien keskuudessa vastaan hyvin ja oppiminen tapahtuu hienosti myös virtuaalisesti. Sisällöistä riippuen voi verkkokurssillakin päästä kiinni tekemisen meininkiin ja iloita väreistä sekä materiaaleista!
Kuvittajien verkkokoulutukset jatkuvat tammikuussa kuvittaja Tero Juutin suositulla After Effects-kurssilla ja helmikuussa tuottaja Veera Pekkisen vetämällä somekurssilla, joka on suunnattu erityisesti aloittelijoille ja taidoistaan epävarmoille somettajille. Kuvittajien koulutusten tarkemmat päivät ja ilmoittautumisohjeet ilmoitetaan Jäsenkirjeissä ja niistä voi kysyä jäsensihteeriltä.
Ruusuja
“Kiitos kivasta kurssista!”
“Kurssi oli onnistunut, vaikkei ollutkaan itselläni juurikaan toimivaa zoom-kokemusta takana.”
“Oli kiva nähdä Jacobsonin töitä ja kuulla prosesseista, se oli kyllä paras osa koko kurssia.”
“Kiitos kurssista, se oli oikein onnistunut. Tekniikka toimii kotonakin tehdessä. Olen käyttänyt sitä aiemminkin, eli sinänsä ei tullut uutta, mutta yhdistettynä kuvittajan esitykseen omasta työskentelystään se oli oikein hyvä!”
“Minusta taiteilijan oman työprosessin avaaminen oli valaisevaa ja inspiroivaa kuultavaa. Taiteilija kertoi asiat elävästi ja esitystä oli hauska kuunnella. Hän myös avasi töitään havainnollisin kuva- ja prosessiesimerkein. Vastaavia kokemuksia olisi hieno kuulla myös suomalaisilta kuvittajilta.”
“Olen iloinen, että pääsin osallistumaan työpajaan ja kuuntelemaan taiteilijan toimintaa.”
“Yllätyin miten ”normaalilta” tuntui olla etäkurssilla ja työskentelyvaiheen jaksotus vs. palautekierros missä kaikki saivat esitellä tehtyjä töitään olivat toimiva ratkaisu. Erican töiden esittely alussa oli kiva ja mielenkiintoinen mutta olisin pitänyt sen ehkä vähän lyhyempänä? Tärkeää oli että se oli nimenomaan live-kurssi ei tallenne.”
Kurssihan oli ihan mainio! Erica oli innostava ja mukava ja hänen työnsä, joita hän esitteli, olivat inspiroivia.”
Risuja
“Kurssilla oli aivan liian vähän aikaa “askarrella”. Minun, kun oli vain yksi tela, piti käydä pesemässä sitä välillä ja ilmeisesti yhdellä osallistujalla oli vesipiste toisella puolella taloa. Tunti lisää olisi tehnyt terää. Mutta silti tästä jäi oikein hyvä ja inspiroitunut fiilis. Ja toimi ihan hyvin näin etänäkin. Aion kyllä kokeilla tekniikkaa jatkossakin.”
“Aika oli aika lyhyt, vähän ehti kokeilla nopeaan tahtiin. Myöhemmin voi sitten jatkaa.”
“Mulle iso miinus oli kameran sammuttaminen monta kertaa kurssin aikana. Se harmitti etenkin ekalla kerralla, kun mulla olisi ollut kysyttävää, mutta yhteys vain katkaistiin. Mulle toi yksinäisyyden tunne oli niin yllättävä, että se vähän niinkuin otti jälkimakuna vielä vallan, vaikka muuten pidinkin kurssia tosi inspiroivana ja ajatuksia herättävänä.”
Välineistä ja tekniikasta
“Musta oli ihana kerrankin päästä kurssille! Harmikseni mulla lopulta kuitenkin oli väärät materiaalit… workshopiin varaamani guassit ja akryylit ei toimineet toivotulla tekniikalla. Ne yksinkertaisesti kuivui niin nopeasti, että paperiin ei siirtynyt mitään jälkeä. No, tää oli ihan mun omaa tyhmyyttä, olis pitänyt hoksata ostaa muutama linopainoväri, kun tajusin kumminkin, että painotekniikalla tehdään. Tekniikka oli kuitenkin ymmärrettävästi selitetty, joten aion kyllä kokeilla sitä vielä jossain välissä!”
“Innostava kurssi! Pitkä tarvikelista, jossa kielisyistä Temperasta myytiin minulle väärää tavaraa. Onneksi Erika korjasi väärinkäsityksen mailissa ennen kurssia. Listan tarvikkeista tarvitsi vain noin puolta. Erikalla oli kaveri auttamassa, muuten olisi varmaan ollut ihan mahdotonta.”
“Ehkä olin etukäteen ajatellut oppivani työpajassa jonkin uuden tietyn tekniikan, jossa taiteen tekemiseen yhdistyisi harjoiteltava taito. Tässä työpajassa oli kuitenkin kyse luovasta, vapaasta ja kokeilevasta prosessista, joka oli vapauttava kokemus sinänsä. Digitaalisella kuvankäsittelyllä näyttää kuitenkin olevan iso merkitys taiteilijan teoksissa. Olisi ollut mielenkiintoista myös kuulla miten hän työstää luonnosmaista grafiikkaa saadakseen aikaan hiottuja lopputuloksia.”

Kiitos kaikille palautteesta ja kuvista!