Mysteeri kylässä   

Kati Närhen verkkonäyttely Galleria Kuvituksessa perustuu aikuisten kuvakirjaan, jossa pienen kylän asukkaiden elämä saa surrealistisia sävyjä. 

Teksti: Henna Hietamäki Kuvitus: Kati Närhi
Kirjoitusaika: 5.5.2020

 

Mistä Ei mikään -kirjasi ja näyttelysi kertoo?  
Kirjan tarina sijoittuu pikkukaupunkiin, jota koettelee eräänlainen vitsaus. Se vaikuttaa kaikkiin eri tavalla: leski aistii kuolleen puolisonsa läsnäolon, katukylttien tekstit muuttuvat merkillisiksi ja ennustava sika kieltäytyy yhteistyöstä. Vaikka tarinaa määrittääkin alakulo, siinä on myös huumoria ja lohdullisuutta. 
 
Millaisia teoksia tulemme näkemään Galleria Kuvituksessa? 
Viktoriaanisia vaikutteita, räikeää ankeutta, lintuja, käärmeitä ja liaanimaisia kasveja. Viivapiirrokset olen alun perin tehnyt tussilla, hiusterällä ja puukynillä. Näitä originaaleja tulee esille näyttelyyn. Kuvista tehdään myös suurikokoisia, värillisiä printtejä.  
 
Olet julkaissut useamman sarjakuvateoksen. Miten kuvakirja eroaa niistä?  
Aikuisten kuvakirja on kuvaava kiteytys, vaikka kirja voidaan laskea myös sarjakuvaksi. Esimerkiksi kirjastoissa aikuisten kuvakirjoille ei ole omaa luokkaa. Aloitin kirjan sarjakuvana, jolloin minulla oli vasta aavistus tyylistä ja tarinasta. Idean saatuani en tee yleensä tarkkaa suunnitelmaa vaan katson, minne tarina lähtee kulkemaan. Tästä kirjasta sitten sattui tulemaan kuvakirjamainen: olen karsinut pois kuplat, vuoropuhelut ja ruudut – pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. 
 
Miten ja miksi toteutit kirjan omakustanteena? 
Kun kirja löysi muotonsa, aloin aavistella, ettei sille olisi helppo löytää kustantajaa. Aikuisille suunnattu, kuvakirjan ja sarjakuvan välimaastoon sijoittuva teos tuskin vaikuttaa kustantajien näkökulmasta rahasammolta, ymmärrän sen kyllä. Muutamaa kustantajaa lähestyin ja erään englantilaisen kustantamon kanssa oltiin jo keskusteluväleissä. He toivoivat minun laajentavan teosta ja tekevän siitä selkeämmin sarjakuvamaisen. Joitain muutoksia tein, mutta lopulta tajusin, etten pysty enkä halua muokata kirjaa niin paljon kuin kustantamo toivoi, sillä tuloksena olisi ollut aivan toinen teos. Ajatus omakustanteesta alkoi tuntumaan hyvältä; voisin toteuttaa kirjan täysin sellaisena, kuin itse haluan. 
 
Millaisia muita projekteja olet lähiaikoina tehnyt? 
Olen kuvittanut Tammelle Paula Norosen kirjoittamia Yökoulu-kirjoja. Olen myös tehnyt lehtikuvituksia sekä Helsingin kaupungille maahanmuuttoon liittyviä kuvia, joita käytetään International House Helsingin tiedotuksessa. Omia kirjaprojekteja on vireillä neljä. Haasteena on löytää lisää aikaa niiden toteuttamiseen. 
 
Kati Närhi: Ei mikään 
Galleria Kuvitus (verkkonäyttely)
8.5.–18.62020 

Ma–Pe 12–17, La 12–16 

Lisää artikkeleita

Share: