Miten hoidan kansainvälisen laskutuksen?

“Kaipaisin neuvoja ulkomailta laskuttamiseen. Miten se kannattaa hoitaa?” Kuvitustietäjä Martta Karma vastaa kuvittajien kysymyksiin.

Teksti: Martta Karma
Kirjoitusaika: 2.3.2021

Ulkomaan myynneissä on kaksi pulmaa: arvonlisävero ja rahojen saaminen.

Jos olet arvonisäverovelvollinen, eli harjoitat arvonlisäverollista myyntiä ja liikevaihtosi ylittää 15 000 €, pitää ensimmäiseksi ratkaista, onko ulkomailta laskutettava myynti Suomen lain mukaan arvonlisäverosta vapaata (esim. kirjojen ja lehtien kuvitukset) vai arvonlisäverollista (esim. kuvitukset markkinointiin).

Jos myynti on arvonlisäverosta vapaata, merkitse laskuun: The service is tax-free under the VAT Act of Finland. Älä merkitse VAT 0% ‒ merkintä on varattu muuhun käyttöön. Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, voit merkitä laskuun: The seller is not VAT-registered in Finland.

Jos myynti on arvonlisäverollista, pitää ratkaista, onko kyseessä myynti Euroopan yhteisön sisällä vai myynti yhteisön ulkopuolelle. Jos myynti tapahtuu Euroopan yhteisön sisällä, on kyseessä yhteisömyynti, jossa sovelletaan ns. käännettyä verovelvollisuutta, eli et laskuta arvonlisäveroa. Tässä tapauksessa merkitset laskuun: Reverse charge, no VAT. Lisäksi laskussa pitää näkyä sekä ostajan alv-tunnus että sinun alv- eli y-tunnuksesi kansainvälisessä muodossa (alkuun FI ja lopussa oleva tavuviiva pois).

Jos myynti tapahtuu Euroopan yhteisön ulkopuolelle – esim. USA, Kiina, Venäjä, mutta myös Britannia, Sveitsi ja Norja ­– on kyseessä nollaverokannan mukainen myynti. Merkitse laskuun: Export outside EU, VAT 0 %.

Kausiveroilmoituksessa ilmoitat yhteisömyynnit kohdassa: Palveluiden myynnit muihin EU-maihin ja myynnin yhteisön ulkopuolelle kohdassa: 0-verokannan alainen liikevaihto. Arvonlisäverosta vapautettuja myyntejä et ilmoita lainkaan kausiveroilmoituksella!

Useimmissa tapauksissa suoritukset voi pyytää suomalaiselle pankkitilille. Muista merkitä laskuun pankkitilisi numero SEPA-muodossa sekä pankkisi IBAN. Joskus vaaditaan myös pankin yhteystietoja. Voit käyttää netistä löytyviä pankkisi pääkonttorin tietoja.

Valitettavasti kaikki asiakkaat eivät halua maksaa pankkitilille, vaan tarjoavat Paypalia tai jopa shekkejä. Shekkejä älä ota vastaan. Paypal-tilillesi tulevia suorituksia seuraa säännöllisesti, siirrä rahat saman tien toiminimesi pankkitilille, ja merkitse viestiin laskun numero. Se helpottaa kirjanpitäjäsi työtä.

Lisää artikkeleita

Share: