Arvioissa eläinten tunteita ja ilmastokysymyksiä

Kuvittaja-lehden 4/19 arvioissa Kaneli ja kaverit, Viidakon väki ja Ihme ilmat.

Kirjoitusaika: 10.12.2019

 Elämäni koirana

Sari Airola: Vuh! Vuh! Kaneli ja kaverit. (Teos 2019)

Kuvittaja Sari Airola on tehnyt jatkoa Vuh! Vuh! -kuvakirjalleen, joka oli tarkoitettu perheen pienimmille. Vuh! Vuh! Kaneli ja kaverit sopii isommille lapsille, jotka ymmärtävät jo paremmin koirien mielenliikkeitä. Ykköskirjan tapaan tämäkin on kuvatietokirja: yhdistelmä tietoa, kuvaa ja tarinaakin.

Päähenkilö Kaneli-koira on vielä aika lapsi itsekin, joten lapsilukijan on helppo samaistua häneen. Näkökulma on koko ajan Kanelin, joka on muuttanut uuteen kotiin ja uusiin maisemiin. Muutos tuo mukanaan vieraita hajuja ja ison liudan hauskoja kavereita koirapuistossa. Airola osaa eläytyä koiran aistimaailmaan ja psykologiaan, ja kirja auttaa lastakin asettumaan koiran asemaan.

Kaneli ja kaverit on kantta myöten kaunis kirja, ja kuvitustyyli on yhtaikaa eloisa, selkeä ja tunnistettava.

Erityisen hienosti Airola onnistuu tavoittamaan lempieläimiensä liikkeen, kun koirat peuhaavat lumessa. Koirien ilmeisiin on lisätty vain pikkuisen ihmismäisyyttä.

Leena Virtanen

Ilmastotietoa nuorille

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu. (Into 2019)

Ihme ilmat! -tietoteos ilmestyi oivallisella hetkellä. Kouluikäiset lapset ja teinit janoavat nyt tietoa illmastonmuutoksesta, kun kansainvälinen ilmastolakko on saanut heidät liikkeelle. Kouluissakin varmasti tehdään työtä asian eteen, mutta tuskin tarpeeksi.

Laura Ertimo on tehnyt Satu Kontisen kanssa upeat lasten tietokirjat vedestä ja yöstä. Ilma sopii niille jatkoksi, mutta tyyli on toinen. Mari Ahokoivu tekee Sanni ja Joonas -sarjakuvaa lapsille Kalle Hakkolan kanssa.

Ihme ilmat! -kirjassa on valtavasti informaatiota, ehkä liikaakin. Ainakaan sitä ei ole helppo omaksua kertalukemisella. Lotta ja Kasper ovat kirjan päähenkilöt, jotka seikkailevat tiedon maailmassa. Lisäksi sivuilla vilahtelevat kiltti Ilmastokeiju sekä vihainen Fossiilimenninkäinen.

Tietotulvasta huolimatta yleisvaikutelma on sarjakuvamaisuudessaan kevyt ja houkutteleva, vastapainona tylsille koulukirjoille, ja kirjan formaatti on hyvä välimuoto.

Pisteet myös suorapuheisuudesta, mutta markkinatalous pääsee aika helpolla.

Leena Virtanen

 

Luovia ongelmanratkaisuja

Johanna Lumme: Viidakon väki ja suuri muutto (Otava 2019)

Johanna Lumme (s. 1990) sai ensimmäiseksi isoksi kuvitustyökseen vuonna 2013 Otavan Seikkailujen aapisen. Ensimmäinen oma kuvakirja Viidakon väki ja suuri muutto sekä kuvitus Siri Kolun lastenromaaniin Villitalo ilmestyivät tänä syksynä.

Viidakon eläimet joutuvat pakenemaan tulvien, kuivuuden ja maanjäristysten alta merten taakse kaupunkiin. Luonnon tasapainon järkkyminen jää kuitenkin taustalle, kun villieläimet yrittävät sopeutua kaupungin vilskeeseen ja byrokratiaan.

Moniarvoisuuden puolesta puhutaan kauniisti: viidakon eläimet, valkohäntäpeurat, hylkeet ja kanat asuvat kaupungissa sovussa keskenään.

Parhaimmillaan Lumme on Richard Scarryn tapaan yksityiskohtia täyteen tikatuilla aukeamilla. Kuvaähkyä tasataan välillä valkealla taustalla olevilla kuvasarjoilla, mutta niissä tarinan kulkusuunta vaihtuu välillä dynamiikkaa rikkovasti oikealta vasemmalle.

Lumme höystää sekatekniikkakuvitusta sarjakuvakuplilla. Aloittelevaa lukijaa helpottavat myös harkitut lihavoinnit ja isot kirjasinvalinnat.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

 

 

 

Share Buttons

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Lisää artikkeleita

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone