
Vuoden Kuvittaja 2019 on Matti Pikkujämsä
Vuoden Kuvittaja 2019 julkistettiin Hanasaaren kulttuurikeskuksessa perjantaina 31.5. Kuvittajat ry:n kevätseminaarin yhteydessä. Samalla jaettiin neljä raadin kunniamainintaa. Historian ensimmäiseksi Vuoden Kuvittajaksi raati on valinnut Matti Pikkujämsän. ”En voi uskoa tätä,” Pikkujämsä totesi kun kuuli palkintouutisen. ”Tulee olo, että minulla on velvollisuus olla jatkossa vielä parempi.” Pikkujämsä on voittanut Rudolf Koivu -kuvituspalkinnon vuonna 2013 ja Kuvitustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2015. Kuvittajat ry ei ole palkinnut häntä aikaisemmin.
Vuoden Kuvittaja on tulos Kuvittajat ry:n palkintouudistuksesta, jossa aikaisemmat palkinnot yhdistetään ja vuosittain jaetaan yksi suuri palkinto kuvittajalle tai kuvittajaryhmälle, joka on edistänyt ja edustanut alaa merkittävällä tavalla. Palkinnon myöntämisperusteet noudattavat yhdistyksen strategiaa. Palkinto sisältää 10 000 euron palkinnon, joka rahoitetaan Kopiosto ry:n keräämistä tekijänoikeuskorvauksista, sekä palkintonäyttelyn.
Ensimmäisen Vuoden Kuvittajan valitsivat Aalto-yliopiston Visuaalisen viestinnän muotoilun apulaisprofessori Arja Karhumaa, kuvittajat Kristiina Louhi ja Jenni Tuominen sekä graafiset suunnittelijat ja AD:t Tony Eräpuro ja Ilkka Kärkkäinen. Tulevaisuudessa vuosittain vaihtuvat ammattilaisraadit tulevat pohtimaan kuvitusta ja kuvittajia eri näkökulmista. Tavoitteena on, että vuosien varrella tullaan palkitsemaan monenlaisia tekijöitä.
Matti Pikkujämsä – Vuoden Kuvittaja 2019 from Kuvittajat ry on Vimeo.
“Kuvittaja, joka hengittää kynänsä kautta”
Historian ensimmäiseksi Vuoden Kuvittajaksi raati valitsi tammikuussa alkaneessa kaksivaiheisessa prosessissa Matti Pikkujämsän (s. 1976 Oulussa) seuraavin perusteluin:
Matti Pikkujämsä kehittää itseään jatkuvasti ja tekee rohkeasti uusia aluevaltauksia. Hän on ilmiömäinen lahjakkuus ja suvereeni kuvittaja, joka hengittää kynänsä kautta. Hänen kuvansa eivät ole vain dekoraatioita, vaan tarinoita. Hänen hahmonsa ovat alati eläviä. Hän on toiminut esikuvana monille kuvittajille, mutta hän suhtautuu lahjakkuuteensa nöyrästi ja ymmärtää, että se on vasta pohja, jolle työ perustetaan. Matti Pikkujämsä kuljettaa maailmalle kotimaista visuaalista maisemaa. Vaikka hän työskentelee kansainvälisesti, hänen kuvissaan on suomalainen henki havuineen ja kotimaisine eläimineen. Hänen tyylissään voi nähdä aiempien vuosikymmenien pohjoismaisen designin kaikuja uudesta ja raikkaasta näkökulmasta kuvattuna. Pikkujämsä vie suomalaista osaamista sympaattisella ja taitavalla otteella maailmalle. Hän on kuvittanut yli 20 lapsille suunnattua kuvakirjaa. Hän on suunnitellut kuoseja muun muassa Kaunisteelle, Marimekolle ja Samujille ja hän kuvittaa säännöllisesti Helsingin Sanomia. Pikkujämsä on myös suosittu potrettien maalaaja ja hän on tehnyt muotokuvamaalauksen lähes kadonneen perinteen uudestaan trendikkääksi. Pikkujämsän kuvittama ystävänpäivän postimerkkisarja julkaistiin tämän vuoden helmikuussa. Cup of Therapy -projektissa Pikkujämsä on kuvittanut mielenterveyden ongelmia ja hyvinvointia näkyväksi.
Palkinnon vastaanotti Japanissa työkeikalla olleen kuvittajan puolesta hänen sisarensa Kaisa Pikkujämsä.
Vuoden Kuvittajan palkintonäyttely on esillä Hanasaaren galleriassa tulevana syksynä 8. syyskuuta – 27. lokakuuta. Näyttelyn järjestävät yhdessä Kuvittajat ry ja Hanasaaren kulttuurikeskus.
Seuraaville kuvittajille myönnettiin raadin kunniamaininta:
Englannin Brightonissa asuva Janne Iivonen (s. 1983), joka on tehnyt vaikutuksen modernia otetta ja retro-henkeä yhdistävällä ligne claire -tyylillään sekä laajalla, kansainvälisellä asiakaskunnallaan. Hän on kuvittanut muun muassa New Yorkeria, Monoclea ja Wallpaperia.
Leena Kisonen (s. 1983), joka on luonut omaperäisen, tunnistettavan tyylin ja rakentanut ammattimaisen, kansainvälisen brändin. Raadin mukaan erityisen ihailtavaa on, että Kisonen jakaa auliisti hinnoitteluun liittyvää osaamistaan muille eri koulutuksissa. Hän on tältä osin alan merkittävä kehittäjä, jonka osaamisesta myös muut hyötyvät.
Eero Lampisen (s. 1988) tyylissä raatia kiehtoo yhdistelmä tarkkaa teknistä taituruutta ja ajallemme tyypillistä irrallisuutta. Lampinen kuvaa milleniaalien maailmaa, jonka hän yhdistää vahvaan kuvitustaiteen traditioon. Hänen maailmansa on todella omintakeinen ja se ulottuu yksityiskohtaisesta työskentelystä suuriin muraaleihin.
Anna Salmi (s. 1992) on liikkuvan kuvituksen pioneeri Suomessa. Hänen gif-animaatioitaan ovat tilaneet muun muassa Apple, TED Talks, Gwen Stefani ja Adidas. Salmi on lähtenyt kulkemaan omaan suuntaansa määrätietoisesti jo hyvin varhain ja hän toimii globaalisti ja itsenäisesti.
Uuden palkinnon visuaalisen ilmeen suunnittelijaksi kutsuttiin kuvittaja Linda Linko. Hän laati logon, jonka voi nähdä sekä mitalina että ihmishahmona. Linko kuvailee ajatuksiaan logon taustalla näin: ”Nykyään puhutaan aina tiimityöstä ja moni sanoo, että tähtien aika on ohi. Kuvittajan työ on usein kumminkin yksinäistä puurtamista minimaalisella kontaktilla ulkoiseen maailmaan.”