Kopiosto-valtakirjasi on tärkeä

Kirjoitusaika: 26.11.2016

 

Mikä on Kopiosto-valtakirja ja mitä sillä valtuutetaan?

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto kerää keskitetysti opetus- ja kulttuuriministeriöltä, kunnilta, kirkoilta, yrityksiltä ja monilta muilta muutaman sentin korvauksia niiden alalla selvitysten mukaan otettua valokopiota kohti sekä digitaalisen käytön korvauksia. Yhdessä niistä kertyy monien miljoonien eurojen summa. Tämä jyvitetään kopioinnin lajin mukaan eri alojen tekijä- ja kustantajajärjestöille. Kuvittajat ry valvoo valtakirjojen käyttöä Kopiostossa jäsentensä puolesta. Voit ladata valtakirjan täältä.

Kuvittajalla on tekijänoikeus teoksiinsa ja hän voi myydä ja luovuttaa oikeuksia teostensa käyttöön. Kopiosto-valtakirja ei koske tätä kuvitusten myymistä eri asiakkaille, kuten kirjoihin, mainoksiin, lehtiin, peleihin, tai omien printtien painattamista tai näyttelyiden pitämistä tai muuta ensisijaista käyttöä.

Kopiosto-valtakirja on poikkeus tekijän yksinoikeuteen työstään määräämisessä. Tekijöitä laajasti edustava järjestö voi tekijänoikeuslain perusteella lisensioida eräillä, tekijän itsensä vaikeasti valvomilla aloilla tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttöä edustamiensa tekijöiden puolesta. Se vastaa järjestön ulkopuolisten tekijöiden esittämiin vaatimuksiin teosten käytöstä.

Valtakirja antaa Kopiostolle oikeuden myöntää oikeudenomistajan puolesta lupia julkaisujen valokopiointiin, skannaamiseen ja digitaaliseen kopiointiin.

Kuvittajat on Kopioston jäsen. Se edustaa jäseniään näiden antamien Kopiosto-valtakirjojen oikeutuksella.

Valtakirjan järjestölle luovuttanut tekijä ei anna pois mitään todellisia rahastettavissa olevia tekijänoikeuksiaan; harva lähtee eri peruskouluihin vahtimaan, valokopioidaanko siellä lehtijuttuja tai kirjoja, joissa on omia kuvituksia.

Mihin korvaukset menevät?

Kopiosto määrittelee kerättyjen, järjestöille tulevan rahan sallitut käyttökohteet. Se on tekijöiden rahaa ja sen on hyödytettävä tekijöitä. Järjestöjen apurahat ja palkinnot rahoitetaan valokopioinnista saadulla korvauksella, samoin tekijänoikeusneuvonta jäsenille. Kuvittajat jakaa suuren osan korvauksista apurahoina.  Lisäksi järjestämme korvauksilla tekijänoikeusneuvontaa, koulutusta ja tiedotusta ja jaamme muun muassa kuvituksen kuvituspalkintoja.

Antamalla valtakirjan Kuvittajille valtuutat yhdistyksen valvomaan etujasi, kun Kopiosto kerää korvauksia kuvituksen valokopioinnista ja digitaalisesta kopioinnista ja jakaa niitä tekijäjärjestöille.

Jos olet antanut valtakirjasi jollekin toiselle järjestölle, se edustaa sinua tällöin neuvotteluissa. Voit myös antaa valtakirjan eri järjestöille eri ammatillisissa ominaisuuksissa. Jos olet jo antanut valtakirjasi kuvittajana jollekin toiselle järjestölle ja haluat muuttaa tilannetta, ota yhteyttä yhdistyksen toiminnanjohtajaan.

 

Jos haluat jättää valtakirjan Kuvittajat ry:lle, voit tulostaa sen täältä ja postittaa allekirjoitettuna yhdistyksen toimistolle:

Kuvittajat ry, Hämeentie 28, 00530 Helsinki.

 

Hyödyllisiä tekijänoikeuslinkkejä:

Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeus.fi

Kopiraitti

IPR-info

Kopiosto

Share: