Mestariksi netissä

Monet eri sivustot tarjoavat opetusta kuvituksessa, animoinnissa ja graafisessa suunnittelussa. Arvioimme viisi verkkokurssia, mukana myös Kuvittajien oma mestarikurssi.

Teksti: Anna Mattsson, Ossi Pirkonen, Teo Georgiev, Antti Kyrö, Emilia Alm. Pääkuvitus: Anna Mattsson
Kirjoitusaika: 1.9.2020

Skillshare: Inky Illustrations

Teksti ja kuva: Anna Mattsson

Skillshare on kuukausimaksullinen verkkokurssipalvelu, johon kuka tahansa voi kirja

utua opettajaksi. Palvelussa on myös kuratoituja Skillshare Originals -kursseja, joilla opettavat alan huippunimet, kuten Abbey Lossing, Andy J. Miller, Hedof, Tom Froese ja niin edelleen. Useimmat kuratoidut kurssit ovat Skillsharen tuottamia, joten videot ovat hyvän sisällön lisäksi miellyttävää katsottavaa ja kuunneltavaa. Palvelua saa käyttää ilmaisen ensimmäisen kuukauden jälkeen 13,99 kuukausimaksulla rajattomasti.

Tom Froesen Skillshare Originals -kurssilla Inky Illustrations suunnitellaan oman alan työvälineistä postikortti. Tekniikkana on tussiroiskeet yhdistettynä Photoshopiin. Froese on useaan kertaan palkittu vancouverilainen kuvittaja, joka on tehnyt kuvituksia mm. Airbnb:lle, Monoclelle ja Penguin-kustantamolle. Hänen opetustyylinsä on rauhallinen, ja kokonaisuus on huolellisesti strukturoitu. Missään kohtaa kurssia ei tule oloa, että kulissien takana tehdään jotain, mikä jää näyttämättä.

Kurssi kestää kokonaisuudessaan vain tunnin ja yksittäiset videot ovat pituudeltaan parista minuutista 15 minuuttiin. Kurssi sopii tehtäväksi yhdellä kerralla, mutta toimii hyvin myös useassa osassa.

Valmiit teokset ja kuvia prosessista julkaistaan kurssin projektisivulle, jossa muut oppilaat ja opettaja voivat käydä kommentoimassa niitä.

Yhteenveto:

+ Froese näyttää oman prosessinsa tarkasti, mikä on ehkä kiinnostavin osa kurssia.

+ Kurssi on hyvin rakennettu ja helppo seurata.

+ Kurssi on kuvattu miellyttävässä ympäristössä Froesen työhuoneella eikä esimerkiksi luentosalissa.

+ Froese on koonnut Pinterestiin inspiraatiotaulun oppilaille.

+ Opettaja on läsnä kurssin keskustelupalstalla ja projektisivulla kommentoimassa ja vastaamassa kysymyksiin.

– Vektoripolkujen tekeminen Photoshopilla vaikuttaa hankalalta, itse oikaisin Illustratorin kautta.

♥♥♥♥♥ / ♥♥♥♥♥

www.skillshare.com

 

Kuvittajat ry: Mestarikurssi

Teksti ja kuva: Teo Georgiev

Maailmankuulun kuvittajan Lisk Fengin oli alun perin tarkoitus saapua New Yorkista Helsinkiin ohjaamaan mestarikurssi Kuvittajien toimitiloissa, mutta koronatilanteen vuoksi kurssi järjestettiin huhtikuussa verkossa.

Kuvittajat ry:n jäsenille maksuton, nelipäiväinen kurssi sisälsi Lisk Fengin luennon, kuvitustehtävän ja yksityiskohtaisen kritiikin kuvitusprosessista: ideoinnista, työskentelystä ja lopputuloksesta.

Luennollaan Feng tutustutti meidät taustaansa ja työskentelyynsä. Yksi kurssin hienoimmista puolista oli se, että Feng ei keskittynyt puhumaan vain taiteellisesta työskentelystä vaan kertoi avoimesti myös kokemuksistaan kuvitusteollisuudessa. Hän antoi vinkkejä esimerkiksi aikatauluttamiseen ja asiakkaiden kanssa kommunikoimiseen. Ensikäden tiedon saaminen oli arvokasta, sillä freelance-kuvittajan työhön kuuluva bisnespuoli jää usein sivuutetuksi.

Seuraavana päivänä meidän tuli valita kaksi tunnesanaa ja luoda molemmista kolme luonnosta. Päivän kritiikki oli kaikkien kurssille osallistujien yhteinen, syvällinen keskustelu, jonka aikana jaoimme luonnoksiamme ja pohdimme, mikä niissä toimii ja mikä ei.

Seuraavina kahtena päivänä jaoimme prosessejamme kuvituksia toteuttaessa ja lopulta jaoimme valmiit kuvitukset, joista sitten saimme palautetta sekä ohjaajalta että toisiltamme. Kehitysehdotuksia saatiin sekä tekniikkaan että tarinankerrontaan. Keskustelu oli rentoa, mutta täynnä asiantuntemusta ja tietoa.

Yhteenveto:

+ Lisk Feng kertoi hyvin avoimesti kokemuksistaan freelance-kuvittajana.

+ Kurssi tarjosi paljon vinkkejä tyylin, tekniikan ja tarinankerronnan kehittämiseen.

– Olisi ollut mahtavaa tavata ohjaaja ja kurssilaiset livenä, mutta ottaen huomioon kansainvälisen epidemiatilanteen, oli hienoa, miten sujuvasti kurssi järjestyi netissä. Kurssi myös tarjosi tervetullutta inspiraatiota kotona jumittamisen keskellä.

♥♥♥♥♥ / ♥♥♥♥♥

 

Domestika: Animation for Typographic Compositions

Teksti ja kuva: Antti Kyrö

Domestikan mainos Instagramissa lupasi opettaa 2D- ja 3D-animoidun typografian saloja 10 euron tarjoushintaan. Päätin kokeilla, olisiko maksullisista opetusvideoista haastajaa ilmaisille Youtube-tutoriaaleille.

Animation for Typographic Compositions -kurssin opettajana toimii espanjalainen graafikko, joka käyttää nimimerkkiä holke79. Hän on miellyttävän oloinen heppu, jonka ulosanti on rauhallinen. Vain kieli on ongelma: opettaja puhuu espanjaa ja vaikka videoihin saakin englanninkielisen tekstityksen, sitä on paikoin vaikea seurata, eikä käännös ole täysin virheetön.

Kurssin aikana animoidaan tekstiä eri tavoin After Effectsissä ja Cinema4D:ssä. Lopputyönä toteutetaan animoitu tapahtumajuliste, jossa yhdistetään opittuja taitoja.

Kurssin 20 videon kokonaiskesto on noin kolme tuntia. Kurssi käydään omaan tahtiin, mutta foorumeilla voi kysyä apua, jos eteen tulee tenkkapoo.

Domestikan hyödyt ilmaisiin Youtube-tutoriaaleihin verrattuna vaikuttavat olevan videoiden tasalaatuisuus, kompaktius ja johdonmukaiset kurssikokonaisuudet. Youtubessa on usein tyhjäkäyntiä, ja eri tekijöiden videoiden katsominen voi tuntua sekavalta sillisalaatilta.

Domestikassa on mahdollisuus keskustella foorumeilla ja julkaista omia tuotoksia, joita muut käyttäjät ja opettajat voivat kommentoida – vaikka opettaja kommentoikin vain harvakseltaan, lyhyesti ja enimmäkseen espanjaksi. Gallerioissa on hienoja duuneja, jotka toimivat hyvänä inspiraation lähteenä omia kurssitöitä suunnitellessa.

Domestikan kaikki kurssit tuntuvat olevan jatkuvasti alennuksessa ja hinnan vieressä tikittää kello, joka kertoo, milloin alennus päättyy. Umpeutuessaan tarjous kuitenkin uusiutuu, joten kello on näemmä luomassa kuluttajalle vain kiireen tuntua.

Yhteenveto:

+ Napakat, selkeät ja hyvin jäsennetyt videot menevät suoraan asiaan.

+ Hinta-laatu-määräsuhde kohdillaan.

+ Valtava määrä sisältöä kuvituksesta, kaikki ammattilaisten tuottamaa ja laadukkaasti toteutettuna.

+ Yhteisöllisyys.

– Sisältö enimmäkseen vain espanjaksi ja paikoitellen kehnot englanninkieliset tekstitykset.

– Harhaanjohtava hinnoittelu ärsyttää.

– Kurssi on merkitty vasta-alkajille sopivaksi, mutta kannattaa olla tarkkana, jos ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta animoinnista.

♥♥♥ ½ / ♥♥♥♥♥

www.domestika.org

 

Creative Live: Developing Characters, Environments and Story Boards

Teksti ja kuva: Ossi Pirkonen

Tein Creative Live -sivuston kurssin Developing Characters, Environments and Story Boards. Kurssi maksoi tarjouksessa 34$ (oikea hinta 49$).

Kurssi on jatkoa saman sivuston hahmonluontikurssille: hieman syvempi sukellus hahmojen, taustojen ja tarinankerronnan maailmaan. Kurssi soveltuu esimerkiksi pelisuunnittelijalle, lastenkirjan kuvittajalle, animaattorille tai visuaaliselle tarinankertojalle.

Kurssin aiheina olivat hahmogallerian luonti, hahmon kehittäminen useiden eri versioiden kautta, hahmon eri kulmien luonti, erilaiset ympäristöt, kuvien suunnittelu, kuvakäsikirjoitus sekä valo, tyyli ja rytmi kuvasommittelussa.

Kurssin ohjaaja on yhdysvaltalainen Mary Jane Begin, asiantunteva, hyvä opettaja ja kokenut kuvittaja. Beginin opetustyyli oli selkeä ja hänellä on selkeästi vuosien kokemus opettamisesta ja visuaalisten maailmojen luonnista. Hänen oma kuvitustyylinsä ei ole itselleni mieluisin, mutta se ei haitannut kurssin sisältöä. Pikemminkin päinvastoin: Begin opetti ammattimaisesti, asiantuntevasti ja puolueettomasti.

Kurssin aiheet käydään läpi Beginin aiemman kurssin tehtävien ja oppilaiden tuotosten kautta. Kurssin aikana ei varsinaisesti luoda mitään, mutta selitetään aihetta läpi aika seikkaperäisesti.

Oppitunnin pituus on 3h 18min. Sitä olisi voinut ehkä vähän tiivistää, mutta sisälsi myös tiukkaa asiaa. Osa kurssista oli minulle jo ennestään tuttua asiaa, mutta se ei haitannut.

Yhteenveto:

+ Hyvä opettaja.

+ Hyvä perustietopaketti hahmojen eteenpäin viemiseen ja niiden ympäristön luomiseen.

+ Esimerkkien kautta kertominen.

– Visuaalinen maailma perustui oppilaiden töihin.

– Kritiikki lopussa (56 min yhteensä) ei perustunut opettajan omaan tehtävään. Kritiikki jäi irtonaiseksi.

– Tekninen toteutus ei ihan kymppi: ääniraidalla esim. poraamisen ääntä.

♥♥♥ ½ / ♥♥♥♥♥

www.creativelive.com

 

LinkedIn Learning: Drawing Vector Graphics

Teksti ja kuva: Emilia Alm

Työelämän sosiaalisena mediana tunnettu LinkedIn tarjoaa myös verkkokoulutuksia. Aiemmin LinkedIn Learning -sivusto toimi nimellä Lynda. Ohjelmoinnin ja taulukkolaskennan opetuksen lisäksi sivustolta löytyy runsaasti myös kuvituksen ja graafisen suunnittelun kursseja.

LinkedIn tarjoaa eri maksutasoja riippuen siitä, mitä palveluja haluat käyttää. LinkedIn Learningin saa käyttöön edullisimmillaan 30,73 eurolla kuukaudessa. Tämän kurssin suorittamisen mahdollisti 30 päivän ilmainen kokeiluversio.

Drawing Vector Graphics -verkkokurssilla kehitetään vektorigrafiikkataitoja. Kurssilla käsitellään myös taustatyön tekemistä, ideointia ja sitä, miten luonnostelu parantaa digitaalista lopputulosta.

Kurssin sisältö jakaantuu kuuteen eri opetusosioon, joissa käydään läpi vektoripiirtämisen eri vaiheita käyttäen käsin piirrettyä luonnosta pohjana. Muotojen piirtämisessä käytetään apuna muun muassa clockwork-metodia.

Kurssin videoiden kokonaiskesto on 5 tuntia ja 34 minuuttia. Videoiden katsomisen lisäksi käytin noin 8 tuntia luonnosteluun, puhtaaksi piirtämiseen, viimeistelyyn ja kertaamiseen.

Opettajana toimi Oregonissa vaikuttava kuvittaja Von Glitschka ja opetuskieli oli luonnollisesti englanti.

Koko kurssin ajan opettaja esittelee toimintoja, jotka tekevät työskentelystä tehokkaampaa, esimerkiksi näppäinten oikopolkujen avulla. Lopuksi opettaja antaa vinkkejä, miten kommunikoida asiakkaan kanssa koskien viimeisteltyä työtä.

Kurssi on tarkoitettu aloittelijoille ja keskivaiheen osaajille, käyttäen Adobe Illustratoria. Kurssi sopii mielestäni hyvin pohjatiedoksi kuvittajille, jotka haluaisivat laajentaa osaamistaan digitaaliseen työskentelyyn Illustratorilla. Sopii myös kokeneemmillekin Illustratorin käyttäjille ja kurssi opetti itsellenikin uusia asioita.

Yhteenveto:

+ Kokenut ja asiantunteva opettaja.

+ Kurssisisältö rakennettu loogisesti ja tehokkaasti

+ Laadukkaat mallityöt, lähes kaikki asiakastöitä.

+ Kaikki opetusvaiheet omina kappaleina.

+ Opetuskappaleisiin voi palata kertaamaan.

– Paljon asiaa lyhyessä ajassa.

– Mallityöt enimmäkseen pikakuvakkeita ja logoja.

– Asioiden omaksuminen voi olla hitaampaa opetuskielen vuoksi.

– Opettaja käyttää Vector Scribe plug-in-työkalua, joka on maksullinen. Liitännäistyökalun valmistaja tarjoaa kahden viikon ilmaista kokeiluaikaa, mutta tähän pakettiin ei sisälly kyseistä työkalua, joten se jää testaamatta.

♥♥♥ ½ / ♥♥♥♥♥

linkedin.com/learning

Lisää artikkeleita

Share: