Voinko vakuuttaa piirtokäteni?

“Piirtokäden rasitusvammat ovat yleisiä kuvittajilla. Millaisia vakuutuksia on tarjolla tällaisen tilanteen varalle?” Kuvitustietäjä Martta Karma vastaa kuvittajien kysymyksiin.
Kirjoitusaika: 1.3.2017

OP:n vakuutuspäällikkö Sirpa Arffman kertoi minulle, että työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan rasitusvamma korvataan vain tietyissä tilanteissa. Näitä ovat jännetupintulehdus, olkaluun sivunastan tulehdus ja rannekanavan oireyhtymä.  

”Jotta nämä korvattaisiin ammattitautina, tulee työn olla rasittavaa ja siihen tulee liittyä normaalista poikkeavia liikkeitä. Kuvittajan työssä tämä ehto ei usein täyty”, Arffman kertoo. 

Vakuutuspäällikkö suositteleekin hoitokuluvakuutuksen hankkimista.  

”Myös työkyvyttömyysvakuutus on hyvä lisä. Toki asiakas voi hakea ansionmenetyskorvausta Kelasta. Pidä YEL-työtulosi todellista työpanosta vastaavana: sen perusteella maksetaan Kelan etuudet, kuten sairauspäivärahat”, Arffman toteaa. 

Eräs kuvittaja kertoi minulle oman tarinansa. Hänen oikean peukalonsa juurinivel kipeytyi piirtäessä hänen tehdessään pitkiä päiviä. Ortopedin määräämistä kipulääkkeistä ja peukalotuesta ei ollut apua. 

”Kipu ei ollut sietämätön ongelma, mutta pinsettiotteen pitävyys katosi eräänä päivänä. Peukalo lakkasi tavallaan toimimasta”, kuvittaja kertoo. 

Kuvittaja etsi parhaan käsikirurgin ja sai diagnoosin napsusormi, trigger finger. Siinä nivel jää tulehtuneen jännetupen vuoksi jumiin. Peukalo täytyi lopulta leikata. 

”Olin kovin stressaantunut. Jouduin sanomaan kaikille alkuvuoden kuvitustarjouksille kiitos ei.”
Kuvittaja oli onneksi hankkinut sairaskuluvakuutuksen, sillä lääkärikuluja yksityisellä puolella kertyi  yli 500 euroa. Leikkausta varten kuvittaja sai vakuutusyhtiöstä maksusitoumuksen.
”Julkisen terveydenhuollon puolella jonottaminen ja työkyvyttömyys olisi kestänyt kauan.” 

Kuvittaja ei ollut kuitenkaan maksanut riittävää YEL-tasoa, joten sairaspäivärahat jäivät saamatta. 

Käsien vammoja voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota työergonomiaan. Käsituki on hyödyllinen ja työvälineitten olisi hyvä olla sen paksuisia, ettei puristusotteesta tule liian tiukka. Venyttely ja käden lihasten harjoittaminen on myös erittäin tärkeää.  

Julkaistu Kuvittajassa 2/17. 

 

 

 

 

Lisää artikkeleita

Share: