Mörkö maailmalla

Tuutikki Tolosen ja kuvittaja Pasi Pitkäsen kansainvälisesti menestyneistä kirjoista on tehty myös Hollywood-sopimus.
Teksti: Leena Virtanen
Kirjoitusaika: 4.3.2020

Tuutikki Tolonen & Pasi Pitkänen: Mörköviesti (Tammi 2020)

 

Tuutikki Tolosen mörkökirjojen suosiosta ei juuri tiedetä kuin lapsiperheissä, mutta niissä sitäkin paremmin. Ne ovat hyvä esimerkki siitä, miten lastenkirjojen kansainvälinen menestys yltää mediassa usein vain pikku-uutisiin.

Ensimmäinen kirjoista, Mörkövahti ilmestyi 2015 ja palkittiin seuraavana vuonna Arvid Lydecken -palkinnolla. Se pinkaisi heti myös käännösmarkkinoille.

Mörkövahti on nokkela versio Maija Poppasesta. Tolosen kirjallisessa tyyliissä voi aistia Roald Dahlin hengen ja kirjojen otukset tuovat mieleen Hayao Miyazakin Totoro-elokuvan. Pasi Pitkänen on parhaimmillaan muhkeissa ja sympaattisissa mörköhahmoissa.

Päähenkilö on Maikki, alussa vielä eskari-ikäinen, ja häntä seuraavat isommat sisaret Hilla ja Kaapo. Äiti voittaa lomamatkan, isä on jossain teillä tietymättömillä ja lapsille pitää saada hoitaja. Paikalle saapuu mörkö.

Toinen osa, Mörköreitti (2016), vie lapset yhä syvemmälle maan uumeniin ottamaan selvää mörköjen elämästä.

Sitten tuli tauko. Tolonen oli mielestään saanut työnsä tehtyä.

”Sanoin pitkään kaikkialla, ettei kolmatta osaa tule. Mieli muuttui vähitellen, kun tapasin toistuvasti kouluvierailuilla lapsia, joilla oli varteenotettavia perusteluja sille, miksi kolmas osa tarvittaisiin: tarinan kaari jäi heidän mielestään kesken ja moni asia ilman selitystä. Kun aikani ajattelin, ymmärsin että lapset olivat oikeassa”, Tolonen kertoo.

Kolmas osa on nimeltään Mörköviesti, ja se ilmestyi helmikuussa.

Kirjoja on myyty jo 27 maahan. Eri maissa on päädytty kuvituksen osalta erilaisiin ratkaisuihin. Hollannissa on käytetty kahta omaa kuvittajaa. Yhdysvalloissa taas teetetty uusi kansi, mutta sisäsivuilla on Pasi Pitkäsen kuvat.

Mörkövahti nousi pari vuotta sitten hetkeksi julkisuuteen, kun kirja-agentti Elina Ahlbäck onnistui myymään sen oikeudet elokuvaohjaaja Ridley Scottin tuotantoyhtiölle. Monster Nanny -nimellä etenevä hanke sai rahoitusta Australiasta, mutta viimeisimmistä vaiheista Tolonen ei saa kertoa. Ei ole tavatonta, jos elokuvan toteutumista joutuu odottamaan vuosia. Niinkin voi käydä, että hanke hautautuu.

Uudessa Mörköviestissä vanhemmat suunnittelevat muuttoa 30 kilometrin päähän Helsingistä ja lapset ovat kauhuissaan. Eletään luopumisen aikaa.

Tarina rakentuu hienosti loppua kohti.

Lisää artikkeleita

Share: