Miten erotan hyvät kuvituskilpailut huonoista?

”Haluaisin osallistua kuvituskilpailuihin, mutta miten erotan hyvät kilpailut huonoista?” Kuvitustietäjä Martta Karma vastaa kuvittajien kysymyksiin.
Kirjoitusaika: 13.12.2018

Kilpailuun osallistuessa on tärkeintä ymmärtää, mistä oikeuksistaan luopuu ja millainen mahdollinen hyöty on suhteessa oikeuksien luovutuksiin. Ideaalikilpailussa ainoastaan voittajatyön oikeudet siirtyvät rajatusti kilpailun järjestäjälle, ja voittajalle tulee tästä riittävä taloudellinen hyöty. Hyvässä kilpailussa maksetaan reilut palkkiot rahana ja oikeudet siirtyvät järjestäjälle ainoastaan näistä palkituista töistä. Monissa kilpailuissa pelkkä osallistuminen luovuttaa kaikki kaupalliset oikeudet järjestäjälle, joten säännöt kannattaa lukea aina huolellisesti.

Suomi 100 -juhlavuosi toimi kehyksenä usealle huonolle kilpailulle. Moni varmaan muistaa VR:n lapsille ja nuorille suunnatun junavaunun kuvituskilpailun, jossa palkintona oli päästä katsomaan oman työn teippausta junavaunun kylkeen, mutta matkat tuli maksaa itse. Muuta palkkiota voitosta ei tarjottu. Tämä oli huonoudestaan huolimatta reilu kilpailu, koska kuvitusta käytettiin vain junavaunun ulkoasuun eikä sen mukana haalittu mitään muita oikeuksia.

R-kioskin Suomi 100 -mukisuunnittelukilpailu sen sijaan oli todella kehno kaikilta osin. Voittajakupin suunnitellut henkilö palkittiin näkyvyyden lisäksi loppuvuoden ilmaisilla kahveilla (1 kuppi/pv), joten palkinnon arvoksi tuli 264 euroa. Kilpailun järjestäjälle jäi täysi omistusoikeus voittajatyöhön ja siihen liittyviin nykyisiin ja tuleviin luovutettavissa oleviin tekijänoikeuksiin ilman aikarajoituksia ja käyttöaluerajoituksia. Kaikista kilpailuun lähetetyistä töistä järjestäjälle jäi oikeus käyttää kuvia kahvikupeissa, eikä tälle annettu aikarajoitusta. Tässä kilpailussa järjestäjän hyöty oli maksimaalinen ja osallistujien hyöty erittäin pieni. Voittanut kuvitus oli kiistatta hieno, mutta jäin miettimään, oliko näin huonoilla ehdoilla järjestetyssä kilpailussa saatu voitto sittenkään plussaa ammattitekijälle.

Lisää artikkeleita

Share: