Itkusta iloon

Liisa Kallion ja Eppu Nuotion Minä tykkään nyt -teos opettaa lapsille tunnetaitoja syvyydellä, josta myös aikuinen vaikuttuu.
Teksti: Henna Hietamäki
Kirjoitusaika: 11.6.2019

Eppu Nuotio & Liisa Kallio: Minä tykkään nyt (WSOY 2019)

 

Omien tunteiden tunnistaminen, hyväksyminen ja kommunikoiminen lienee yksi ihmiselämän tärkeimmistä ja haastavimmista tehtävistä. Erityisen vaikea tämä tehtävä on puhumattomuuden kulttuurissa kasvaneille aikuisille, mutta onneksi uusilla sukupolvilla kynnys tunteiden sanoittamiseen saattaa olla matalampi. Tästä on kiittäminen tunnekasvatuksen yleistymistä ja kehitystä. Moni lapsi harjoittelee nykyään jo päiväkodissa muiden taitojen ohella arvioimaan myös sitä, miltä itsestä tuntuu ja miten erilaisiin impulsseihin voi reagoida.

Tätä tärkeää työtä tekee omalta osaltaan myös Eppu Nuotion kirjoittama ja Liisa Kallion kirja Minä tykkään nyt. Läpeensä kuvituksilla rikastettu teos koostuu Nuotion erilaisia tunteita sivuavista runoista, sanataidekasvattajien Anna Anttosen ja Kati Inkalan laatimista tunnetehtävistä sekä lapsilta kootuista tunteita koskevista pohdinnoista.

Vaikka Nuotion runot ovat lennokkaasti eteneviä, on lasten omien lausahdusten kanssa vaikea kilpailla oivaltavuudesta. Tässä muutama esimerkki pienten ihmisten nerokkuudesta:

Siitä ujostuu, jos sanotaan koko ajan, miten pitää olla.

Jos ei kukaan tykkää, niin voi tulla vihaiseksi.

Kerran kun meillä oli suru, ruoka ei maistunut miltään.

Ilo alkaa siitä, kun on turvassa.

Liisa Kallio on luonut kirjaan jokaiselle tunteelle aukeaman kokoisen, vaikuttavan kuvituksen sekä valtavan määrän erilaisia tekstien seassa kulkevia pikkukuvia. Graafinen ilme on monipuolinen ja leikkisä.

Kirjan kuvat ovat akvarellien, hiilipiirrosten ja digitaalisen kuvankäsittelyn onnistunut naimakauppa. Kuvitukset ovat viehättävä yhdistelmä selkeitä ja pehmeitä muotoja sekä ronskimpaa otetta. Pelkoa kuvaavan aukeaman hämähäkit ovat kuin lapsen tuherruksia, virkistäviä anarkistisuudessaan. Kallio onnistuu ilmaisemaan voimakkaasti erilaisia tunnetiloja värivalinnoilla, kuvakulmilla, asetelmilla ja pienillä eleillä.

Eppu Nuotio ja Liisa Kallio ovat tehneet onnistunutta yhteistyötä jo edellisen vuosituhannen puolella. Vuonna 1997 Nuotion kirjoittama ja Kallion kuvittama Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja ihmeellinen tapaus poiki Finlandia Junior -palkintoehdokkuuden.

Sittemmin Kallio on kuvittanut sekä useita muiden kirjailijoiden teoksia että myös omiaan. Kallion luoma Pikku Papu on kasvanut kirjasarjasta myös lastenmusiikkiorkesteriksi, levytyksiksi ja sirkusesityksiksi.

Samaa monialaisuutta on nähtävillä myös Minä tykkään nyt -kirjan pohjalta laaditussa näyttelyssä, joka on ollut esillä huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun Oulun sanataideviikkojen yhteydessä. Kallion kuvitusten ympärille rakennetussa toiminnallisessa näyttelyssä sai uskaltautua vaikka pussauskoppiin tai punnita surun helminauhoja. Oulun jälkeen näyttely on lähdössä kiertämään Suomea, joten myös muiden kuin pohjoispohjalaisten on syytä varautua tunteiluun.

Lisää artikkeleita

Share: