Kuvittajat ry:n kunniajäsenet 2017

Kirjoitusaika: 15.5.2017
Kuvittajat ry:n hallitus on päättänyt nimittää yhdeksän henkilöä kunniajäseniksi. Nämä henkilöt ovat edistäneet merkittävästi Kuvittajat ry:n toimintaa tai muuten kehittäneet kuvitusalaa.
Kunniajäseniä juhlistettiin 15. juhlaseminaarin yhteydessä 12. toukokuuta 2017 Kiasmassa.
Kuva: Karoliina Niemenkari

MAARIT INBAR
on kuvittajien Miss Marple, ehtymätön tietopankki, jolta löytyi asiakirjat, sitaatit, lukemat ja perustelut 70-luvulta asti, kun vielä historiaton Kuvittajat ry perustamisvaiheessaan tarvitsi alaa koskevia tosiasioita mielikuvien sijalle. Inbar toimi ennen Kuvittajat ry:tä kolmekymmentä vuotta FOT:n Freelancegraafikoiden toiminnanjohtajana. Sinä aikana syntyneet henkilösuhteet ja kokemus loi perustan myös Kuvittajat ry:n toiminnalle. Inbar on toiminut useamman Kuvittajat ry:n hallituksen jäsenenä ja myös järjestön varapuheenjohtajana – samalla asemastaan riippumatta väsymättömänä talkoolaisena. Maarit Inbar on pitkän linjan oppi- ja tietokirjakuvittaja.

ARJA KANERVA
on kustannustoimittajana Lasten Keskuksessa panostanut erityisesti laadukkaan kansainvälisen kuvakirjallisuuden julkaisemiseen suomeksi (Anthony Brown, Kveta Pacovská) ja laajentanut sillä kuvittajien näkemyksiä omasta alastaan ja sen mahdollisuuksista. Työnsä ohella hän on kriitiikkona, asiantuntijana ja mielipidevaikuttajana ollut luomassa kuvitustaiteen arvostusta muun muassa Pro Lastenkirjallisuus ry:ssä, IBBY Finlandissa ja Lastenkirjainstituutissa. Kanervan asiantuntijapanos näkyy myös lastenkirjakuvittajien matrikkeleissa, muun muassa Mielikuvia-kirjassa 1989. Arja Kanerva on toiminut vuosia Bratislavan biennalen kuvituskilpailujen tuomaristossa.

MATTI KOTA
On herkillä kasvotutkielmillaan ja lumoavilla puutarhainteriöörikuvauksillaan ensimmäisten joukossa ollut hyödyntämässä nopeasti kehittyvän painotekniikan mahdollisuuksia 1990-luvulla. Muotokieleltään esimerkiksi Puutarhan kätköissä (1999) poikkeaa lähes kaikesta aiemmin nähdystä. 1980- ja 90-luvuilla, jolloin kuvituksen opetus korkeakouluissa eli taantumaa, Matti Kota toimi Lahden muotoiluinstituutissa pitkäjänteisesti kuvituksenopettajana. Tässä roolissaan hän on vaikuttanut monien merkittävien kuvittajien syntyyn Suomessa ja vaikuttanut samalla kuvituksen profiilin kohoamiseen.

MARIA LAUKKA
on omalla persoonallisella tavallaan ollut luomassa kotimaiselle kirjankuvitukselle taiteen tunnusmerkkejä: Omat skandaalinkäryiset hankkeet – vaikkapa 1966 Jyväskylän kesän kipsinen jättiläismäinen fallos – tuntuvat sulautuvan saumattomasti sen jälkeisten vuosikymmenien paneutuvaan kirjoitteluun ja opetustyöhön, joka pyrki arvioimaan laadukkainta suomalaista kirjankuvitustaidetta ja sen historiaa. Maria Laukka on toiminut pitkään Voipaalan lastenkulttuurikeskuksen johtajana ja järjestänyt siellä useita merkittäviä kuvitusnäyttelyitä. Laukka muistetaan myös Tampereen taideteollisuusmuseon Satujen saari -näyttelyn kokoajana. Laukka on palkittu kerran valtion taideteollisuuspalkinnolla ja kahdesti lastenkulttuurin valtionpalkinnolla, sekä muun muassa Suomen nuorisokirjallisuuden instituutin Onnimanni-palkinnolla.

LEENA LUMME
teki läpimurtonsa kuvittajana Kukkulan kortteli -kuvakirjasarjallaan, joka syntyi yhteistyössä hänen arkkitehtimiehensä Erkki Mäkiön kanssa. Kirja edustaa 80-luvun visionääristä ympäristön kasvukuvausta, joka sisältää samalla urbaanin yhteisön kasvutavoitteisiin kohdistuvan piikin, kriittisen asenteen. Lumme on sen jälkeen kuvittanut tunnusomaisella vivahteikkaalla tyylillään suuren joukon satuja, lastenromaaneja, runoantologioita, lasten tietokirjoja ja oppikirjoja. Rudolf Koivu -palkinnon Lumme sai 1995. Pier Paolo Vergerio -lasten tietokirjapalkinto hänelle myönnettiin 1993 yhdessä Maija Larmolan kanssa. Tietopöllö-palkinnon hän sai 1999.

Opetusneuvos KARI POUTASUO
on ministeriön miehenä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa kantanut huolta muiden visuaalisten taiteenalojen ohella erityisesti kuvittajien ja sarjakuvan hankkeista. Ennen Kuvittajat ry:n perustamista oli kuultavissa erilaisia kuvitusmuseohankkeisiin ja kirjastokorvauksiin kannustavia mainintoja mietinnöissä, selvityksissä ja yksityiskeskusteluissa. Kuvittajat ry:n perustamisen jälkeen Poutasuo henkilökohtaisesti valvoi Taiteen keskustoimikunnassa, että järjestön asema tunnustettiin ja se sai siivunsa järjestötuesta. Kuvittajien ensimmäinen kärkihanke, kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden kirjastoapuraha käynnistyi jo järjestön perustamisen jälkeisenä vuonna – epäilemättä virkamiesavusteisella takapotkulla.

HANNU TAINA
on kuvittajien Grand Old Man, itseoikeutettu auktoriteetti ja luottomies jo vuosikymmenten takaa. Hän on 80-luvun suomalaisen kirjankuvitustaiteen kansainvälisen nousun kärkinimiä voitettuaan Bratislavan Biennalen Grand Prixin 1987 Raija Siekkisen Herra kuninkaan kuvituksellaan. Hannu Tainan pitkä järjestöura Grafiassa jatkui Kuvittajat ry:n perustamisen jälkeen järjestön varapuheenjohtajana vuonna 2002. Rudolf Koivu -palkinnon Taina on saanut kolme kertaa ja Kuvittajat ry:n Kieku-elämäntyöpalkinnon 2009. Valtion taideteollisuuspalkinto Tainalle myönnettiin 1987.

Varatoimitusjohtaja JUKKA-PEKKA TIMONEN
on sinnikäs tekijänoikeuksien puolustaja, joka on opettanut kuvittajille kyllä lakia, mutta ennen kaikkea paljastanut heidän priimus-asemansa tekijänoikeudellisten teosten itseoikeutettuina haltijoina ja lopulta tekijänoikeusvarojen keruussa todellisina edunsaajina. Pitkälti Timosen ansiota on se, että kuvittajat rupesivat kutsumaan itseään tehtävänkuvaansa vastaavalla nimityksellä – kuvittajiksi. Timosen 20-vuotinen ura Kopioston johtotehtävissä on liittynyt Kopioston taloudellisen kasvun ohella myös moniin tekijänoikeusjärjestöjen muutoksiin. Kuvittajat ry:n perustamisvaiheessa oli merkittävää paitsi oikeudellinen asiantuntemus, myös lämmin, taiteellisen toiminnan tavoitteisiin paneutuva asenne.

SISKO YLIMARTIMO
on kuvakirjallisuuden tutkimuksen uranuurtajia Suomessa. Hän teki ensimmäisen kuvitusta tutkivan väitöskirjan Auringosta itään, kuusta länteen, Kay Nielsenin kuvitustaiteesta 1998. Yliopistourallaan taidehistorian lehtorina ja lastenkirjallisuuden dosenttina hän on perehtynyt taiteen, nuorisokirjallisuuden sekä satujen ja fantasian tutkimukseen. Suomalaisen kuvitustaiteen kannalta keskeisiä teoksia ovat Kalevalan kuvituksia kartoittava Kultia kujille, hopehia tanhuville 2015 ja aivan tuore, juuri julkaistu Aleksander Lindeberg.

Arkisto

2021
Kesäkuu

Ihanaa juhannusta ja kaunista kesää

Kuvittajien projektiapurahat 2021

Toukokuu

Kuvitusta ja kestävää arvoa kuntiin

Hiljaista voimaa – Vuoden kuvittaja 2021 on Pauliina Mäkelä 

Kuvittajien vuosi 2020

Postimerkkikilpailun voittajat on valittu

Huhtikuu

Haku auki: Ennätysmäärä projektiapurahaa jaossa / A record amount of project grants available

Helmikuu

Tukea yksinyrittäjille — puolelle kuvittajista vuosi 2020 oli vaikea

Alkukevään ylimääräinen jäsenhaku

Postimerkkien suunnittelukilpailu onnittelut-teemalla

2020
Joulukuu

Juliana Hyrri on Muumimuseon taiteilijaresidenssin ensimmäinen taiteilija

Marraskuu

Kuvittajien kuluapurahat 2020

Kuvittajien projektiapurahat 2020

Valtionpalkinnot Marika Maijalalle ja Etana Editions -kustantamolle

Lokakuu

Asta Boman-Björkell on Kuvittajat ry:n uusi toiminnanjohtaja

Avoin haku: Kuvittajien uusi residenssi yhteistyössä Muumimuseon kanssa

Kuvittajien projektiapurahat haussa lokakuussa

Maija Hurme on Kuvittajien uusi puheenjohtaja

Syyskuu

Ehdokkaat Kuvittajien hallitukseen

Avoin työpaikka: Kuvittajat ry:n toiminnanjohtaja

Galleria Kuvituksen Open Call 2021 on nyt auki!

Kuvittajien toiminta-apuraha 2020 on haussa syyskuun loppuun saakka

Kesäkuu

Kuvitus esillä laajasti Mikkelin taidemuseossa

Hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesää!

Toukokuu

Harjoittelijaksi Galleria Kuvitukseen?

Avoin haku: Kuvittajien uusi residenssi Kemiönsaaressa

Aliina Kauranne on Vuoden kuvittaja 2020

Mikkelin 12. kuvitustriennaleen osallistuvat kuvittajat

Järjestöjen kannanotto Lapinlahden puolesta

Huhtikuu

Verkkokoulutusta kuvittajille keväällä 2020

Kuvittajien kriisiapurahan sai 106 hakijaa

Lisk Fengin mestarikurssi verkossa

Uusi tekijänoikeuspäivä ©-DAY 25.4.

Allekirjoita adressi, jotta tekijän työttömyysturvaa ei leikattaisi tekijänoikeustulojen vuoksi

Kuvittajat koronaepidemian aikana

Tekijäfoorumi: DSM-direktiivi edellyttää huomattavia parannuksia tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaan

Maaliskuu

Haussa nyt: Kuvittajien kriisiapuraha

Galleria Kuvitus podcast alkaa

Toimisto ja galleria on suljettu, palvelu jatkuu etänä

Tammikuu

New Co-operation with Joseph Binder Award

2019
Joulukuu

Rauhallista joulunaikaa, nähdään tammikuussa!

Mikkelin 12. kuvitustriennalen kilpailukutsu

Marraskuu

Syyskokous valitsi uudet hallituksen jäsenet ja nimitti kunniajäseniä

Kuvittajien toiminta-apurahat 2019

Ehdokkaat Kuvittajat ry:n hallitukseen 2020-2021

Syyskuu

Galleria Kuvituksen näyttelyhaku 2020 avoinna 16.9.-20.10.2019.

Haku alkanut: Ateenan residenssihuoneisto kuvittajille

Elokuu

Matti Pikkujämsän palkintonäyttely 8.9.-27.10.2019

Kesäkuu

Hyvää kesää! Happy Summer Holidays!

Toukokuu

Matti Pikkujämsä is the first Illustrator of The Year

Vuoden Kuvittaja 2019 on Matti Pikkujämsä

Sinisyyttä heijastaen – Tältä näyttää Suomen lippu -postimerkin suunnittelukilpailun voittajatyö

Huhtikuu

Tulossa: Vuoden Kuvittaja 2019

Kuvittajien projektiapurahat 2019

Kuvittajat ry:n tavoitteet tulevan hallituksen ohjelmaan

Maaliskuu

Projektiapurahojen 2019 haku on auki

Postimerkkikilpailu: Suomen lippu

2018
Joulukuu

Joulun aukioloajat ja tapahtumakalenteri 2019

Marraskuu

Kuvittajat ry:n toiminta-apurahat 2018

Kuvittajat ry:n uusi puheenjohtaja on Jani Ikonen

Ehdokkaat Kuvittajat ry:n hallitukseen 2019-2020

Syyskuu

Lista näyttelytiloista kuvittajille

Elokuu

Galleria Kuvituksen näyttelyhaku 2019

Kesäkuu

Toimisto ja galleria lomailevat heinäkuussa

Huhtikuu

Myönnetyt projektiapurahat 2018

Maaliskuu

Kuvittajien projektiapurahat ovat haussa

Helmikuu

Kuvittajat ry avaa uuden gallerian Helsingissä 1.2.2018

2017
Joulukuu

Näyttelyohjelmisto 2018

Kuvittajien uusi koti

Kuvittajat ry:n strategia 2018-2022

Kuvittajat ry jakoi 80 000 euroa toiminta-apurahoina

Marraskuu

Etsimme jäsensihteeriä

Lokakuu

Kuvittajat ry jakoi 80 000 euroa juhlavuosiapurahoina

Kuvittajamatrikkeli 2017 on julkaistu Helsingin Kirjamessuilla

Elokuu

Kuvittajat ry:n juhlavuosiapuraha

Kesäkuu

Mikkelin 11. kuvitustriennalen palkinnot

Toukokuu

Kuvittajat ry:n kunniajäsenet 2017

Myönnetyt projektiapurahat 2017

Kasper Strömman: Näkyvyyden joutsenmerkki

Huhtikuu

Näkyvyys-galleria ottaa kantaa ilmaistyöhön

Tiedote: Kopiostolle valtuutuksen antaneille tekijöille

Sofia Pusan Joutsen voitti Helsingin Kirjamessujen kampanjakuvakisan

Share: