Yhteisöllisyys on parasta mitä yhteisö voi antaa!

Kirjoitusaika: 11.5.2018

Moikka!


Olen Maija ja tänä keväänä kuuden viikon työharjoittelussa Kuvittajat ry:ssä osana kuvataiteen opintojani HEO:ssa. Harjoittelijan roolissa olen päässyt kurkistamaan Kuvittajat ry:n toimintaan kulissien takana. Järjestö tekee paljon töitä markkinoinnin, edunvalvonnan ja apurahojen parissa, mutta sillä on myös olennainen rooli kuvittajien välisen yhteisöllisyyden luojana.

Tammikuusta saakka kuvittajilla on ollut oma paikka jossa kohdata. Uusi toimitila gallerioineen on mahdollistanut jäsenille uusia tapoja tutustua toisiinsa. Tämä on näkynyt arjessa muun muassa silloin kun kaksi kuvittajaa kohtaa toisensa Galleriassa.  Keskustelu pulppuaa iloisesti, kahvia kuluu ja uusia ideoita syntyy. Eräs tällainen kohtaaminen poiki jäsenten aloitteesta vapputapahtuman: kuvittajilla on tila keskellä Helsinkiä, mutta näyttelynvaihdon välissä se tulisi olemaan kiinni juuri vappuna. Miksi jättää tilaisuus käyttämättä?

Paper Bee Collectiven jäseniä kahvipöydässä.

Syntyi Vappu a lá Galleria Kuvitus: lattialle levitettiin piknikvilttejä, näyteikkunaan katettiin vappuherkkuja ja seinille syntyi jättimäinen yhteiskuvitus. Rauhallisena nyyttikestinä alkanut tapahtuma riehaantui illan myötä bileiksi ja tunnelma oli kohdillaan. Oli ilo olla mukana järjestämässä onnistunutta tapahtumaa ja tutustua uusiin ihmisiin.

Vappupiknikillä, allekirjoittaneella lakki päässä. Kuvassa myös kuvittajat Janne Harju ja Marika Maijala

Tapahtumien järjestäminen on pohjimmiltaan muutakin kuin vain bilettämistä. Verkostoituminen epävirallisessa tilaisuudessa luo pohjan yhteistyölle. Mitä enemmän kuvittaja tuntee toisia kuvittajia, sitä parempi mahdollisuus hänellä on vertaistukeen. Illan viettäminen omien parissa ryhmäyttää. Ryhmäytyminen ja toisiin kuvittajiin tutustuminen lisää myös ylpeyttä omasta työstä: Me olemme kuvittajia ja näin hienoihin asioihin pystymme yhdessä!

Kuvittajat Markku Tanttu ja Maia Raitanen Emmi Jormalaisen ja Laura Lehtisen Toisaalla-näyttelyn avajaisissa.

Yhteisön omat juhlat ja tapahtumat tuovat kipinää arkeen. Yhdistyksen gallerian avajaistilaisuudet nostavat arjen yläpuolelle ja antavat luvan juhlistaa kollegoiden saavutuksia. Kuvittajien kokoustilat ovat varattavissa jäsenien käyttöön keskiviikkoisin maksutta. Tilassa on ehditty järjestää jo kirjanjulkistustilaisuus ja yhteisöllisiä piirustusiltoja, joista kerron lisää seuraavassa blogipostauksessani.

Emma Kantanen Outo Laakso -näyttelynsä avajaisissa.

Ensi viikolla koittaa yksi kuvittajien vuoden kohokohta, kun monta kymmentä kuvittajaa kokoontuu kevätjuhliin. Juhlissa syödään hyvin ja nautitaan laadukkaista esityksistä. Tänä vuonna juhlakansaa tanssittaa helsinkiläinen DJ Ällistysnainen. Juhla on ansaittu levähdyshetki, joka muistuttaa hyvin tehdystä työstä ja rytmittää siirtymistä keväästä kesään.

Visuaalisen ilmeen kevätjuhlaan toteutti Terhi Ekebom.

Miten Kuvittajat ry pystyy parantamaan yhteisöllisyyttään tulevaisuudessa? Ainakin omasta näkökulmastani tuntuu, että olemme oikealla tiellä. Oma tila on löydetty ja sitä uskalletaan hyödyntää. Mitä voimme vielä tehdä enemmän?

-Maija

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone