Kaikkein pienimpienkään lasten tiedonhalua ei enää vähätellä lastenkirjoissa.  Aineistoa maltillisesti rajaava taitava tekijä pystyy paketoimaan kohderyhmänsä ehdoilla sopivan määrän tietoa jopa taaperoikäisten kartonkikirjaan. Lapsi voi jo hyvin varhaisessa vaiheessa osoittaa kiinnostuksensa punnittuun tietoon sadun ja seikkailun sijaan. 

Lintu sanoo on sisarteos kartonkisivuiselle katselukirjalle Pupu tykkää (S&S 2018). Kiinnostuksensa ornitologiaan Karoliina Pertamo osoitti jo kuvatietokirjassa Lintunaapurini (2019), joka esitteli 50 Suomen yleisintä lintulajia.

Lasten tietopainotteisessa kirjallisuudessa aiemmin tyypillistä valokuvakuvitusta käytetään enää ani harvoin. Lapsen kehitysvaiheen huomioiva informatiivinen kuvituskuva koukuttaa nykylasta jopa enemmän kuin arkipäiväistynyt valokuva. Pertamon värikylläinen ja lintujen olemusta pelkistävä kuvitus houkuttaa pientäkin lasta selaamaan kirjaa myös yksinään. Silti lintujen lajityypilliset piirteet ovat tunnistettavissa, joten kirjan voi pakata myös perheen yhteiselle linturetkelle ja täydentää tietoja lapsen tiedontarpeen ja kiiinnostuksen ehdoilla aikuisille suunnatusta lintukirjasta. 

Karoliina Pertamo osoittaa taitonsa konstailemattomana riimittelijänä. Loppusointu löytyy useimmiten linnulle ominaisesta ääntelystä: ”Talitiainen sanoo: – Ti-tyy. Titi-tyy. Kevät on lauluni syy.”

Linnut antavat vihjeitä elintavoistaan ja suosikkiherkuistaan: huuhkaja ja kanahaukka tarkkailevat mielellään reviiriään korkealta puusta, varpunen rakastaa hiekkakylpyjä, pulu ilahtuu pullanmuruista, ja teeren pulputuksesta ei tunnu tulevan loppua ollenkaan. Kyhmyjoutsenen erityispiirteisiin kuuluu sen sijaan se, että sillä ei ole lainkaan ominaista tapaa äännellä: ”Kyhmyjoutsenelta laulut puuttuu / puhisee kyllä jos oikein suuttuu”.

Julkaistu Kuvittajassa 1/23.

Lue myös