Otus opus on taiteiden ja tieteiden välisyyden juhlaa – tai pikemminkin taiteesta toiseen, tieteeseen ja takaisin singahtelun festivaali!
Alussa oli musiikki. Klassinen kitaristi Petri Kumela pyysi säveltäjiä ympäri maailmaa säveltämään miniatyyriteoksia kissaa pienemmistä eläimistä. Teoksia syntyikin useita kymmeniä, ja Kumela tempaisi mukaan Laura Ruohosen tulkitsemaan otukset runoiksi ja Erika Kallasmaan visioimaan niiden kuvallisen olomuodon. Ryhmä työskenteli puuskittain kolmen vuoden ajan kadehdittavan vapaasti, soittaen, japanilaisia kauhutarinoita lukien, pohtien ja tutkien. Tuloksena on Otus opus, omalaatuinen oppikirja oudoista luontokappaleista.
Opuksen otukset perustuvat totuuteen, vapaasti lainaten. Kallasmaa on kuvitustyössään antanut välillä biologisten faktojen johdattaa, välillä kallistellut niistä poispäin ja toisinaan tanssinut saksanpolkkaa faktan ja fiktion rajalla. Tosiasiat ovat otuksissa toki paikoillaan, mutta kunniakkaasti taiteen palveluksessa. Eikä todellisuutta tarvitse juurikaan venytellä, niin kummallista se on jo itsessään. Mitä tarkempaa tutkii, sitä sadunomaisempia asioita alkaa paljastua! Samurain henki ravun selässä! Perhonen, joka toukkana haisee ja aikuisena lakkaa syömästä! Pienenpienen malluaisen myrskyävä soidinääni! Päästään pissaava rapu!
Näyttelyssä kirjan rohkeimmat otukset hiipivät ja hyppivät sivuilta galleriatilaan, muuttaen sen omaksi installaatiokseen. Pieni muuttuu suureksi ja kaksi ulottuvuutta saa seurakseen kolmannen, kun höttiäiset, ötökät ja muut oliot asettuvat taloksi.
”Plöts vaan” on ystävä kuvaillut Kallasmaan tyyliä, ja osuvasti kuvailikin. Työtä se plötskin tosin vaatii. Kömpelöyden yhdistäminen harkittuun ja oikean pelkistämisen tason löytyminen vaatii hinkkausta ja kokeiluja. Liiallinen sulavuus ja naturalistinen tarkkuus voi syödä tunnelatauksen, joka on Kallasmaalle tekemisen ydin. Hän tutkii paljon, mutta luonnostelee vähän. Jos ei onnistu kerralla, niin sitten yritetään uudestaan.
Goethen sanoin: ”Taide on salaisten luonnonlakien esiintuomista. Ilman taidetta ne jäisivät salaisiksi.” Otus opus pöyhii luonnon lakikokoelmia vimmatusti, ja nostaa niiden pienimpiä helmiä ansaittuun loistoon.
Tammikuun näyttelytekstin on kirjoittanut kuraattori Mia Kivinen. Vieraskirjoittajien tekstisarja on osa Galleria Kuvituksen vuonna 2019 aloittamaa näyttelyiden kehitystyötä.
Otavan kustantama kirja julkaistaan myöhemmin keväällä 2020.
Erika Kallasmaa (s. 1969 Tampere) on palkittu kuvittaja, kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija (TaM). Kallasmaa tekee visuaalista työtään monenlaisiin käyttöyhteyksiin ja mittakaavoihin: kuvakirjat, leikkipuistot, esitystaide ja arkkitehtuuri. Työn ytimessä on pitkään ollut lastenkulttuuri. Kallasmaa pyrkii työskentelyssään kokemukseen, jossa karsittu muotokieli yhdistyy sisällön moniulotteisuuteen, leikkisyys ja syvyys kohtaavat. Kallasmaa palkittiin Kuvitustaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2013.