Valtionpalkinnot Marika Maijalalle ja Etana Editions -kustantamolle

Nyt juhlitaan kotimaista, rohkeaa kuvakirjallisuutta! Kuvituksen valtionpalkinto on myönnetty omia teitään kulkevalle kuvakirjailija Marika Maijalalle ja Lastenkulttuurin valtionpalkinto kuvakirjakenttää rikastuttaneelle Etana Editions -kustantamolle. Kuvittajat ry iloitsee kuvakirjojen tekijöiden puolesta ja muistuttaa, että kotimaiseen lastenkirjallisuuteen panostaminen on arvovalinta.

Teksti: Henna Hietamäki & Asta Boman-Björkell. Kuvitus: Marika Maijala: Suden hetki (Etana Editions 2020).
Kirjoitusaika: 24.11.2020

Marika Maijala kuvaa elämän kaunista epätäydellisyyttä

Kuvitustaiteen valtionpalkinnon saanut Marika Maijala (s. 1974) on kuvittanut uransa aikana runsaat 20 lastenkirjaa eri kustantamoille. Kuvakirjoissa Ruusun matka (Etana Editions 2018) ja Suden hetki (Etana Editions 2020) nähtiin entistä vahvemmin omaa ääntään käyttävä kuvittaja, joka toimi myös teosten kirjailijana. Ruusun matkassa kilparadoilla väsynyt vinttikoira löytää juoksemisen hauskuuden, kun saa tehdä sitä omaksi ilokseen, ilman paineita. Suden hetkessä käsitellään yksinäisyyttä, ujoutta ja ystävyyttä erakoituneen taiteilijasuden kautta. Naivistiset kuvitukset riemastuttavat yksityiskohdillaan ja liikuttavat ilmaisuvoimallaan.

”Maijala on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla rentoudella ja varmuudella”, kirjoittaa Taike perusteluissaan.

Maijala on aiemmin palkittu kahdesti Rudolf Koivu -palkinnolla, ollut kahdesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut lukuisia alan kansainvälisiä tunnustuksia ja kunniamainintoja.

Kuvitustaiteen valtionpalkinnosta päättää visuaalisten taiteiden toimikunta ja palkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.

”Olen kiitollinen ja liikuttunut palkinnosta. Se rohkaisee jatkamaan tätä työtä. Koen palkinnon myös tunnustuksena nimenomaan kuvakirjakuvitukselle, jota tekee leveä rintama tinkimättömiä taiteilijoita”, Marika Maijala toteaa.

”Tärkein palaute tulee lukijoilta. Kuvakirjoja luetaan ja tarvitaan. Haluan tehdä kirjoja, joissa elämä näyttäytyy kaikessa moninaisuudessaan, epätäydellisyydessään ja kauneudessaan”, Maijala jatkaa.

Palkinnon myöntänyt Taiteen edistämiskeskus on myös osallinen Marika Maijalan omaäänisen tekemisen kehittymiselle. Maijala sai työskennellä kolmen vuoden ajan 2017 lähtien Taiken myöntämän taiteilija-apurahan turvin. Tällöin syntyi Ruusun matka ja alku Suden hetkelle.

”Pitkä apuraha muutti elämäni. Pidempi aika vapaana taloudellisesta paineesta rohkaisi laajentamaan omaa ilmaisua alueille, joille en ehkä muuten olisi uskaltanut astua”, Maijala toteaa.

Tärkeää omien kirjojen tekemisessä on ollut myös rohkean kustantajakumppanin, Etana Editionsin, löytyminen.

Marika Maijala: Ruusun matka (Etana Editions 2018).
Marika Maijala: Suden hetki (Etana Editions 2020).

 

Kuvittajien oma kustantamo Etana Editions

Lastenkulttuurin valtionpalkinto on myönnetty Etana Editions -kustantamolle. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja siitä päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja.

Kuvittajat ja työhuonekaverukset Jenni Erkintalo ja Réka Király perustivat oman kustantamon vuonna 2014 huomattuaan, että heitä yhdisti vahva intohimo kuvakirjoihin, muotoiluun ja lastenkulttuuriin. Kaksikko aloitti julkaisemalla omia kuvakirjojaan ja laajensi pian reviiriään myös muiden tekijöiden julkaisijana. Tähän mennessä Etana Editions on julkaissut jo 53 kirjaa, joista 33 on suomenkielisiä alkuperäisteoksia.

”Perustimme kustantamon nollasta, ilman ulkopuolista rahoitusta ja aavistamatta sen valtavan työn määrää, joka meillä oli edessämme. Meillä molemmilla on tässä työssä monta eri roolia, joita jaamme ja vaihdamme”, Réka Király kertoo.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon perusteluissa todetaan, että Etana Editions edustaa Suomessa uutta, tekijävetoista lasten kuvakirjojen kustantamisen tapaa.

”Kustantamon omistajat ovat myös itse merkittäviä lastenkirjojen kuvittajia ja kirjoittajia. Vahva osaaminen juuri kuvassa ja visuaalisessa tarinankerronnassa näkyy kustantamon toiminnassa. Kustantamon pienestä koosta huolimatta sen kirjat ovat saaneet lukuisia merkittäviä palkintoja ja palkintoehdokkuuksia”, Taike perustelee.

Etana Editions toimii kunnianhimoisesti ja kansainvälisesti. Kustantamo on markkinoinut menestyksekkäästi suomalaisten tekijöiden kirjojen käännösoikeuksia ulkomaille ja julkaisee suomeksi laadukkaita kansainvälisten tekijöiden teoksia.

Taiken perusteluissa kiitellään, että Etana Editions -kustantamon työssä on korostunut erityisesti kuvitustaiteen merkitys. Etanan ajattelussa kuvitus ei ole tekstille alisteinen, vaan merkittävä osa tarinankerrontaa.

Etana Editionsin kirjoja.

 Tukea kotimaiselle kuvakirjallisuudelle

Kotimaiseen, laadukkaaseen lastenkirjallisuuteen panostaminen on arvovalinta. Suomessa tuotetaan upeita kuvakirjoja, mutta pienellä kielialueella ala ei pärjää ilman tukea. Monien kirjojen painosmäärät ovat vaatimattomia, kustantamoiden palkkiot kuvittajille pieniä ja kirjoja työstetään usein apurahojen turvin.

Apurahojen rooli onkin suuri kotimaisen kuvakirjallisuuden elinvoimaisuuden turvaamisessa. Apurahat kannattelevat myös kunnianhimoista kustannustoimintaa niiden kilpaillessa isojen lastenviihdebrändien myyntimenestysten rinnalla.

Kuvittajat ry toivoo kotimaisen, laadukkaan kuvakirjallisuuden nousevan entistä näkyvämmin esiin myös kirjojen markkinoinnissa ja jälleenmyynnissä, kirjastoissa ja kouluissa. Tuttujen sankarien rinnalle mahtuu myös uusia tuttavuuksia!

Kuvittajat ry iloitsee kuvitustaiteilijan ja kuvittajalähtöisen kustannustoiminnan palkitsemisesta tämän vuoden valtionpalkinnoissa. Edellinen kuvitustaiteen valtionpalkittu on ollut Jenni Tuominen vuonna 2017, hänkin Etana Editionsin julkaisema kuvakirjailija.

Järjestö odottaa tulevaisuudessa paikkaa vielä puuttuvalle kuvituksen läänintaiteilijalle, mikä tarjoaisi monipuolisen mahdollisuuden kiinnostusta herättävän ja ajankohtaisen alan edistämistyölle. Lisäksi järjestö toivoo, että visuaalisten alojen apurahojen määrät ja summat nousisivat Taikessa vähintään muiden taiteenalojen tasolle.

Kuvakirjat tukevat lasten kielen ja visuaalisen hahmotuskyvyn kehitystä ja ovat ensimmäinen kosketus sekä kirjallisuuteen että kuvataiteeseen. Tuoreet kotimaiset kuvakirjat tarttuvat rohkeasti myös arkoihin aiheisiin ja tarjoavat raikasta asennekasvatusta pienestä asti. Puhumattakaan niistä mittaamattoman arvokkaista yhteisistä hetkistä, joita kuvakirjojen ääreen pysähtyminen tarjoaa lapsille ja aikuisille.

”Näen kuvakirjataiteen tunnelajina, joka puhuttelee ihmistä monilla eri tasoilla. Siinä piilee sen kiehtovuus ja voima”, toteaa kuvitustaiteen valtionpalkittu Marika Maijala.

 

marikamaijala.com

etanaeditions.com

Me rakastamme kuvitusta. Kuvittajat ry on noin kuuttasataa kuvittajaa edustava ammatillinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen kuvituksen asemaa. Tuomme kuvitusalaa esille ja tuemme kuvittajia ammatissaan. 

Arkisto

2021
Kesäkuu

Ihanaa juhannusta ja kaunista kesää

Kuvittajien projektiapurahat 2021

Toukokuu

Kuvitusta ja kestävää arvoa kuntiin

Hiljaista voimaa – Vuoden kuvittaja 2021 on Pauliina Mäkelä 

Kuvittajien vuosi 2020

Postimerkkikilpailun voittajat on valittu

Huhtikuu

Haku auki: Ennätysmäärä projektiapurahaa jaossa / A record amount of project grants available

Helmikuu

Tukea yksinyrittäjille — puolelle kuvittajista vuosi 2020 oli vaikea

Alkukevään ylimääräinen jäsenhaku

Postimerkkien suunnittelukilpailu onnittelut-teemalla

2020
Joulukuu

Juliana Hyrri on Muumimuseon taiteilijaresidenssin ensimmäinen taiteilija

Marraskuu

Kuvittajien kuluapurahat 2020

Kuvittajien projektiapurahat 2020

Valtionpalkinnot Marika Maijalalle ja Etana Editions -kustantamolle

Lokakuu

Asta Boman-Björkell on Kuvittajat ry:n uusi toiminnanjohtaja

Avoin haku: Kuvittajien uusi residenssi yhteistyössä Muumimuseon kanssa

Kuvittajien projektiapurahat haussa lokakuussa

Maija Hurme on Kuvittajien uusi puheenjohtaja

Syyskuu

Ehdokkaat Kuvittajien hallitukseen

Avoin työpaikka: Kuvittajat ry:n toiminnanjohtaja

Galleria Kuvituksen Open Call 2021 on nyt auki!

Kuvittajien toiminta-apuraha 2020 on haussa syyskuun loppuun saakka

Kesäkuu

Kuvitus esillä laajasti Mikkelin taidemuseossa

Hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesää!

Toukokuu

Harjoittelijaksi Galleria Kuvitukseen?

Avoin haku: Kuvittajien uusi residenssi Kemiönsaaressa

Aliina Kauranne on Vuoden kuvittaja 2020

Mikkelin 12. kuvitustriennaleen osallistuvat kuvittajat

Järjestöjen kannanotto Lapinlahden puolesta

Huhtikuu

Verkkokoulutusta kuvittajille keväällä 2020

Kuvittajien kriisiapurahan sai 106 hakijaa

Lisk Fengin mestarikurssi verkossa

Uusi tekijänoikeuspäivä ©-DAY 25.4.

Allekirjoita adressi, jotta tekijän työttömyysturvaa ei leikattaisi tekijänoikeustulojen vuoksi

Kuvittajat koronaepidemian aikana

Tekijäfoorumi: DSM-direktiivi edellyttää huomattavia parannuksia tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaan

Maaliskuu

Haussa nyt: Kuvittajien kriisiapuraha

Galleria Kuvitus podcast alkaa

Toimisto ja galleria on suljettu, palvelu jatkuu etänä

Tammikuu

New Co-operation with Joseph Binder Award

2019
Joulukuu

Rauhallista joulunaikaa, nähdään tammikuussa!

Mikkelin 12. kuvitustriennalen kilpailukutsu

Marraskuu

Syyskokous valitsi uudet hallituksen jäsenet ja nimitti kunniajäseniä

Kuvittajien toiminta-apurahat 2019

Ehdokkaat Kuvittajat ry:n hallitukseen 2020-2021

Syyskuu

Galleria Kuvituksen näyttelyhaku 2020 avoinna 16.9.-20.10.2019.

Haku alkanut: Ateenan residenssihuoneisto kuvittajille

Elokuu

Matti Pikkujämsän palkintonäyttely 8.9.-27.10.2019

Kesäkuu

Hyvää kesää! Happy Summer Holidays!

Toukokuu

Matti Pikkujämsä is the first Illustrator of The Year

Vuoden Kuvittaja 2019 on Matti Pikkujämsä

Sinisyyttä heijastaen – Tältä näyttää Suomen lippu -postimerkin suunnittelukilpailun voittajatyö

Huhtikuu

Tulossa: Vuoden Kuvittaja 2019

Kuvittajien projektiapurahat 2019

Kuvittajat ry:n tavoitteet tulevan hallituksen ohjelmaan

Maaliskuu

Projektiapurahojen 2019 haku on auki

Postimerkkikilpailu: Suomen lippu

2018
Joulukuu

Joulun aukioloajat ja tapahtumakalenteri 2019

Marraskuu

Kuvittajat ry:n toiminta-apurahat 2018

Kuvittajat ry:n uusi puheenjohtaja on Jani Ikonen

Ehdokkaat Kuvittajat ry:n hallitukseen 2019-2020

Syyskuu

Lista näyttelytiloista kuvittajille

Elokuu

Galleria Kuvituksen näyttelyhaku 2019

Kesäkuu

Toimisto ja galleria lomailevat heinäkuussa

Huhtikuu

Myönnetyt projektiapurahat 2018

Maaliskuu

Kuvittajien projektiapurahat ovat haussa

Helmikuu

Kuvittajat ry avaa uuden gallerian Helsingissä 1.2.2018

2017
Joulukuu

Näyttelyohjelmisto 2018

Kuvittajien uusi koti

Kuvittajat ry:n strategia 2018-2022

Kuvittajat ry jakoi 80 000 euroa toiminta-apurahoina

Marraskuu

Etsimme jäsensihteeriä

Lokakuu

Kuvittajat ry jakoi 80 000 euroa juhlavuosiapurahoina

Kuvittajamatrikkeli 2017 on julkaistu Helsingin Kirjamessuilla

Elokuu

Kuvittajat ry:n juhlavuosiapuraha

Kesäkuu

Mikkelin 11. kuvitustriennalen palkinnot

Toukokuu

Kuvittajat ry:n kunniajäsenet 2017

Myönnetyt projektiapurahat 2017

Kasper Strömman: Näkyvyyden joutsenmerkki

Huhtikuu

Näkyvyys-galleria ottaa kantaa ilmaistyöhön

Tiedote: Kopiostolle valtuutuksen antaneille tekijöille

Sofia Pusan Joutsen voitti Helsingin Kirjamessujen kampanjakuvakisan

Share: