Miten apurahoja verotetaan?

“Voiko apurahalla tehdä arvonlisäverottomia hankintoja toiminimelle ja voiko apurahalla ostetut hankinnat vähentää verotuksessa?” Kuvitustietäjä Martta Karma vastaa kuvittajien kysymyksiin.
Kirjoitusaika: 7.2.2019

Kuvittajat ry myöntää apurahoja vain luonnollisille henkilöille, ei yrityksille. Suosittelenkin pitämään apurahan saajan ja yrityksen verotuksen erillään verotusteknisistä syistä. Jos jonkin muun tahon myöntämä apuraha on myönnetty taiteilijan toiminimelle tai yritykselle, se pitäisi kirjata tuloksi ja siitä tulisi maksaa verot. Tässä tilanteessa apurahaan liittyvät hankinnat voisi vähentää yrityksen kirjanpidossa.

Yleensä apurahat on kuitenkin myönnetty yksityishenkilöille eikä yrityksille, joten saaja ei voi tehdä hankintojaan ALV-vapaina yrityksensä kautta. Apurahoilla tehdyistä hankinnoista ei voi myöskään tehdä verovähennyksiä.

Suomen Taiteilijaseura neuvoo kuitenkin ohjeistuksessaan, että jos hankinta on kalliimpi kuin myönnetty apuraha, voi ylimenevän osuuden vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluina.

Tässä kohtaa on hyvä syytä muistuttaa, että hankintoja tehdään Kuvittajien apurahoissa vain syksyisin haettavista toiminta-apurahoista. Keväällä haettavat projektiapurahat ovat tarkoitettu kuvittajan elinkustannuksiin omaehtoisten kuvitusprojektien ajaksi.

Apurahat ovat kokonaan verottomia, jos niiden yhteismäärä on menojen vähentämisen jälkeen korkeintaan yhtä suuri kuin valtion vuotuinen taiteilija-apuraha, joka oli  20 461,72 euroa vuonna 2018. Apuraha on aina sen verovuoden tuloa, jolloin se on ensi kerran nostettavissa. Menojen vähentämisestä apurahoista löytyy selkeät ohjeet verottajan sivuilta.

Verottaja huomauttaa, että kannattaa olla huolellinen eri tahojen myöntämien apurahojen suhteen. Jos jossain asiassa haluaa ehdottoman varmuuden verokohtelusta, tulee silloin pyytää maksullinen ennakkotieto verottajalta. Jos taiteilijalla on oma yritys, mahdolliset ongelmat kannattaa käydä läpi kirjanpitäjän tai tilintarkastajan kanssa.

Julkaistu Kuvittaja-lehdessä 1/19.

Lisää artikkeleita

Share: