Mikkelin 10. kuvitustriennale

Kirjoitusaika: 6.6.2014

MIKKELIN 10. KUVITUSTRIENNALE 7.6.-14.9.2014

 

mli_museot_mkm_kuvitustriennale10_kuva1_sc.jpg
Mikkelin kuvitustriennale on kolmivuosittain toistuva tapahtuma. Näyttelyn järjestäjinä ovat toimineet ensimmäisestä kuvitustriennalesta vuodesta 1987 lähtien Mikkelin taidemuseon ja graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestö Grafia ry. Kuvittajat ry tuli yhteistyöhön mukaan vuonna 2008. Näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa.

Mikkelin 10. kuvitustriennale palasi tapahtuman juurille, sillä töiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat tällä kertaa vapaita. Näyttelyssä oli mukana 96 teosta 39:ltä kuvittajalta. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry järjestivät kuvitustriennalen yhdessä jo kymmenennen kerran. Kuvittajat ry oli mukana kolmatta kertaa.

Mikkelin kuvitustriennale järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Kuluneiden vuosikymmenten aikana kotimainen kuvituksen kenttä on kokenut isoja mullistuksia. Nykyään suomalaiset kuvittajat niittävät mainetta maailmalla ja kuvitus leviää visualisoituneessa kulttuurissa myös perinteisten julkaisukanavien ulkopuolelle. Mikkelin 10. kuvitustriennale esittelikin nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja yhä monipuolisempia käyttömahdollisuuksia kirjankuvituksista arkkitehtuurin kuvittamiseen. Kaikki kuvitukset oli julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kilpailuun osallistui 80 kuvittajaa yhteensä 228 työllä. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluvat kuvittajajäsenet Emmi Jormalainen, Eili-Kaija Kuusniemi, Jukka Lemmetty, Sanna Mander, Kari Piippo ja museotoimenjohtaja Matti Karttunen. He valitsivat myös palkitut kuvitukset.

Mikkelin 10. kuvitustriennalessa palkitut kuvittajat:

1. palkinto, Grafia ry: Aimo Katajamäki

2. palkinto, Kuvittajat ry: Anna Emilia Laitinen

Jaettu 3. palkinto, Länsi-Savo Oy: Lasse Rantanen ja Mikkelin taidemuseo: Jenni Tuominen

KunniamainintaTerhi Ekebom, Satu Kettunen, Pauliina Mäkelä ja Ville Tietäväinen.

 

mli_museot_mkm_kuvitustriennale10_kuva2_sc.jpg

Palkittuja kuvittajia näyttelyn avajaisissa ulkomaisen vieraan kanssa. Vas. Chris Haughton, Anna Emilia Laitinen, Lasse Rantanen, Satu Kettunen, Pauliina Mäkelä, edessä Aimo Katajamäki. Kuva: Kimmo Iso-Tuisku, Aalto Oy / Mikkelin taidemuseo.

mli_museot_mkm_kuvitustriennale10_kuva3_sc.jpg

Takana ja oikealla palkittuja kuvituksia. Kuva:MKM

mli_museot_mkm_kuvitustriennale10_kuva4_sc.jpg

Näyttelyyn oli kutsuttu vieraaksi irlantilainen huippukuvittaja, Lontoossa asuva lastenkirjailija ja muotoilija Chris Haughton (lue lisää). Hänen esikoisteoksensa Ihan hukassa (suom. Tuula Korolainen, Lasten Keskus 2010, A Bit Lost, Borim Press 2009), määritteli monella tapaa kuvakirjan muodon uudelleen. Haughton hahmottaa kuvakirjan sivut teatterillisina näyttämöinä. Hänen tyylilleen on ominaista mestarillinen tilankäyttö ja ajoitus sekä ymmärrys vahvan, mutta yksinkertaisen hahmon voimasta. Kirja on käännetty 19 kielelle ja se on voittanut lukuisia palkintoja eri puolilla maailmaa. Haughtonilta ovat ilmestyneet myös kuvakirjat Voi sinua, Sulo! (suom. Tuula Korolainen, Lasten Keskus 2012, Oh no, George!, Walker Books 2012) ja tänä vuonna julkaistu Shh, We Have a Plan (Walker Books 2014).

Chris Haughton tunnetaan myös reilun kaupan hyväksi tekemästään työstä. Hän oli vuonna 2007 Time -lehden ”Design 100” -listalla yhteistyöstään reilun kaupan yrityksen People Tree kanssa. MadeByNoden hän perusti Akshay Sthapitin kanssa Nepalissa vuonna 2011. Noden tavoitteena on luoda maailmanlaajuinen nimekkäiden muotoilijoiden ja perinteisten nepalilaisten matonkutojien yhteistyöverkosto. Yhteistyön tuloksena syntyneet reilun kaupan matot esiteltiin Lontoon Design Museumin näyttelyssä 2013.

Näyttelyn kuvittajat

Näyttelyssä oli esillä teoksia seuraavilta kuvittajilta: Elina Johanna Ahonen ja Merja Yeung (työpari), Terhi Ekebom, Mirkka Eskonen, Lena Frölander-Ulf, Ilmari Hakala, Sirpa Hammar, Milena Huhta, Eeva Huotari, Jani Ikonen, Juha Ilkka, Anna-Kaisa Jormanainen, Liisa Kallio, Ilja Karsikas, Aimo Katajamäki, Satu Kettunen, Tuomas Kärkkäinen, Anna Emilia Laitinen, Pinja Metsäkoivu, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Pentti Otsamo, Heikki Paakkanen, Tiina Paju, Karoliina Pertamo, Jukka Pylväs, Tiina Pystynen, Lasse Rantanen, Juha Roikonen, Tita Rossi, Ville Savimaa, Saila Solin, Daniel Stolle, Ville Tietäväinen, Jenni Tuominen, Laura Valojärvi, Elina Warsta, Klaus Welp, Ulrika Ylioja.
Mikkelin 10. kuvitustriennale järjestettiin 7.6.-14.9.2014 Mikkelin taidemuseossa.

Chris Haughton

Chris Haughton on irlantilainen kuvittaja, lastenkirjailija ja muotoilija, joka asuu Lontoossa. Hänen kuvituksiaan on julkaistu mm. The Guardian, Wired ja The New York Times –lehdissä. Hänen esikoiskirjansa A Bit Lost (Ihan hukassa, Lasten Keskus) ilmestyi 2009. Kirja on käännetty 19 kielelle ja se on voittanut lukuisia palkintoja eri maissa. Haughtonin uusin kirja Shh, We Have a Plan julkaistaan alkuvuodesta 2014.

Chris Haughton tunnetaan reilun kaupan hyväksi tekemästään työstä. Hän oli vuonna 2007 Time –lehden ”Design 100” –listalla yhteistyöstään reilun kaupan yrityksen People Tree kanssa. Haughton oli perustamassa voittoa tuottamatonta sosiaalista yritystä Nodea Nepalissa vuonna 2011. Noden tavoitteena on luoda maailman parhaiden muotoilijoiden ja kuvittajien yhteistyöverkosto perinteisten nepalilaisten matonkutojien kanssa. Ensimmäisessä näyttelyssä Lontoon Design Museumissa oli esillä 18 tunnetun muotoilijan suunnittelemaa mattoa. Matot ovat myynnissä Design Museumin kaupassa.

Haughton on tehnyt lisäksi animaatioita, yritysgrafiikkaa, logoja, julisteita ja muuta käyttögrafiikkaa sekä seinämaalauksia Lontooseen, Dubliniin ja Tokioon. Hän on pitänyt kuvittamiseen ja muotoiluun liittyviä kursseja eri puolilla maailmaa.

http://www.chrishaughton.com

mli_museot_mkm_chrishaughton_kuva1_sc.jpg

Ihan Hukassa -lastenkirja, 2010, Lasten Keskus. Digitaalinen kuvitus. Alkuteos A Bit Lost, 2009. Kuva: Chris Haughton

mli_museot_mkm_chrishaughton_kuva2_sc.jpg

 

 

Share: