Kirja-arvioissa rakkautta eri muodoissa

Kuvittaja-lehden 1/20 arvioissa Taikapuikot, Lentopusu ja Kaukana poissa.
Kirjoitusaika: 4.3.2020


Lämmin kudelma

Meria Palin: Taikapuikot (Etana Editions 2020)

Taikapuikot on lumoava sanaton kuvakirja, jolle on helppo povata käsityöteemansakin takia myös kansainvälistä menestystä. Kirja on hyvä esimerkki ikärajattomasta kuvakirjasta.

Kädentaitajan eetos näkyy Cambridgen taidekoulusta kuvittajan koulutuksen saaneen Meria Palinin esikoiskuvakirjassa. Se huokuu rauhaa, rentoutta ja kotoiluun liittyvää kiireettömyyttä.

Ulkona puhaltaa kylmä tuuli ja tyttö palelee mökissään. Äiti neuloo tyttärelleen lämmikkeeksi sukat, lapaset, villaisen kokohaalarin, pipon, kaulahuivin…

Taikapuikot tuo mieleen vanhan kansansadun puuropadasta, joka ei lakannut porisemasta. Äidin vimmainen kutominen vyöryttää ulos mökistä pitkän kaulaliinan, joka kietoutuu talon ympärille. Lopussa tyttö istuu tyytyväisenä äitinsä sylissä, silmin nähden sisimpäänsä myöten lämmitettynä.

Puuvärikuvitus tavoittaa hyvin villalangan säikeet ja pehmeyden. Viileä sininen ja lämmittävä punainen ovat tehokkaita kontrasteja. Yksinkertaisista viivoista, suorista ja kaartuvista, syntyy jännittävä liikkeen tuntu. Pitkänhuiskea kapea muotokin miellyttää silmää.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

Rajatonta rakkautta

Anne Vasko: Lentopusu (Etana Editions 2019)

Lapset arvostavat usein poikkeamia perinteisen kirjan muodosta ja esitystavasta.

Anne Vaskon Lentopusun kulmistaan pyöristetyt kartonkikannet ja sisäsivujen tavanomaista hieman paksumpi paperi tekevät siitä jo ensikättelyssä erityisen sympaattisen kuvakirjan.

Itse tarina on räväkkä ja hyvinkin ajankohtainen. Kirjastoauto ja lentokone rakastuvat, mutta kuten oikeassakin elämässä, kaikki ei ole niin ruusuista kuin toivoisi.

Lentopusun voi ajatella olevan pidäkkeettömän tunneilmaisun ja poikkeuksellisten rakkauksien manifesti.

Vaskon kaikkia kuvituksia yhdistää vahva muodon taju ja dynaaminen ilmaisu, joka Lentopusussa liittyy myös kieleen, joka on niukkaa mutta vivahteissaan hyvin rikasta.

Lentopusua voisi hyvin perustein luonnehtia myös graafiseksi kuvakirjaksi. Kollaasikuvituksessa tärkeässä osassa ovat kirjasimet ja leimasimet, jotka muuntuvat moneen.

Esilehdellä Anne Vasko omistaa kirjan liikkuvalle kirjastolle.

Lentopusu aloittaa trilogian, jonka seuraavissakin osissa käsitellään tärkeitä, isoja ja ajankohtaisiakin teemoja.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

Kaukana poissa

Katri Tapola, Muhaned Durubi & Aya Chalabee: Siinä sinä olet ( Teos 2020)

Kirjallisuus ja visuaalinen ilmaisu tulee koko ajan kulttuurisesti moniäänisemmäksi.

Kirjailija Katri Tapolan sekä kahden irakilaisen – suomalaisella taidekentällä nopeasti arvostusta saaneen kuvataiteilija Muhande Durunin sekä arabiankielisen käännöksen tehneen Aya Chalabeen – yhteistyönä on syntynyt humaani kuvakirja ikävästä. Tarina kerrotaan rinnakkain suomeksi ja arabiaksi.

Siinä sinä olet antaa äänen pakahduttavalle ikävälle: isä on joutunut jättämään kotimaansa ja perheen vanhin lapsi ikävöi isäänsä.

Muhaned Durubin ekspressiivinen ja väreiltään jopa tuhlailevan runsas kuvitustyyli on kaukana suomalaisesta lastenkirjakuvitusperinteestä.

Hänen suurisilmäisissä lapsihahmoissaan on lähes veistoksellista rujoutta. Vaikutelma syntyy paksuista väripinnoista ja yllättävistä väriyhdistelmistä. Erityisen onnistunut visuaalinen ratkaisu on kuvata tytön muistoja isästä yleisväritystä selvästi heleämpien piirustusten avulla.

Tekstien keskitys näyttää kauniilta, mutta haittaa luettavuutta. Tekstin väri vaihtelee aukeamilla värikkäiden taustojen takia mustasta valkoiseen. Valittu kirjasinfontti on liian ohut jykevään taustaan nähden.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

 

 

Lisää artikkeleita

Share: