Näkyvyys-galleria ottaa kantaa ilmaistyöhön

Kirjoitusaika: 20.4.2017

Lataa PDF: TIEDOTE 20.04.2017

Tekisitkö sinä työtä näkyvyyttä vastaan?

Helsingin Kalliossa, osoitteessa Porthaninkadulla sijaitseva Kuvitus- ja sarjakuvataiteen galleria lanseerataan perjantaina 28.4.2017 uudella nimellä Näkyvyys-galleria.
 Vilkkaalla paikalla sijaitsevaa pikkugalleriaa ylläpitävät yhteistyössä Kuvittajat ry ja Sarjakuvakeskus.

Näkyvyys-gallerian avajaisnäyttely esittelee suomalaista kuvitus- ja sarjakuvataidetta tämän hetken kiinnostavimpien tekijöiden kautta. Heidän teoksensa tarjoavat erilaisia näkökulmia näkyvyys-teemaan. Samalla otetaan kantaa taidealojen yleiseen problematiikkaan: Onko työn tekeminen näkyvyyttä vastaan kannattavaa?

Uuden galleriakonseptin ja kutsuvierasperiaatteella järjestetyn ryhmänäyttelyn avulla pyritään lisäämään keskustelua kaikilla taidealoilla yleisestä ilmaisen työn ongelmasta.

Ryhmänäyttelyssä ovat mukana seuraavat kuvittajat ja/tai sarjakuvataiteilijat:

Mari Ahokoivu, Linda Bondestam, Terhi Ekebom, Matti Hagelberg, Pertti Jarla, Eero Lampinen, Kaisa Leka, Sac Magique, Marika Maijala, Sanna Mander, Hanneriina Moisseinen, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Matti Pikkujämsä, Pietari Posti, Ville Ranta, Janine Rewell, Joonas Rinta-Kanto, Aiju Salminen, Kasper Strömman, Ville Tietäväinen, Petteri Tikkanen, Jenni Tuominen ja Amanda Vähämäki.

Näyttelytyöryhmään kuuluvat Heli Halme, Minna Ainoa, Veera Pekkinen, Henna Hietamäki, Jonna Kuitunen ja Kati Vuopala. Näyttely avataan perjantaina 28.4. klo 18-21. Avajaistilaisuus on yleisölle avoin ja sitä tukevat Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Ruohonjuuri. Musiikista vastaa Kassuklubi.

Tulevaisuudessa Näkyvyys-galleria tarjoaa Kuvittajat ry:n ja Suomen Sarjakuvaseura ry:n jäsenille maksutonta näyttelytilaa ja tukea tiedotuksessa sekä avajaisjärjestelyissä.

NÄKYVYYS-GALLERIAN VIRALLINEN SUOJELIJA ON KASPER STRÖMMAN

“Vuoden graafikkona (2013) minulla on nykyään näkyvyyttä vaikka muille jakaa. Jopa siinä määrin, että joskus kotona ollessani saatan välillä heitellä näkyvyyttä ilmaan, antaa sen sataa päälleni ja kylpeä siinä niinkuin joku Roope Ankka. Saatan myös välillä lapioida näkyvyyttä isoihin kasoihin ja käyttää niitä mukavina säkkituoleina kun vieraita tulee kylään.

Mutta aina ei tietenkään ole ollut näin. Kun aloittelin graafisena suunnittelijana, ketään ei kiinnostanut, mitä tein. Silloin sain tehdä sitä ihan rauhassa, kenenkään häiritsemättä.

Mutta sitten töitäni rupesi näkymään paikoissa. Ja siinä samassa kuin taianiskusta erinäiset myyntihenkiset henkilöt keksivät ruveta “tarjoamaan näkyvyyttä” maksuksi siitä, että olisin tehnyt heille ilmaiseksi töitä. Aluksi saatoin suostuakin pari kertaa. Mutta sitten tajusin, että siinä ei ole mitään järkeä.

Miksi ei? Koska näkyvyys ei ole mikään oikea korvaus työsuoritteesta, vaan peitelty tapa pyöritellä silmiä ja sanoa “en voi uskoa että olet niin tyhmä, että teet meille ilmaiseksi töitä, mutta jos suostut, niin ole hyvä vaan”. Koska faktaahan on myös se, että ihmiset, jotka tarjoavat sinulle maksuna näkyvyyttä eivät ikinä tarjoa sitä niille, jotka sitä voisivat jopa tarvita, vaan niille, joilla sitä jo on. Jotta sinusta saatava hyöty olisi maksimaalinen.

Mutta nyt on korkea aika reclaimata näkyvyys-käsite!

Siksi olen tänään iloinen saadessani olla uuden Näkyvyys-gallerian virallinen suojelija. Näkyvyys-galleria on Kuvittajien ja Sarjakuvakeskuksen uusi galleria, joka ei halua sinulta mitään. Sen sijaan se tarjoaa sinulle paikan, jos itse haluat pitää näyttelyn ja sitä kautta saada töitäsi esille pöytälaatikosta. Koska jos haluat näkyvyyttä, sinun pitää hankkia se itse. Ja siinä prosessissa pieni samanhenkisten ihmisten apu ei haittaa.

Ja sitten kun näkyvyyttä on tarpeeksi, sinäkin voit lapioida sitä kasoihin ja rakentaa siitä oman säkkituolisi.”

 

 

LISÄTIEDOT

Kuvittajat ry
Veera Pekkinen, tuottaja
p. 044 769 6291 (ma–to)
veera.pekkinen@kuvittajat.fi

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone