Mitä yrittäjien eläkelain uudistuksesta pitäisi tietää?

Eläkeyhtiöt ovat yhteydessä YEL-vakuutettuihin, mikäli ilmoitetut työtulot vaativat tarkistamista.

Teksti: Asta Boman Sarjakuva: Joonas Rinta-Kanto
1.3.2023

Yrittäjien uusi eläkelaki astui voimaan vuoden 2023 alussa. Kannattaa pysyä rauhallisena: suuresta muutoksesta ei ole kyse, eikä siihen tarvitse heti reagoida millään tavalla. Muutokset eivät kosketa kuvittajia, joiden työtulo on jo realistisesti asetettu eikä niitä, jotka eivät ole YEL-velvollisia.

Ne 70% kuvittajista, jotka ovat arvioineet YEL-työtulonsa alakanttiin, voivat varautua oman eläkeyhtiön yhteydenottoon. Yhteydenotto tulee vuoden 2023 aikana, jos työtulo on alle 15 000 euroa. Suuremmilla summilla tarkistukset tehdään vuosina 2024 ja 2025, ja tämän jälkeen 3 vuoden välein.

Eläkeyhtiön yhteydenotto on digitaalinen, ja se sisältää suosituksen työtuloksi. Älä huolestu, vaikka suositus ei olisi oikeansuuntainen. Se on tuotettu YEL-laskurilla sen tiedon perusteella, joka järjestelmässä valmiiksi oli, eikä siinä ole vielä osattu ottaa huomioon kaikkea.

Suosituksen voi hyväksyä sellaisenaan tai toimittaa lisätietoja esimerkiksi yrittäjyyden osa-aikaisuudesta. Laskuri ottaa huomioon toimialan mediaanipalkan, ja koska kuvitusalalla tuo mittari on kyseenalainen, lisätiedoissa voi todeta, että laskurin avulla lasketut tulokset eivät vastaa alan todellisuutta.

Lisätietojen perusteella eläkeyhtiö laskee uuden työtulosuosituksen. Päätökset perustellaan, ja niistä voi valittaa.

Kuuden vuoden siirtymäaikana YEL-maksut voivat nousta rajallisen määrän kerrallaan. Ensimmäisessä tarkistuksessa kuukausimaksu voi nousta enintään 80 euroa, ja kolme vuotta myöhemmin saman verran lisää. YEL-maksuihin voi anoa tilapäistä joustoa.

YEL-järjestelmä on kokonaisuudistuksen tarpeessa, mutta toistaiseksi se on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturva perusta. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi perhevapaan tai sairasloman tuet perustuvat YEL-työtulon määrään. Yksilöhaasteiden lisäksi alimitoitetut työtulot myös vääristävät kilpailua. Yrittäjyyden riskit on syytä ottaa harkiten, ja nyt onkin hyvä aika pohtia oman kuvitustoimintansa kokonaisuutta – vaikkapa Kuvittajat ry:n liiketoimintaneuvonnan tuella.