
Valtionpalkinnot Marika Maijalalle ja Etana Editions -kustantamolle
Nyt juhlitaan kotimaista, rohkeaa kuvakirjallisuutta! Kuvituksen valtionpalkinto on myönnetty omia teitään kulkevalle kuvakirjailija Marika Maijalalle ja Lastenkulttuurin valtionpalkinto kuvakirjakenttää rikastuttaneelle Etana Editions -kustantamolle. Kuvittajat ry iloitsee kuvakirjojen tekijöiden puolesta ja muistuttaa, että kotimaiseen lastenkirjallisuuteen panostaminen on arvovalinta.
Marika Maijala kuvaa elämän kaunista epätäydellisyyttä
Kuvitustaiteen valtionpalkinnon saanut Marika Maijala (s. 1974) on kuvittanut uransa aikana runsaat 20 lastenkirjaa eri kustantamoille. Kuvakirjoissa Ruusun matka (Etana Editions 2018) ja Suden hetki (Etana Editions 2020) nähtiin entistä vahvemmin omaa ääntään käyttävä kuvittaja, joka toimi myös teosten kirjailijana. Ruusun matkassa kilparadoilla väsynyt vinttikoira löytää juoksemisen hauskuuden, kun saa tehdä sitä omaksi ilokseen, ilman paineita. Suden hetkessä käsitellään yksinäisyyttä, ujoutta ja ystävyyttä erakoituneen taiteilijasuden kautta. Naivistiset kuvitukset riemastuttavat yksityiskohdillaan ja liikuttavat ilmaisuvoimallaan.
”Maijala on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla rentoudella ja varmuudella”, kirjoittaa Taike perusteluissaan.
Maijala on aiemmin palkittu kahdesti Rudolf Koivu -palkinnolla, ollut kahdesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut lukuisia alan kansainvälisiä tunnustuksia ja kunniamainintoja.
Kuvitustaiteen valtionpalkinnosta päättää visuaalisten taiteiden toimikunta ja palkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.
”Olen kiitollinen ja liikuttunut palkinnosta. Se rohkaisee jatkamaan tätä työtä. Koen palkinnon myös tunnustuksena nimenomaan kuvakirjakuvitukselle, jota tekee leveä rintama tinkimättömiä taiteilijoita”, Marika Maijala toteaa.
”Tärkein palaute tulee lukijoilta. Kuvakirjoja luetaan ja tarvitaan. Haluan tehdä kirjoja, joissa elämä näyttäytyy kaikessa moninaisuudessaan, epätäydellisyydessään ja kauneudessaan”, Maijala jatkaa.
Palkinnon myöntänyt Taiteen edistämiskeskus on myös osallinen Marika Maijalan omaäänisen tekemisen kehittymiselle. Maijala sai työskennellä kolmen vuoden ajan 2017 lähtien Taiken myöntämän taiteilija-apurahan turvin. Tällöin syntyi Ruusun matka ja alku Suden hetkelle.
”Pitkä apuraha muutti elämäni. Pidempi aika vapaana taloudellisesta paineesta rohkaisi laajentamaan omaa ilmaisua alueille, joille en ehkä muuten olisi uskaltanut astua”, Maijala toteaa.
Tärkeää omien kirjojen tekemisessä on ollut myös rohkean kustantajakumppanin, Etana Editionsin, löytyminen.
Kuvittajien oma kustantamo Etana Editions
Lastenkulttuurin valtionpalkinto on myönnetty Etana Editions -kustantamolle. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja siitä päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja.
Kuvittajat ja työhuonekaverukset Jenni Erkintalo ja Réka Király perustivat oman kustantamon vuonna 2014 huomattuaan, että heitä yhdisti vahva intohimo kuvakirjoihin, muotoiluun ja lastenkulttuuriin. Kaksikko aloitti julkaisemalla omia kuvakirjojaan ja laajensi pian reviiriään myös muiden tekijöiden julkaisijana. Tähän mennessä Etana Editions on julkaissut jo 53 kirjaa, joista 33 on suomenkielisiä alkuperäisteoksia.
”Perustimme kustantamon nollasta, ilman ulkopuolista rahoitusta ja aavistamatta sen valtavan työn määrää, joka meillä oli edessämme. Meillä molemmilla on tässä työssä monta eri roolia, joita jaamme ja vaihdamme”, Réka Király kertoo.
Lastenkulttuurin valtionpalkinnon perusteluissa todetaan, että Etana Editions edustaa Suomessa uutta, tekijävetoista lasten kuvakirjojen kustantamisen tapaa.
”Kustantamon omistajat ovat myös itse merkittäviä lastenkirjojen kuvittajia ja kirjoittajia. Vahva osaaminen juuri kuvassa ja visuaalisessa tarinankerronnassa näkyy kustantamon toiminnassa. Kustantamon pienestä koosta huolimatta sen kirjat ovat saaneet lukuisia merkittäviä palkintoja ja palkintoehdokkuuksia”, Taike perustelee.
Etana Editions toimii kunnianhimoisesti ja kansainvälisesti. Kustantamo on markkinoinut menestyksekkäästi suomalaisten tekijöiden kirjojen käännösoikeuksia ulkomaille ja julkaisee suomeksi laadukkaita kansainvälisten tekijöiden teoksia.
Taiken perusteluissa kiitellään, että Etana Editions -kustantamon työssä on korostunut erityisesti kuvitustaiteen merkitys. Etanan ajattelussa kuvitus ei ole tekstille alisteinen, vaan merkittävä osa tarinankerrontaa.

Tukea kotimaiselle kuvakirjallisuudelle
Kotimaiseen, laadukkaaseen lastenkirjallisuuteen panostaminen on arvovalinta. Suomessa tuotetaan upeita kuvakirjoja, mutta pienellä kielialueella ala ei pärjää ilman tukea. Monien kirjojen painosmäärät ovat vaatimattomia, kustantamoiden palkkiot kuvittajille pieniä ja kirjoja työstetään usein apurahojen turvin.
Apurahojen rooli onkin suuri kotimaisen kuvakirjallisuuden elinvoimaisuuden turvaamisessa. Apurahat kannattelevat myös kunnianhimoista kustannustoimintaa niiden kilpaillessa isojen lastenviihdebrändien myyntimenestysten rinnalla.
Kuvittajat ry toivoo kotimaisen, laadukkaan kuvakirjallisuuden nousevan entistä näkyvämmin esiin myös kirjojen markkinoinnissa ja jälleenmyynnissä, kirjastoissa ja kouluissa. Tuttujen sankarien rinnalle mahtuu myös uusia tuttavuuksia!
Kuvittajat ry iloitsee kuvitustaiteilijan ja kuvittajalähtöisen kustannustoiminnan palkitsemisesta tämän vuoden valtionpalkinnoissa. Edellinen kuvitustaiteen valtionpalkittu on ollut Jenni Tuominen vuonna 2017, hänkin Etana Editionsin julkaisema kuvakirjailija.
Järjestö odottaa tulevaisuudessa paikkaa vielä puuttuvalle kuvituksen läänintaiteilijalle, mikä tarjoaisi monipuolisen mahdollisuuden kiinnostusta herättävän ja ajankohtaisen alan edistämistyölle. Lisäksi järjestö toivoo, että visuaalisten alojen apurahojen määrät ja summat nousisivat Taikessa vähintään muiden taiteenalojen tasolle.
Kuvakirjat tukevat lasten kielen ja visuaalisen hahmotuskyvyn kehitystä ja ovat ensimmäinen kosketus sekä kirjallisuuteen että kuvataiteeseen. Tuoreet kotimaiset kuvakirjat tarttuvat rohkeasti myös arkoihin aiheisiin ja tarjoavat raikasta asennekasvatusta pienestä asti. Puhumattakaan niistä mittaamattoman arvokkaista yhteisistä hetkistä, joita kuvakirjojen ääreen pysähtyminen tarjoaa lapsille ja aikuisille.
”Näen kuvakirjataiteen tunnelajina, joka puhuttelee ihmistä monilla eri tasoilla. Siinä piilee sen kiehtovuus ja voima”, toteaa kuvitustaiteen valtionpalkittu Marika Maijala.
Me rakastamme kuvitusta. Kuvittajat ry on noin kuuttasataa kuvittajaa edustava ammatillinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen kuvituksen asemaa. Tuomme kuvitusalaa esille ja tuemme kuvittajia ammatissaan.