Aho, Kirsi-Maria

Kuvitukset

Kirsi-Maria Aho: Vluu l 310 w l 313 m 310 w / samsung l 310 w l 313 m 310 w (Muu; Maalaus)

Kuvituksen nimi

Vluu l 310 w l 313 m 310 w / samsung l 310 w l 313 m 310 w

Kuvaus

Käyttötarkoitus

Tekniikka

Esittely

Kirsi-Maria Aho on kuvataiteilija ja graafikko Turusta. Hän tiesi jo 10-vuotiaana haluavansa taiteilijaksi. Suuren vaikutuksen häneen teki Louvressa näkemänsä maalaus *Vapaus johtaa kansaa*. Delacroix herätti halun oppia maalaamaan. Myöhempiä taiteilijaihanteita ovat esimerkiksi Botero ja Vetriano.

Perhe matkusteli paljon Kirsi-Marian ollessa lapsi. Siitä hän on vanhemmilleen kiitollinen. Isä oli nuorena ollut merimies, ja sama kaipaus nähdä maailmaa veti Kirsi-Mariankin 18-vuotiaana ulkomaille.

Sveitsissä hän oleskeli pisimpään, ja opiskeli siellä myös taidetta David Parryn ohjauksessa. Matkoilla esimerkiksi Afrikasta ja viimeksi Intiasta saadut vahvat elämykset näkyvät maalausten väreissä ja aiheissa.

Historia on myös Kirsi-Marian innoittaja. Hän on maalannut Linnan neidot- sarjan Turun Linnassa vaikuttaneista naisista, joiden elämäntarinat ovat koskettaneet taiteilijaa.

Kirsi-Marian töissä seikkailee usein sadunomaisia puettuja eläimiä. Ensimmäinen maalauksen eläinhahmo, Rukoileva sammakko, oli alaston. Se kosketti ja viehätti monia ihmisiä, ja niimpä sammakko pääsi jatkamaan seikkailujaan moniin maalauksiin ja postikortteihin. Eläimet, varsinkin vihreä sammakko, ottavat ihmisen roolin ja tarinat laajenevat. Idea taipuu moneksi.

Renessanssiaikainen maalaustyyli oli yhteen aikaan Kirsi-Marian ihanne. Hän kommentoi töillään muiden maalauksia, mutta tietenkin myös tekee ihan omien ideoidensa pohjalta maalauksia.

Maalauksissa Kirsi-Marialle ovat tärkeitä tunne, väri ja liike. Hän haluaa herättää katsojassa ajatuksia ja tunteita, ja nauttii kun huomaa teostensa kosekettaneen katsojaa. Hän uppoutuu maalaustyöhön. Se on hänelle sielun ja hengen ruokaa, ja tapa käsitellä omia tunteitaan ja tunnelmiaan. Usein on vaikea irrottautua maalaamisen flowsta edes pitämään lääkärin määräämiä taukoja. Hartiat pitää kuitenkin rentouttaa välillä, että lihakset kestävät yksitoikkoisen työasennon.

Putinki ja Perromania myyvät Kirsi-Marian postikortteja, mutta niitä saa myös tilattua hänen kotisivujensa kautta. Siellä on hieno valikoima kuvia maalauksista, ja tieto siitä, mitkä on tehty myös postikorteiksi.
Kirsi-Marian työpäivään kuuluu maalaamisen ja näyttelyn järjestämiseen liittyvien puuhien lisäksi kotisivujen päivittämistä.

Maalaukset viehättävät kaikenikäisiä taaperosta vaariin, Oma tytär kertoi pitävänsä eniten sammakkomaalauksista. Tango-teema tulee iloksemme jatkumaan Kirsi-Marian töissä. Uusimmissa maalauksissa on Intian tuliaisina pirteä karkkivärimaailma.
Viimeisimmät Kirsi-Maria Ahon taiteeseen liittyvät uutiset ovat katsottavissa hänen kotisivuiltaan. Sinne voi myös jättää taiteilijalle palautetta, tilauksia ja terveisiä.
Teksti: Heidi Nummila

email: kirsi-maria.aho@pp1.inet.fi

Asiakkaita

Putinki Oy, Carl Erikson Oy Ab, Rausanne Oy

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone