Historia

Kirjoitusaika: 20.3.2017

Kuvittajien järjestäytyminen

Kuvittajat ry – Illustratörerna i Finland perustettiin toukokuun 16. päivänä 2002. Järjestön tehtäväksi määritettiin kuvittajien ammatillisten etujen puolustaminen ja kuvitustaiteen arvostuksen kohottaminen Suomessa. Järjestöön liittyivät ensimmäisen toimintavuoden 2002 aikana lähes kaikki eturivin kuvittajat.

Kuvittajat on hyvin vanha ammattikunta, mutta omaksi järjestökseen ala eriytyi varsin myöhään. Ajatus uuden järjestön perustamisesta syntyi 90-luvun alussa Grafian yhteydessä toimineessa Kuvittaja-klubissa. Tietotekniikan kehitys jakoi Grafia ry:n edustaman ammattikunnan selvemmin kahtia: graafisiin suunnittelijoihin ja kuvittajiin. Kuvittajat toimivat varhain myös muissa kuvajärjestöissä: 1970-luvulta alkaen FOTin ammattiosaston työhuonekunta Freelance-graafikot oli koonnut yhteen suuren osan vapaista kuvittajista.

Kuvittajilla ammattikuntana oli eräs merkittävä piirre, joka sekä painosti että antoi mahdollisuudet yhteisen toiminnan järjestämiseen: kuvittajat oli tekijänoikeuskorvausten jakojärjestelmässä arvioitu yhdeksi merkittävimmistä edunsaajaryhmistä. Kopiosto suoranaisesti langetti uudelle kuvittajajärjestölle aatteellisen tehtävän: Kuvittajat ry:n tuli määrittää kuvittajien ammattikunta ja sen yleiset tavoitteet. Kuvittajat toimivat kuvataiteen, muotoilun ja kirjallisuden välimaastossa. Tämän aseman tarkempi rajaaminen jäi uuden kuvittajajärjestön tehtäväksi.

Järjestön ensimmäinen saavutus oli kirjastokorvausapurahan perustaminen kuvittajille ja sarjakuvataiteilijoille vuonna 2003. Aikaisemmin tukea oli myönnetty vain kirjailijoille.

Toimitilat

Kuvittajien ensimmäinen oma toimisto ja pieni galleria perustettiin 2005 lopussa osoitteeseen Liisankatu 7. Samalla järjestö palkkasi vakinaisen toiminnanjohtajan. Tammikuussa 2011 toimisto ja galleria muuttivat tilavampaan toimitilaan Punavuoreen Albertinkadulle.

Kuvittajien talli: Vuosina 2004-2016 toimi Kuvittajien talli Sörnäisissä tsaarin aikainen hevostallissa. Talli oli kuvittajien työpaja ja järjestön kurssikeskus.

Tammikuusta 2017 lähtien Kuvittajat ry:n toimisto on sijainnut Teurastamon alueella usean toimijan muodostamassa Kirjaverstas -tilassa, jonka ohella ylläpidetään huhtikuussa 2017 avattua Näkyvyys-galleriaa yhteistyössä Sarjakuvakeskuksen kanssa.

Kopiosto

Kuvittajat ry hyväksyttiin kopiointikorvauksia kanavoivan Kopiosto ry:n jäseneksi kesällä 2003. Välittömästi merkittävä määrä kuvittajia valtuutti Kuvittajat ry:n hallinnoimaan heille kuuluvia valokopiointikorvauksia. Kopiostossa käydyissä tekijäjärjestöjen neuvotteluissa 2004 Kuvittajat ry kasvoi merkittäväksi tekijänoikeuskorvauksien hallinnoijaksi. Tämän jälkeen se on toiminut yhtenä tärkeimpänä kuvittajien apurahojen ja palkintojen jakajana, koulutuksen järjestäjänä sekä alan tiedotuskanavana.

Kuvittaja-lehti

Kuvittaja-lehti perustettiin 2004. Ilmestymiskertojen määrä asettui vuonna 2006 neljään vuodessa. Kuvittajat-lehti saa OKM:n kulttuurilehtitukea. Lehden peruselementtejä ovat olleet alusta kotimaisten ja ulkomaalaisten kuvittajien henkilöesittelyt. Se on myös huomioitu kulttuurilehtenä. Vuonna 2010 lehti sai kunniamaininnan Kultti ry:n kulttuurilehtikilpailussa.

Palkinnot

Kieku- ja Kaiku -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2005. Kieku on elämäntyöpalkinto ja Kaiku jaetaan nuorelle kuvittajalle merkittävästä läpilyönnistä. Kukko-oppikirjakuvituspalkinto jaettiin ensimmäisen kerran kesällä 2007. Kunkin palkinnon suuruus on ollut 5.000 euroa.

2005
Kieku: Aleksander Lindeberg
Kaiku: Erika Kallasmaa os. Kovanen

2007
Kieku: Pekka Vuori
Kaiku: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kukko: Jukka Lemmetty

2009
Kieku: Hannu Taina
Kaiku: Marika Maijala
Kukko: Gua Vainio

2011
Kieku: Oili Tanninen
Kaiku: Jussi Kaakinen
Kukko: Carlos Da Cruz

2013
Kieku: Seppo Polameri
Kaiku: Christer Nuutinen
Kukko: Salla Savolainen

Apurahat

Kuvittajat ry on jakanut vuodesta 2005 alkaen erimuotoisia apurahoja, joiden yhteinen vuotuinen jakosumma on kasvanut 60 000:sta yli 100 000:een euroon. Apurahojen on tarkoitus suuntautua laajalle koko jäsenistöön määräsuuruisina pienapurahoina. Projektiapurahat (aiemmin työskentelyapurahat) jaetaan hankesuunnitelman mukaisesti suurta harkintaa käyttäen. Projektiapurahaa voivat hakea jäsensiteestä riippumatta kaikki kuvittajat.

Ammatilliset asiat

Edunvalvontatehtäviä järjestö on hoitanut yhdessä muiden kuva-alanjärjestöjen kanssa. Vuonna 2005 Kuvittajat ry julkisti yleiset sopimusehdot ja pohjan toimeksiantosopimukselle.

Näyttelytoimintaa ja tapahtumia

• 2003: Hämä-hämä-häkki näyttely: 10 suomalaista nuorta kirjan kuvittajaa Göteborgin kaupunginkirjastossa.
• 2003: Hämä-hämä-häkki –näyttely esillä Annantalon taidekeskuksessa loppuvuodesta 2003.
• 2005: Satua ja totta: sodanjälkeisen lastenkirjakuvituksen parhaimmistoa Suomessa ja Ruotsissa. Järjestäjänä: Meilahden taidemuseo, Kuvittajat ry, Hanasaaren kulttuurikeskus ja IBBY Finland.
• 2005: Ei saa peittää/Får ej övertäckas -näyttely Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Järjestäjät: Kuvittajat ry ja Svenska tecknare.
• 2006: Mukana European Ilustrators Forumin yhteisnäyttelyssä Frankfurtin kirjamessuilla.
• 2007: Kuvittajat ry:n tietokirjakuvitusnäyttely Tieteiden talolla.
• 2007-2008: Satua ja totta – kiertonäyttelyn avajaiset Pariisissa. Järjestäjänä Kuvittajat ry. Kohteet: Pariisi, Kuopion taidemuseo, Pietari, Hampuri, Salamanca, Lissabon.
• 2007: Kuvittajat ry:n 5-vuotisjuhlanäyttely Sanomatalon mediatorilla esitteli jäsenten kuvituksia laaja-alaisesti.
• 2008: Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennale yhdessä Grafian ja Sarjakuvatekijöiden kanssa. Triennalen aiheena Rakkaus koneisiin.
• 2011: Kuvittaja-palkittujen näyttely Helsingin Taidehallin Studiossa.
• 2011: Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennalea yhdessä Mikkelin taidemuseon ja Grafian kanssa. Aiheena: Tarina ja Fantasia.
• 2012: Metsäaiheinen kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa Eurassa. Näyttely jatkoi kiertonäyttelynä Virossa elokuun loppuun Kuressaari-Tallinna-Haapsalu.
• 2012: Kuvita! Helsinki Illustration Festival 2012. Ensimmäiset pohjoismaiset kuvitusfestivaalit järjestettiin Designmuseossa 13.-15-4.2012. Festivaaleilla luentoja, kuvittajaesiintyjiä, työpajoja ja näyttelyitä.
• 2012 Metka matka -satukuvitusnäyttely. Kuvittajat 10 vuotta. Päivälehden museossa Helsingissä puolen vuoden ajan.
• 2013: Kuvittajien palkintonäyttely Helsingin rautatieasemalla toukokuussa 2013.
• 2015 Kuvittajien palkinto Virka-gallerian Kulma-galleriassa Helsingissä.
• 2016-2017 Näyttelysarja Luonnontieteellisessä museossa: Mukana Sakke Yrjölä, Laura Merz, Anne Muhonen, Ulla Sainio ja Jutta Kivilompolo.
• 2017: Viisi Ihmeellistä aarretta oppimateriaalikuvitusnäyttely Päivälehden museossa puolen vuoden ajan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone