Mikä on Kill Fee?

”Toisinaan sopimuksiin on määritelty kill fee. Mitä se tarkoittaa kuvittajan kannalta?” Kuvitustietäjä Martta Karma vastaa kuvittajien kysymyksiin.
Kirjoitusaika: 14.6.2019

”Toisinaan sopimuksiin on määritelty kill fee tai lause, jossa määritellään korvaus työn peruuntuessa. Mitä se oikeastaan tarkoittaa kuvittajan kannalta?”

Kill fee on maksu, jonka toimeksiantaja maksaa freelancerille tilauksen peruuntuessa ennen työn valmistumista. Kill fee -termillä ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, mutta se voisi olla esimerkiksi ”työn peruutusmaksu”.

Yleisesti tilauksen peruuntuessa maksetaan osa sovitusta summasta riippuen siitä, missä vaiheessa tilaus perutaan. Monilla aloilla on kuitenkin vakiintunut käytäntö maksaa koko summa sovitun tilauksen peruuntuessa. Näin tehdään usein esimerkiksi kun kyseessä on journalistinen kuvitus tai markkinointikuvitus.

Kill fee -käytäntöä voidaan suositella kaikenlaisiin sopimuksiin, esimerkiksi kustannussopimuksiin. Kill fee suojaa myös tilaajaa, koska tilaus voidaan perua työn valmistuttua ilman, että se sitoo toimeksiantajaa julkaisemaan heille syystä tai toisesta toimimattoman kuvituksen.

Tärkeintä on, että kuvittaja tekee sopimuksen kirjallisena tai sähköpostilla ja pyytää lisäämään sopimukseen kohdan, jossa on sovittu, mitä tapahtuu, jos työ perutaan. Kun sopimus on tehty, kuvittaja varaa ajan työn tekemiseen ja sitoutuu näin hankkeeseen taloudellisesti, joten työn peruutusmaksun määrittäminen on ammattilaiselle erittäin tärkeää.

Sopimukseen kannattaa kirjata, että työn peruuntuessa toimeksiantajan tulee palauttaa kaikki materiaalit, jotka on jo toimitettu ja nämä ovat tekijän omaisuutta. Lisäksi hankkeen yhteydessä jo tehdyn työn luvaton käyttö ilman tekijän suostumusta johtaa lisämaksuihin. Yhteistyön rauetessa kaikki oikeudet jäävät luonnollisesti tekijälle.

Kuvittajien hallitus on sopimussuosituksissaan samalla linjalla norjalaisen Grafill-järjestön antamien ohjeiden kanssa. Ohje kuuluu näin: jos työ peruuntuu kuvittajasta riippumattomista syistä, on kill fee ennen luonnosvaihetta 25% sovitusta palkkiosta, luonnosvaiheessa 50 % sovitusta palkkiosta ja valmiin työn toimittamisen jälkeen 100% sovitusta palkkiosta.

Lisää artikkeleita

Share: