Lukemisen puolesta

Huoli lukuharrastuksen vähenemisestä on synnyttänyt monia lukukampanjoita – ja nyt myös kirjoja. Sanna Pelliccionin ja Siri Kolun teoksessa innostetaan myös kirjoittamaan.
Teksti: Päivi Heikkilä-Halttunen Kuvitukset: Sanna Pelliccioni
Kirjoitusaika: 7.3.2019

 Sanna Pelliccioni & Siri Kolu: Lue minut! (Otava 2019)

Lasten ja nuorten – ja yhä enenevässä määrin myös aikuisten – vähentynyt vapaa-ajan lukeminen ja keskittymiskyvyn herpaantuminen on huolestuttanut monia. Lukemaan innostamisen hankkeita on menossa nyt niin paljon, että nasevien nimien keksiminen on haastavaa. Isoimpia käynnissä olevia kampanjoita ovat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Lukukeskuksen organisoima Lukuliike, Lukukeskuksen neuvoloihin kohdistama Lukulahja lapselle ja Opetushallituksen rahoittama opettajien täydennyskoulutushanke Lukiloki.

Lukemisen iloista kertovia käännöskuvakirjoja on ilmestynyt aiemminkin, ja nyt myös kotimaiset tekijät haluavat tarttua aiheeseen.

Sanna Pelliccionin & Siri Kolun Lue minut! toimii monella tasolla: se on ulkoasultaan kaunis ”sohvapöytäkirja” ja lahjakirja, mutta sen konsepti luotaa käytännön sanataideharjoituksien kautta syvemmälle.  Jokaisella aukeamalla on kirjoitus- ja inspiraatiotehtäviä varhaisnuorille ja aikuisille.

Niissä korostuu ajatus lukemisen yhteisöllisyydestä. Siinä missä lukeminen oli ennen yksin viihtyvien ajanvietettä, niin nykyisin kirjallisuudesta nautitaan myös isommalla porukalla kaikki aistit avoimina.

Idea kirjaan on tullut Sanna Pelliccionilta, ja Siri Kolu on tehnyt kirjoitustehtävät valmiiden kuvien pohjalta. Sekatekniikalla toteutetut koko sivun kuvat avoimista tai suljetuista kirjoista havainnollistavat sitä, kuinka luetut kirjat tarjoavat lukijalleen tilanteen ja tarpeen mukaan rauhoittumiseen sopivia keitaita tai käynnistävät jopa todellisen aivomyrskyn. Pelliccionin kuvitukset näyttävät toteen sen, kuinka kirjoista avautuu aina erilaisia sielunmaisemia. Kirjan voi ajatella olevan myös suojapanssari kovaa maailmaa vastaan.

Hyvää asenneilmaston ja mallioppimisen muuttamista tehdään tavallista perhearkea kuvaavissa kirjoissa, joissa lapset ja aikuiset esitetään kirja kädessä – lukemassa yksin ja yhdessä. Yksi varhaisista lukevan isän esikuvista löytyy Gunilla Bergströmin 1970-luvulla ilmestyneistä Mikko Mallikas -kirjoista. Myös Kristiina Louhen uutuus Tomppa ja Kerttu kirjatoukka (2018) suuntaa tärkeän viestinsä jo taaperoikäisten lasten isille. Kirjassa Tomppa ja pikkusisko Kerttu lähtevät yhdessä uuteen Helsingin keskustakirjastoon Oodiin.

 

Lisää lukemisen iloista kertovia kuvakirjoja:

Jeanne Willis & Tony Ross: Enemmän kuin kirja (Kustannus-Mäkelä 2018)

Andy Lee & Heath McKenzie: Älä avaa tätä kirjaa (Tactic 2017)

Bob Staake: Katso! Kirja! (Vaukirja 2013)

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja (Otava 2017)

Markus Majaluoma: Hulda-kulta, luetaan iltasatu! (WSOY 2010)

Julkaistu Kuvittaja-lehdessä 1/19.

 

Lisää artikkeleita

Share: