Visuaalinen materiaali ja tekijänoikeudet – konferenssi Tukholmassa

Teksti: Veera Pekkinen
Kirjoitusaika: 16.11.2018

Pohjoismaiset tekijänoikeusjärjestöt ja niiden jäsenjärjestöt kokoontuvat säännöllisesti vaihtamaan ajatuksia alan keskeisistä kysymyksistä. Viime vuonna tapaamista isännöi VISDA Kööpenhaminassa. Tänä vuonna tilaisuuden järjesti Bildupphovsrätt Tukholmassa. Långholmenin hotelli- ja konferenssikeskukseen oli kutsuttu joukko visuaalisten alojen tekijänoikeuksien parissa työskenteleviä jäsenjärjestöjä ja muita visuaalisen alan organisaatioita, jotka olivat lähettäneet paikalle edustajiaan lakimiehistä toiminnanjohtajiin. Suomesta edustettuina olivat Kuvasto, Grafia ry, Finnfoto ja Kuvittajat ry.

Historiaa huokuva Hotell Långholmen sijaitsee entisessä vankilassa.

Konferenssin alkuun kuultiin EU:n kiistellyn DSM -tekijänoikeusdirektiivin ajankohtaiseen tilanteeseen pureutuva esittely. Sitä seuranneet järjestöjen puheenvuorot tarkensivat aihetta luovien alojen tekijöiden oikeuksien näkökulmasta keskittyen erityisesti artikloihin 11 ja 13. Lue lisää.

CEPIC:in toiminnanjohtaja Sylvie Fodorin puheenvuoro puolestaan pureutui  Googlen levittämään kuvamateriaaliin liittyviin ongelmiin.

Toisen konferenssipäivän alkuun kuultiin ruotsalaisen Copysweden esittely Euroopan maiden erilaisista kopiointikorvauskäytännöistä. Suomessa toimintatapa on samanlainen kuin Norjassa ja Islannissa, eli valtion tukema  järjestelmä. Ruotsissa käytössä on puolestaan järjestelmä nimeltä levyKuvaston Tommi Nilsson valotti Suomen järjestelmää omassa puheenvuorossaan tarkemmin.

Konferenssiin kutsutut puhujat olivat: Sylvie Fodor (CEPIC), Christer Johansson (Bonus Copyright Access), Mattias Åkerlind (Copyswede), Thorbjörn Öström (STIM) ja Robert Nilsson (Kulturdepartment). Kaksipäiväisen tapahtuman muoto oli onnistunut: Ohjelma seurasi kutsuttujen puhujien otsikoita ja jokaisen esityksen jälkeen seurasi pari lyhyempää ja käytännönläheisempää näkökulmaa samaan teemaan osallistujajärjestöiltä.  Konferenssia tauottaneiden lounaiden ja illallisen aikana osallistujat pääsivät tutustumaan ja vaihtamaan ajatuksia myös kasvotusten.

Varsinaisten tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi konferenssissa olivat erityisen kattavasti edustettuina erilaiset valokuvajärjestöt, mutta kaikki käsitellyt aiheet koskettavat yhtä lailla kuvittajia. Norjalaisen Grafillin Christian Wadahl Uhlenin esitys keskittyi esittelemään Norjan kulttuuri- ja viestintäalojen järjestöjen yhteistä tekijänoikeusjärjestöä, Kopinoria. Grafill edustaa Norjan graafisia suunnittelijoita, kuvittajia, animaattoreita, sarjakuvantekijöitä ja digitaalisen viestinnän ammattilaisia. Keskustellessani Grafillin lakimiehen kanssa hän kertoi, että Norjassa toimeentulo ja tekijänoikeuskysymykset ovat vaikeimpia juuri kuvittajille.

 

Konferenssin jälkeen Svenska Tecknare järjesti tiloissaan epävirallisemman NVK (Nordisk Visuell kommunikation) -tapaamisen. Jo vuodesta 1955 pohjoismaista yhteistyötä edistänyt NVK kokoontui samoin viimeksi vuosi sitten, Kööpenhaminan suuremman konferenssin yhteydessä. Kärki näissä pienemmissä tapaamisissa on ajatustenvaihto tekijänoikeuskysymyksistä, mutta myös muu yhteydenpito sekä kokemusten ja hyvien toimintatapojen kehittäminen ja jakaminen esimerkiksi kilpailuihin ja ammattietiikkaan liittyen. Svenska Tecknare ja Kuvittajat ry toivoisivat järjestöjen käytännön työhön keskittyvän NVK:n toiminnan aktivoituvan jatkossa enemmän ja nyt suunnittelimmekin sen tiimoilta seuraavaa kokousta Suomeen keväällä 2019.

 

Tiiviin vierailun aikana ehdin vierailemaan myös mm. Suomen Tukholman-instituutissa, jossa avattiin valokuvaaja Katri Naukkarisen zine-projektin pohjalta syntynyt yhteisnäyttely YYY4, jonka hän on tehnyt Hallgerður Hallgrímsdóttirin ja Linn Phyllis Seegerin kanssa. Tapaamiset ja ajatustenvaihto instituutin ohjelmavastaavan, Svenska Tecknaren uuden varapuheenjohtajan ja Illustratörcentrumin projektipäällikön kanssa sekä virkistivät mieltä että antoivat hyviä eväitä Kuvittajat ry:n tulevien tapahtumien suunnitteluun.

Katri Naukkarisen näyttely YYY4 Suomen Tukholman-instituutissa on avoinna 15.12. saakka. Suosittelen!
Lau Naun unenomainen tunnelmointi ihastutti ruotsalaisyleisöä avajaisissa.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone