Söpöilyä, sotaa ja terapiaa

Kuvittajan 1/18 arviopalstalla Sanna Pelliccionin Meidän piti lähteä, Antti Ervastin ja Matti Pikkujämsän Tilkkanen terapiaa sekä Taru Viinikaisen ja Oili Kokkosen Tiltu ja Lettu.
Kirjoitusaika: 9.3.2018

Kuvitusterapiaa

Antti Ervasti & Matti Pikkujämsä: Tilkkanen terapiaa (Otava 2017)

Ennen päätymistä kirjan kansien väliin Tilkkanen terapiaa oli ilmiö sosiaalisessa mediassa.  Ei mennyt kauaa, kun kustantamo huomasi projektin potentiaalin.

Kuvittaja Matti Pikkujämsän ja psykoterapeutti Antti Ervastin ideana on ollut yhdistää miesten asiantuntemukset niin, että tuloksena on mielenterveyden käsittely kuvituksen avulla. Yksittäisten kuvien ja lauseiden avulla käsitellään esimerkiksi lapsettomuutta, oman kehon hyväksymistä, masennusta, kiusaamisen jättämiä traumoja, seksuaalisuutta ja työuupumusta.

Pikkujämsä on luonut rennoilla vedoilla pelkistettyjä eläinhahmoja, jotka ovat kuitenkin ilmeikkäitä ja liikuttavia. Vaikeiden asioiden käsittely sympaattisten eläinten kautta on toimiva ratkaisu. Lukija pystyy tuntemaan empatiaa ensin kuvan hahmoa kohtaan, jonka kautta myötätunto ylettyy myös itseen.

Aikuisille suunnattuja kuvitettuja kirjoja julkaistaan hyvin vähän. Tilkkanen terapiaa osoittaa, että syytä olisi.

Teksti: Henna Hietamäki

 

Kuva ylittää kulttuurit

Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä (S & S 2018)

Tekstittömät kuvakirjat ovat Suomessa vielä harvassa. Emmi Jormalainen on julkaissut kaksi kirjaa omakustanteena ja Hannamari Ruohosen Eläinten kaupunki– sarjassa (WSOY) kehystarinan jälkeen on tekstittömiä, tapahtumantäyteisiä aukeamia.

Sanna Pelliccioni kertoo sodan jaloista Lähi-Idästä pakolaisina lähtevän perheen tarinan. Jokaisella aukeamalla on oma väriskaalansa, joka toimii vertauskuvana tunteille ja tapahtumille. Yksityiskohdat ovat tarkoin harkittuja. Pieni tyttö pakenee yhdessä vanhempien kanssa kotimaastaan kumiveneellä ja päätyy pakolaisleirille. Sieltä matka jatkuu lentokoneella maahan, jossa on lunta ja uusia ystäviä.

Kirjan takakansi ei lokeroi kirjaa tietylle kohde- tai ikäryhmälle, vaan korostaa viisaasti sanattoman kuvakirjan vallankumouksellisuutta. Kun kirjan tarinan voi sanoittaa mieleisekseen, vastaanottajasta tulee aktiivinen tarinankertoja.

Kirja on tehty yhteistyössä Rauhankasvatusinstituutin kanssa ja se täydentää osaltaan IBBY:n perustamaa Lampedusan Silent books -kirjastoa.

Teksti: Päivi Heikkilä-Halttunen

 

Turvallista söpöilyä

Taru Viinikainen & Oili Kokkonen: Tiltu ja Lettu, Leikkimökin asukas (WSOY 2017)

Aiemmin mm. Paula Norosen Tagli ja Telle -sarjaa kuvittanut Oili Kokkonen istuu erinomaisesti Taru Viinikaisen kirjoittaman hyväntahtoisen lastenromaanin kuvittajaksi.

Lastenkirjailijana debytoivan Viinikaisen teos Tiltu ja Lettu, Leikkimökin asukas kertoo kahdesta pienestä tytöstä, joiden leikkimökkiin muuttaa Pertinjuntti-niminen, elävä puutarhatonttu. Teoksesta huokuu Marjatta Kureniemen kirjoittamien ja Maija Karman kuvittamien Onneli ja Anneli-kirjojen kodikas tunnelma.

Kokkosen yksityiskohtainen ja värikylläinen kuvitus on pikkuruisen romaanin elimellinen osa. Kuvia on joka aukeamalla. Kuvakoot vaihtelevat. Hempeä kansi kutsuu selaamaan.

Kokkonen on onnistunut luomaan Pertinjuntista samalla sekä suloisen että ärhäkän. Lapsihahmojen kasvot ovat sympaattiset ja asennot ilmeikkäät. Riskitön toteutus vetoaa erityisesti 6-vuotiaaseen: ”Hyvä, kun kerrankin tyypit näyttää ihan oikeilta!”

Teksti: Vuokko Hurme

Lisää artikkeleita

Share: