Historia

Kirjoitusaika: 20.3.2017

Kuvittajien järjestäytyminen

Kuvittajat ry – Illustratörerna i Finland perustettiin toukokuun 16. päivänä 2002. Järjestön tehtäväksi määritettiin kuvittajien ammatillisten etujen puolustaminen ja kuvitustaiteen arvostuksen kohottaminen Suomessa. Järjestöön liittyivät ensimmäisen toimintavuoden 2002 aikana lähes kaikki eturivin kuvittajat.

Kuvittajat on hyvin vanha ammattikunta, mutta omaksi järjestökseen ala eriytyi varsin myöhään. Ajatus uuden järjestön perustamisesta syntyi 90-luvun alussa Grafian yhteydessä toimineessa Kuvittaja-klubissa. Tietotekniikan kehitys jakoi Grafia ry:n edustaman ammattikunnan selvemmin kahtia: graafisiin suunnittelijoihin ja kuvittajiin. Kuvittajat toimivat varhain myös muissa kuvajärjestöissä: 1970-luvulta alkaen FOTin ammattiosaston työhuonekunta Freelance-graafikot oli koonnut yhteen suuren osan vapaista kuvittajista.

Kuvittajilla ammattikuntana oli eräs merkittävä piirre, joka sekä painosti että antoi mahdollisuudet yhteisen toiminnan järjestämiseen: kuvittajat oli tekijänoikeuskorvausten jakojärjestelmässä arvioitu yhdeksi merkittävimmistä edunsaajaryhmistä. Kopiosto suoranaisesti langetti uudelle kuvittajajärjestölle aatteellisen tehtävän: Kuvittajat ry:n tuli määrittää kuvittajien ammattikunta ja sen yleiset tavoitteet. Kuvittajat toimivat kuvataiteen, muotoilun ja kirjallisuden välimaastossa. Tämän aseman tarkempi rajaaminen jäi uuden kuvittajajärjestön tehtäväksi. Järjestön ensimmäinen saavutus oli kirjastokorvausapurahan perustaminen kuvittajille ja sarjakuvataiteilijoille vuonna 2003. Aikaisemmin tukea oli myönnetty vain kirjailijoille.

Toimitilat

Kuvittajien ensimmäinen oma toimisto ja pieni galleria perustettiin 2005 lopussa osoitteeseen Liisankatu 7. Samalla järjestö palkkasi vakinaisen toiminnanjohtajan. Tammikuun 2011 ja joulukuun 2017 välillä toimitilat muuttivat lukuisia kertoja. Yhdistys toimi Punavuoressa, Arabiassa, Teurastamolla ja Porthaninkadulla. Useat tiloista jaettiin Sarjakuvakeskuksen kanssa. Vuosina 2004-2016 toimi myös Kuvittajien talli Sörnäisissä tsaarin aikaisessa hevostallissa. Talli oli kuvittajien työpaja ja järjestön kurssikeskus.

Vuoden 2018 alusta lähtien Kuvittajat ry:n toimisto, Kuvittaja-lehden toimitilat ja uusi Galleria Kuvitus toimivat kaikki samassa osoitteessa Hämeentie 28.

Kopiosto

Kuvittajat ry hyväksyttiin kopiointikorvauksia kanavoivan Kopiosto ry:n jäseneksi kesällä 2003. Välittömästi merkittävä määrä kuvittajia valtuutti Kuvittajat ry:n hallinnoimaan heille kuuluvia valokopiointikorvauksia. Kopiostossa käydyissä tekijäjärjestöjen neuvotteluissa 2004 Kuvittajat ry kasvoi merkittäväksi tekijänoikeuskorvauksien hallinnoijaksi. Tämän jälkeen se on toiminut yhtenä tärkeimpänä kuvittajien apurahojen ja palkintojen jakajana, koulutuksen järjestäjänä sekä alan tiedotuskanavana.

Ammatilliset asiat ja koulutus

Edunvalvontatehtäviä järjestö on hoitanut yhdessä muiden kuva-alan järjestöjen kanssa. Vuonna 2005 Kuvittajat ry julkisti yleiset sopimusehdot ja pohjan toimeksiantosopimukselle.

Järjestö on antanut monenlaista tekijänoikeudellista ammatillista koulusta ja lakiapua ammattiasioissa jäsenilleen. Kuvittaja ry järjestää kolmipäiväisiä mestarikursseja, joissa kutsuttuina opettajina ovat olleet: Svjetlan Junakovic (Kroatia), Kitty Crowther (Belgia), Mads Berg (Tanska) ja Isidor Ferrer (Espanja). Lyhyempiä työpajoja ovat pitäneet ISOL (Argentiina).

Kuvittaja-lehti

Kuvittaja-lehti perustettiin 2004. Ilmestymiskertojen määrä asettui vuonna 2006 neljään vuodessa. Kuvittajat-lehti saa OKM:n kulttuurilehtitukea. Lehden peruselementtejä ovat olleet alusta kotimaisten ja ulkomaalaisten kuvittajien henkilöesittelyt. Se on myös huomioitu kulttuurilehtenä. Vuonna 2010 lehti sai kunniamaininnan Kultti ry:n kulttuurilehtikilpailussa.

Apurahat

Kuvittajat ry on jakanut vuodesta 2005 alkaen erimuotoisia apurahoja, joiden yhteinen vuotuinen jakosumma on vaihdellut 60 000:sta yli 240 000:een euroon. Apurahojen on tarkoitus suuntautua laajalle kuvitusalan ammattilaisille projekti- ja pienapurahoina.

Palkinnot

Kuvittajat ry jakoi vuoteen 2015 saakka Kieku-palkintoa, Kaiku-palkintoa ja Kukko-palkintoa. Kieku ja Kaiku -palkinnot jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Kukko lisättiin palkintokategoriaan vuonna 2007. Palkinto oli kollegiaalinen tunnustus ansioituneille kuvittajille; Kieku jaettiin elämäntyöstä, Kaiku kuvittajatulokkaalle ja Kukko oppimateriaali- ja tietokirjakuvittajalle. Jokainen palkinto oli suuruudeltaan 5000 €. Palkintoesityksiä palkinnon saajiksi voivat antaa kustantajat, kuvittajat ja muut asiantuntijat.

2005
Kieku: Aleksander Lindeberg
Kaiku: Erika Kallasmaa os. Kovanen

2007
Kieku: Pekka Vuori
Kaiku: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kukko: Jukka Lemmetty

2009
Kieku: Hannu Taina
Kaiku: Marika Maijala
Kukko: Gua Vainio

2011
Kieku: Oili Tanninen
Kaiku: Jussi Kaakinen
Kukko: Carlos Da Cruz

2013
Kieku: Seppo Polameri
Kaiku: Christer Nuutinen
Kukko: Salla Savolainen

2015
Kieku: Kristiina Louhi
Kaiku: Anna Emilia Laitinen
Kukko: Laila Nevakivi

Kuvitustimantti-palkinto

Vuoden parhaalle kuvitukselle jaetun Kuvitustimanttipalkinnon saaneet kuvittajat: Pauliina Mäkelä 2015, Eero Lampinen 2014, Ville Tietäväinen 2013 ja Ville Tietäväinen 2011.

Galleriatoiminta

Kuvittajat ry perusti oman kuvitustaiteeseen keskittyvän galleria Kuvituksen alkuvuodesta 2018 Hämeentie 28:ssa sijaitsevaan kivijalkatilaan. Edellisenä vuonna Kuvittajat ry:llä ja Sarjakuvakeskuksella oli yhteinen Näkyvyys-galleria Porthaninkatu 9:ssä. Gallerian suojelija oli Kasper Strömman. Sitä aiemmin Kuvittajat ry:llä oli pienimuotoista galleriatoimintaa Kuvittaja-galleria -nimellä sekä Liisankadun että Albertinkadun toimipisteissä.

Näyttelytoiminta muualla 2003–2017

• 2003 Hämä-hämä-häkki -näyttely: 10 suomalaista nuorta kirjan kuvittajaa Göteborgin kaupunginkirjastossa.
• 2003 Hämä-hämä-häkki –näyttely esillä Annantalon taidekeskuksessa loppuvuodesta 2003.
• 2005 Satua ja totta: sodanjälkeisen lastenkirjakuvituksen parhaimmistoa Suomessa ja Ruotsissa. Järjestäjänä: Meilahden taidemuseo, Kuvittajat ry, Hanasaaren kulttuurikeskus ja IBBY Finland.
• 2005 Ei saa peittää/Får ej övertäckas -näyttely Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Järjestäjät: Kuvittajat ry ja Svenska tecknare.
• 2006 Mukana European Ilustrators Forumin yhteisnäyttelyssä Frankfurtin kirjamessuilla.
• 2007 Kuvittajat ry:n tietokirjakuvitusnäyttely Tieteiden talolla.
• 2007-2008 Satua ja totta – kiertonäyttelyn avajaiset Pariisissa. Järjestäjänä Kuvittajat ry. Kohteet: Pariisi, Kuopion taidemuseo, Pietari, Hampuri, Salamanca, Lissabon.
• 2007 Kuvittajat ry:n 5-vuotisjuhlanäyttely Sanomatalon mediatorilla esitteli jäsenten kuvituksia laaja-alaisesti.
• 2008 Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennale yhdessä Grafian ja Sarjakuvatekijöiden kanssa. Triennalen aiheena Rakkaus koneisiin.
• 2011 Kuvittaja-palkittujen näyttely Helsingin Taidehallin Studiossa.
• 2011 Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennalea yhdessä Mikkelin taidemuseon ja Grafian kanssa. Aiheena: Tarina ja Fantasia.
• 2012 Metsäaiheinen kuvitusnäyttely Vuojoen kartanossa Eurassa. Näyttely jatkoi kiertonäyttelynä Virossa elokuun loppuun Kuressaari-Tallinna-Haapsalu.
• 2012 Metka matka -satukuvitusnäyttely. Kuvittajat 10 vuotta. Päivälehden museossa Helsingissä puolen vuoden ajan.
• 2013 Kuvittajien palkintonäyttely Helsingin rautatieasemalla toukokuussa 2013.’
• 2014 Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennalea yhdessä Mikkelin taidemuseon ja Grafian kanssa.
• 2015 Kuvittajien palkintonäyttely Virka-gallerian Kulma-galleriassa Helsingissä.
• 2016-2017 Näyttelysarja Luonnontieteellisessä museossa: Mukana Sakke Yrjölä, Laura Merz, Anne Muhonen, Ulla Sainio ja Jutta Kivilompolo.
• 2017 Viisi Ihmeellistä aarretta oppimateriaalikuvitusnäyttely Päivälehden museossa puolen vuoden ajan.
• 2017 Mukana järjestämässä Mikkelin kuvitustriennalea yhdessä Mikkelin taidemuseon ja Grafian kanssa.
• 2017 Järjestämässä Tarinoiden puisto kiertonäyttelyä eri puolella Suomessa yhdessä Pro Lastenkirjallisuuden sekä Lastenkirjainstituutin kanssa.

Festivaalit ja messut

• 2012 Kuvita! Helsinki Illustration Festival 2012. 13.-15-4.2012. Ensimmäiset pohjoismaiset kuvitusfestivaalit järjestettiin Designmuseossa vuonna 2012. Luentoja, kuvittajaesiintyjiä, työpajoja ja näyttelyitä.

• 2017 Kuvittajat ry osallistui Helsingin Kirjamessuille omalla osastollaan, jonka visuaalisesta ilmeestä vastasi kuvittaja Leena Kisonen. Ilmeen nimi oli “Porukka”.

Share: