Arvioissa rokkia, unta ja perhesuhteita.

Kuvittaja-lehden 1/19 arviopalstalla Kymmenen tikkua laudalla, Bändin käsikirja & Mitä on punk? ja Hyvää yötä maa.
Kirjoitusaika: 7.2.2019

Intiimisti perheestä

Heini Junkkaala & Maria Sann: Kymmenen tikkua laudalla (Otava 2019)

Rohkeista näytelmistään (muun muassa Homoäiti) tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja Heini Junkkaala on muokannut lastenromaanin näytelmästään Kymmenen tikkua laudalla, joka on peräisin vuodelta 2008. Tarina kertoo perheestä, joka lähtee viettämään kesälomaa mummolaan, mutta perheen kymmenvuotiaan tytön silmin kaikki ei olekaan kohdallaan isän ja äidin välillä.

Isä pakenee verstaalle rakentamaan venettä isoveljelle, ja äiti tuntee jäävänsä yksin. Kertoja Anna ymmärtää, että äiti ei ole onnellinen. Eikä ehkä eristäytyvä isäkään. Anna keksii itselleen leikin, jossa puutikut esittävät perheen jäseniä, ja tikuilla tuntuu olevan taikavoimia.

Junkkaalan teksti on kaunista ja siitä on riisuttu kaikki teennäinen lapsenmielisyys. Nykyajalle tyypilliseen tapaan taustalta voi tunnistaa vanhemman huolen: miten lapsi näkee minut?

Kirjan on kuvittanut uusi nimi Maria Sann, jonka hiilipiirroksissa on pehmeyttä ja lämpöä, vaikka kesän valo puuttuukin. Henkilöt ovat pelkistettyjä, mutta tunnelma syntyy parhaiten maisemissa ja kirjan läpi kulkevassa puun teemassa.

Leena Virtanen

 

Kaikki rokkaa

Timo Kalevi Forss & Aiju Salminen: Mitä on punk? (Umpihanki 2018)
Hanna Kauppinen, Aiju Salminen & Laura Haarala: Bändin käsikirja (Into 2018)

Aiju Salminen on paitsi kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, myös rock-muusikko. Nyt hänen taustansa musiikin parissa on hiipinyt esiin peräti kahdessa kirjajulkaisussa. Timo Kalevi Forssin kanssa tehty Mitä on punk? on alakouluikäisille suunnattu hauska tietokirja punk-musiikista ja tee-se-itse-asenteesta. Salmisen kuvitukset ovat aiheeseen sopivasti zinemäisiä valokuvien ja kuvitusten kollaaseja.
Hanna Kauppisen ja Laura Haaralan kanssa yhdessä kirjoitettu ja Salmisen kuvittama Bändin käsikirja on suunnattu tytöille, mutta sopii kaikille bändisoitosta kiinnostuneille. Pelkistetyt musta-valko-pinkit kuvitukset toimivat sekä tekstiä elävöittävinä vinjetteinä että hyödyllisinä infografiikkoina: millaisista osista rummut koostuvat, entä miten sama sointu soitetaan kitaralla, koskettimilla ja bassolla? Musiikin teoria ei ole pääosassa, vaan tavoitteena on omiin kokeiluihin innostaminen. Bändin käsikirja tekee tärkeää työtä raottaessaan edelleen miesvaltaisen skenen mystisyyden verhoa. Kuka tahansa voi oppia halutessaan ymmärtämään, miten kitaravahvistin toimii.

Henna Hietamäki

 

Unten mailla

Linda Bondestam: 
Hyvää yötä maa
. Suom. Maarit Halmesarka
(Teos & Förlaget
 2018)

Linda Bondestam on kuvittanut persoonallisella ja moneen taipuvalla tyylillään aiemmin muun muassa useita Ulf Starkin kanssa tehtyjä upeita lastenkirjoja (Ennen näkymättömiä eläimiä, Diktaattori) ja Sanna Sofia Vuoren särmikkään Munan, joka pokkasi Finlandia-ehdokkuuden.

Hyvää yötä maa on ensimmäinen Bondestamin itse kirjoittama lastenkirja. Olipa aikakin.

Bondestam kuvaa kaikkeutta unen partaalla: eläimiä nukahtamaisillaan, sikeänä tai valvetilaan säpsähtäneinä. Ulkoavaruuden oliot tarkkailevat apinoita, ihmisiä ja puitakin yrittämässä horteeseen.

Kirjaa rytmittävät leikatut sivut, jotka rakentavat jännitettä seuraavalle aukeamalle. Ei ollutkaan ihan sitä, miltä näytti.

Pieni julkaisukoko saattaa lisätä luettavuutta ja tunnelmallisuutta, mutta saatan vain kuvitella, kuinka upealta kuva ökyaikaisin heräävistä ja kaakaota lipittävistä pöllöistä näyttäisi, jos se olisi suuri, oikein avaruudellisen suuri. Tai lähes koko aukeaman kokoinen virkeänä virnuileva kummituseläin.

Ville Hänninen

 

Julkaistu Kuvittaja-lehdessä 1/19.

Lisää artikkeleita

Share: