Arvioissa vaarallisia seikkailuja ja sankaritarinoita

Kuvakirja-arvioissa Kissa Kasuli ja eläinten tuvametsä, Leo ja intialainen kärsäjumala sekä Sankaritarinoita pojille.
Teksti: Veera Pekkinen, Leena Virtanen ja Päivä Heikkilä-Halttunen
Kirjoitusaika: 12.6.2019


Kaupunkilaiskissa hengenvaarassa

Mikko Kortelainen & Pinja Meretoja: Kissa Kasuli ja eläinten turvametsä (Aviador 2019)

 

Palkitun taloustoimittajan Mikko Kortelaisen kirjadebyytti on seikkailukertomus, jonka jännittävä tunnelma alkaa heti kansikuvituksen pyyntiraudoista. Itä-Suomen maaseudulle sijoittuva tarina syntyi alun perin omille lapsille improvisoiduista iltasaduista. Kirjan on kuvittanut Argentiinassa asunut ja opiskellut Pinja Meretoja. Latinalaisen Amerikan rohkea värien käyttö, räiskyvä punainen ja syvä sininen lisäävät kantaaottavan tarinan voimaa entisestään. Selkeät digitaaliset kuvitukset sisältävät aimo annoksen 1940–1960-lukujen klassista modernismia ja niissä näkyy vaikutteita folkloristiikasta ja serigrafiasta. Sisäkansien kartta on kiehtova ja Meretoja on perehtynyt hienosti Suomen eläinkuntaan.

Kirjaa ei ole kirjoitettu varsinaisesti tai ainoastaan lapsille. Aseistetut salametsästäjät sekä vangitut ja haavoittuneet eläimet riipaisevat myös aikuista lukijaa. Hyvä kuitenkin voittaa ja 50-luvun poikakirjojen tavoin poliisit rauhoittavat tilanteen. Lopuksi iloitaan yhdessä mummolassa. Kirja esittää kysymyksen: onko sadun kaltainen eläinten turvametsä mahdollinen?

Veera Pekkinen

 

Perheseikkailu Intiassa

Saska Saarikoski & Erika Kallasmaa: Leo ja intialainen kärsäjumala (Otava 2019)

 

Toimittaja Saska Saarikoskelta ilmestyi toinen lastenromaani, joka on jatkoa aiemmalle Meidän isä on hammaspeikko -kirjalle. Molemmat on kuvittanut Erika Kallasmaa.

Saarikosken kertoja on pikkuvanha Leo-poika, vähän samaan tapaan kuin Timo Parvelan Ella-sarjassa tai sen esikuvissa, René Goscinnyn Nikke-kirjoissa. Leo ymmärtää fysiikan lakeja ja osaa vähän englantia, ja jännittävässä loppukohtauksessa hänestä tulee pelastava sankari.

Nyt seikkaillaan Intiassa, jossa perheen isä kerää jumaltaruja lastenkirjan aiheeksi. Lentokoneeseen pakkautuu Leon perheen lisäksi myös isovanhemmat ja isotäti.

Saarikoski uskaltaa altistaa lapset todellisille vaaroille vanhojen lastenkirjaklassikoiden tapaan. Perheen roolijakokin on tosin mennyttä maailmaa: isä on huoleton boheemi ja Leon elämän kiinnekohta, äiti stressaa taustalla ja potee lomaummetusta.

Romaanin sivuja piristävät Kallasmaan mustavalkoiset piirrokset. Kallasmaan kuvituksissa on vauhtia, liikettä ja huumoria, kuten Saarikosken tekstissäkin.

Leena Virtanen

 

Ilman kirvestä veistettyjä potretteja

Toim. Emmi Jäkkö & Aleksis Salusjärvi: Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille). Kertomuksia huikeista miehistä Arvo Ylpöstä Kimi Räikköseen. (Into kustannus 2019)

 

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) oli viime vuoden myyntimenestys ja kirja ylsi myös ehdolle lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- palkinnolle. Emmi Jäkön ja Aleksis Salusjärven toimittama jatko-osa ilahduttaa rohkeilla henkilövalinnoillaan ja painotuksillaan. Edes vanhimman ”sankarimiehen”, Mikael Agricolan, esittelystä ei löydy pölyisen kipsipään tuntua.

Kuvittajien värväyksessä on nähty vaivaa: ajankohtaisten tai muutoin merkittävien kohdehenkilöiden potreteille on etsitty särmikkäitä tekijöitä, jotka hallitsevat vaikkapa karikatyyrin, undergroundin ja pop-taiteen tyylilajit.

Fanikuvien tyyliä näkyy esim. Petteri Mattilan Jasper Pääkkösestä ja Patrik Laineesta, Jari Koiviston Lauri Markkasesta sekä Jenna Kunnaksen Antti Tuiskusta tekemissä kuvituksissa. Viitteellisimmän tulkinnan tekee Markus Tornberg Hussein Al-Taeesta ja eniten näköisyyttä on Jussi Jääskeläisen Perttu Häkkisen potretissa, joka pohjaa valokuvaan. Joonas Salusjärvi on tavoittanut säväyttävää ilmeikkyyttä Kalle Päätalon ja Lauri Rapalan henkilökuviin.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää artikkeleita

Share: