Kuvituksen tilaajalle

Miten olla hyvä tilaaja ja tehdä onnistunut kuvitustoimeksianto? Tutustu vinkkeihimme tällä sivulla.

Näin tilaat kuvituksen

  1. Kuvaile projektisi: Mieti mahdollisimman hyvin etukäteen minkä tyylistä kuvitusta etsit ja valitse projektiin sopiva kuvittaja. Löydä kuvittaja -sivustoltamme löydät satojen kuvitusammattilaisten portfoliot ja yhteystiedot. Valmistaudu kuvailemaan toimeksianto selkeästi kuvittajalle. Esitä arvio tarvitsemiesi kuvien määrästä ja aikataulusta. Ammattikuvittaja osaa esittää lisäkysymyksiä, mutta selkeä kokonaiskuva työstä tehostaa projektin aloittamista.
  2. Hintaneuvottelu: Pyydä kuvittajalta tarjous tai tutustu kuvitusten hinnoitteluun ja esitä kuvittajalle projektin budjetti hintaneuvotteluja varten. Tilaajan kannattaa miettiä huolellisesti käytön laajuus, koska käytön laajuus vaikuttaa hintaan. Tyypillisesti myydään kertajulkaisuoikeuksia, mutta laajuus määritellään sopimuksessa. Mieti sisältääkö tilaus jotain muuta työtä esim. graafista suunnittelua ja pyydä tarvittaessa tarjous myös muusta työstä. Huomaa, että muutoin kuin mainos- ja markkinointitarkoituksiin tehdyn kuvituksen alv. on 0 %.
  3. Toimeksiantosopimus: Sopimusta tehdessä määritellään teosten käyttötarkoitus, käyttöoikeuksien laajuus sekä sovitaan hintaan sisältyvien korjauskierrosten määrä. Tilaaja sitoutuu toimittamaan työhön tarvittavat tiedot ja materiaalit sovitun aikataulun mukaisesti ennen työn aloittamista. Toimeksiantantosopimus tehdään ennen työn aloittamista ja se kannattaa tehdä aina kirjallisena. Sopimusmallimme ovat käytössäsi.
  4. Luova prosessi: On hyvä antaa tilaa kuvittajan henkilökohtaiselle tyylille ja luovuudelle. Molempien näkemykset yhdessä antavat mahdollisuuden parhaimpaan lopputulokseen. Tilaajalla voi olla yksi visuaalisuudesta vastaava henkilö, joka antaa palautetta kuvittajalle. Kun palautteen antajia on useampi, niin sujuvan prosessin kannalta on tärkeää koostaa kaikki palautteet annettavaksi kerralla.
  5. Käyttöoikeudet: Tilaaja saa käyttöoikeudet kuvituksiin, joiden laajuus määritellään ennen työn aloittamista. Töiden alkuperäiskappaleet omistaa tekijä, ellei toisin ole sovittu. Luonnoksia ei pidä julkaista ilman tekijän suostumusta. Tekijällä on oikeus käyttää teoksia työnäytteenä omassa portfoliossaan, sekä muissa tarkoituksissa sopimuksen mukaisesti. Lisätietoa yleisistä sopimusehdoista löydät täältä.
  6. Valmiin kuvituksen käyttö: Kuvituksia ei saa muokata esim. käyttää eri kokoisena tai värisenä tai muulla tavoin muutettuna, paitsi jos sopimuksessa on toisin mainittu. Tekijän nimi tulee ilmoittaa ammattikäytännön mukaisesti teoksen yhteydessä.
  7. Tilauksen peruuntuessa: Jos tilaaja peruuttaa työn sopimuksen tekemisen jälkeen tekijästä riippumattomista syistä, on tekijällä oikeus täyteen palkkioon.

+ Suomessa toimii myös kaksi laadukasta kuvitusagentuuria, joiden kautta kuvituksia voi hankkia, Agent Pekka ja Napa Agency.

Kuvituksen hinnanmuodostus

Tutustu alla kuvitusten kustannusten muodostukseen tilaustyön (uusi kuvitus toiveiden mukaan), lisensoinnin (valmiin kuvituksen käyttöoikeuksien hankinta) ja kuvituspalveluiden myynnin osalta.

Lisensoitavia kuvituksia voi hakea Löydä kuvittaja -sivuston Myytävänä / Käyttöoikeuksia myytävänä -haun avulla tai kysymällä valmiita kuvituksia suoraan kuvittajalta, jolla on toimeksiantoon sopiva tyyli.

Kuvituksen tilaajalle

Löydä sopiva kuvittaja

Löydä tarkoitukseesi sopivin tekijä satojen ammattikuvittajien joukosta portfoliosivustomme hakutoimintojen avulla.

Sopimusmallit käytössäsi

Lataa sopimusmallit avuksesi kuvitustoimeksiannon ehdoista sopimiseen.

Tutkimustietoa kuvitusalasta

Mitä kuuluu kuvituskentälle ja sen asiakasaloille? Vuosittainen Kuvitusala nyt -selvitys kertoo alan olevan noususuhdanteessa.

Tilaa uutiskirje

Lähetämme kuvitusalan ajankohtaiset kuulumiset uutiskirjeemme tilaajille noin neljästi vuodessa.