Kuvitetut nuortenkirjat

Huoli lasten ja nuorten lukemisen vähenemisestä haastaa myös kuvitusta uudistumaan.
Teksti: Päivi Heikkilä-Halttunen Kuvitus: Pasi Pitkänen
Kirjoitusaika: 9.3.2018

Lasten ja nuorten lukemisen vähentyminen on askarruttanut aikuisia jo pitkään. Sujuvaa lukutaitoa voidaan treenata esikoulusta pitkälle yläkouluun asti. Tämä asettaa uusia haasteita lasten- ja nuortenkirjatarjonnan visuaaliselle sisällölle.

Nykylapset elävät kuvantäyteistä arkea ja he osaavat tulkita erilaisia kuvaviestejä. Pelkkä somistava kuvituskuva vapaa-ajalla luettavassa kirjassa ei välttämättä enää aja asiaansa.

Parhaimmillaan kuva rytmittää tarinaa. Teksti ja kuva vuorottelevat usein juonen kuljetuksessa. Runsastekstisessä lasten- tai nuortenromaanissa kuva voi olla myös levähdysseisake, jolla lukija lepuuttaa ajatuksiaan.

WSOY:n Kepler62-sarja on tarkkaan brändätty tuote. Tekijät ovat ottaneet tosissaan haasteen koukuttaa kirjan ääreen myös ne lapset ja nuoret, jotka eivät ole innostuneet lukemisesta. Sarjan visuaalinen ulkoasu on hyvin suunniteltu ja sarjaa luetaan alakoulun kakkosluokalta aina yläkouluun asti.

Kyse on pohjoismaisesta hankkeesta: Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland ovat kehitelleet juoniaihion yhdessä ja kirjoittaneet teokset vuorotellen. Kuvittaja Pasi Pitkänen on hankkeessa tasa-arvoisena tekijänä kirjailijoiden rinnalla.

Sarjassa joukko lapsia ja nuoria lähetetään avaruuteen asuttamaan Kepler62-planeettaa. Eletään ehtyvien luonnonvarojen ja yleisen uhkan aikaa määrittelemättömässä tulevaisuudessa. Hengissä selviytyminen haastavissa ja arvaamattomissa oloissa, retkikunnan keskinäinen kyräily ja juonittelu sekä planeettaa entuudestaan kansoittavat otukset muodostavat jännitteen vanhoista scifi- ja avaruusseikkailuista sekä lajityypin elokuvista ammentavalle seikkailuille.

Pasi Pitkäsen kuvitukset Kepler62-kirjasarjassa ovat vaikuttavia.

Perinteisen lastenromaanin säpälemäisten pienten kuvituskuvien sijaan Pasi Pitkänen tekee koko aukeaman kuvituksia, joissa perspektiivit ja värivaihtelut ilmaisevat tarinan jännitettä sekä keskushenkilöiden tunnetiloja. Pitkäsen kuvitusta voi hyvällä syyllä luonnehtia elämykselliseksi ja osallistavaksi. Kuvissa on tilan ja – sananmukaisesti – avaruuden tuntua.

Myös saturomaanien kuvitus on murrosvaiheessa. Laadukas ja runsas kuvitus ei ole enää pikkulasten tai alakouluikäisten kirjallisuuden yksinoikeus, vaan siitä hyötyvät kaikki lukutaidon tasoon ja ikään katsomatta. Tällaista laadukasta saturomaanien linjaa edustaa Arja ja Emma Puikkosen Äänihäkki, jonka kuvittajana debytoi Paula Mela. Mela luo tussikuvituksessaan herkkiä, mutta karismaattisia hahmoja, joiden ansiosta saturomaani herättää kiinnostusta aikuisessakin lukijassa.

 

Paula Melan kuvitukset Äänihäkki-saturomaanissa kiinnostavat vanhempaakin lukijaa.

Lisää artikkeleita

Share: