Romaaneja lapsille

Lastenromaani toimii kuvakirjan ja nuortenkirjan välissä, kun lapsi harjoittelee lukemaan itsenäisesti. Kuvitukset voivat tarjota lukemisen ymmärtämisen tuen lisäksi myös suuria elämyksiä.

Teksti: Sari Airola Kuvitus: Carlos da Cruz (Sielulinnun arvoitus)
Kirjoitusaika: 1.6.2021

Vielä muutama vuosi sitten, kun oma lapseni aloitteli itsenäisesti lukemaan, oli tarjolla hyvin vähän kuvitettuja lastenromaaneja. Tuolloin vaikutti olevan tärkeää, että lapsi oppii pois kuvakirjasta ja lukemaan ”oikeaa” kirjaa ilman kuvia.

Askel kuvakirjasta romaaniin voi kuitenkin olla vaikea. Kuvitettu lastenromaani on tervetullut askel lukemisen oppimiseen, ja se askel voi olla loistava ja innostava, kun katsoo esimerkiksi näitä lastenromaaneja.

Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin palkitun Apassit-sarjan uusin osa on Sielulinnun arvoitus (Karisto 2021). Mielikuvituksellisessa seikkailutarinassa liikutaan Viipurissa vuonna 1910.

Värikäs kirja etenee vuoroin tekstin ja vuoroin kuvien avulla. Sivuilla on jopa useita kuvia, ja taitto on saumaton osa kuvitusta. Kuvissa on paitsi historiallista tietoa, myös eloisuutta ja huumoria.

Aukeama Sielulinnun arvoitus -kirjasta, kuvitus Carlos da Cruz.

Elina Rouhiaisen kirjoittama ja Kaisa Rannan kuvittama Valkeantuoja (Minerva 2021) sijoittuu fantasiamaailmaan. Seikkailuun solahtaa vaivatta yllätyksiä täynnä olevan tarinan ja kiehtovien kuvien ansiosta. Nelimaa vilisee erikoisia eläimiä ja neljän eri kansan tapoja. Kirjassa näkyy tasa-arvo ja suvaitsevaisuus. Kuvituksen lämmin väritys ja omintakeiset hahmot luovat uuden maailman. Juuri fantasiakirjoissa kuvat ovat tärkeä visualisoija tuntemattomalle.

Kaisa Rannan kuvitusta Valkeantuojassa.

Hannele Huovin kirjoittamassa ja Paula Melan kuvittamassa Viikinkipoika Turn Hurjapäässä (Tammi 2020) seikkaillaan viikinkiajalla määrittelemättömässä pohjoisessa. Luontoa kuvaillaan kauniilla kielellä ja Paula Melan upeat kuvat luovat satumaisen kehyksen tarinoille. Tarina on tavallaan road trip, jossa korostuvat perinteiset arvot; poikien vahvuus ja seikkailut. Paula Melan herkullisia kuvia on harmillisen vähän.

Paula Melan kuvitusta Viikinkipoika Turn Hurjapäässä.

Kuvitettujen romaanien visuaalinen osuus tulee toivottavasti syvenemään ja kehittymään entistä monipuolisemmaksi ja oivaltavammaksi. Tulevaisuudessa kuvittaja otetaan ehkä jo kirjaa suunnitellessa mukaan miettimään, mitä voidaan ilmaista kuvituksin. Nyt kuvien valinta voi olla sattumanvaraista, ja niiden määrä rajoitettu taloudellisista syistä. Apassit-sarjan kaltainen investointi tasa-arvoiseen kuvituksen ja tekstin yhteistyöhön palkitsee taatusti lukijoita ja saavuttaa huomiota ja kirjamyyntiä sisällöllään.

Monenlaisia kuvituksia tietenkin tarvitaan, mutta ei tarvitse olla kovin etevä tulevaisuuteen katsoja ymmärtääkseen, että kuvituksella on yhä suurempi merkitys lukutaidon tukemisessa.

Lisää artikkeleita

Share: