Irtiotto tavallisesta arjesta, uusia inspiroivia maisemia ja kokemuksia, fyysistä ja henkistä tilaa omalle luovalle työlle. Muun muassa tällaisia asioita residenssikausi voi tarjota taiteilijalle.
Kuvittajat ry tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden residensseihin Ateenassa, Kemiönsaarella sekä Haiharan taidekeskuksessa Tampereella. Residenssejä on järjestetty myös Roomassa, mutta Villa Lante on tällä hetkellä remontissa ja residenssitoiminta tauolla.
Tampereen ja Kemiönsaaren lähiresidenssejä Kuvittajat ry on ryhtynyt järjestämään hallituksen pohdittua, millaisia ympäristöystävällisiä ratkaisuja järjestö voisi tehdä toiminnassaan. Aina ei tarvitse matkustaa kauas löytääkseen uusia alueita ‒ kirjaimellisesti ja vertauskuvallisesti.
Tilda Rose vietti marraskuun 2022 Kuvittajat ry:n ja Muumimuseon yhteisessä residenssissä Tampereella. Residenssiasuntona toimi Haiharan kartanon taidekeskuksen satavuotias hirsitalo, joka sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Taiteilijan käytössä olevassa talossa on tilava tupa, makuuhuone, työhuone ja keittiö.
”Tuntui mahtavalta levittäytyä työvälineidensä kanssa isoon tilaan. Asun Kalliossa pienessä asunnossa, joten muutos elämään hirsitalossa luonnon keskellä oli iso ja ihana”, Rose kertoo.
Vaikka residenssin ajankohta oli marraskuu, Rose kertoo kokeneensa ympäristön hyvin kauniina.
”Kävelin paljon puutarhassa ja metsässä katselemassa ja ihmettelemässä. Luontoon oli niin helppo lähteä, kun metsä alkoi heti kotiovelta. Marraskuun lopussa saapui ensilumi, joten ehdin nähdä kartanon ympäristön kahdessa eri vuodenajassa.”
Illalla pimeyden tultua taas tuntui, että oli hyvä aika keskittyä työskentelyyn.
”Mielikuvitus pääsi residenssissä valloilleen. Kuvittelin kaikenlaisia ympäristössä eläviä otuksia, joihin hain viitteellistä inspiraatiota Tove Janssoninhahmogalleriasta. Maisema vaikutti paljon myös luonnoskirjani palettiin, jonka kirkkaat värit vaihtuivat harmaan eri sävyihin ja pastelleihin”, Rose kertoo.
Muumimuseossa Rose syventyi Tove Janssonin kuvituksiin ja hänen inspiraationlähteisiinsä. Museon vaihtuvassa näyttelyssä vieraat pääsivät tutkimaan kirjoja Janssonin kokoelmasta.
”Näyttely avasi minulle sitä, miten muun muassa Beatrix Potter, John Bauer, Hans Christian Andersen ja J.R.R. Tolkien ovat vaikuttaneet Toveen”, Rose kertoo.
Kuvittajat ry:n yhteistyöresidenssi Muumimuseon kanssa järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Kuvittajat ry tarjoaa kuukaudelle 2 000 euron työskentelyapurahan, ja Muumimuseo vastaa asumiskustannuksista. Ensimmäinen residenssivieras oli Juliana Hyrri vuonna 2022.
Taiteilijavierailut Muumimuseossa kuuluvat oleellisena osana kuukauden pituiseen residenssiin. Avoimessa ateljeessa työstetään omaa kuvituskokonaisuutta, johon liittyy myös työpajoja yleisölle. Tilda Rose työskenteli museon ateljeessa avoimin ovin tiistaisin ja lauantaisin klo 12‒16.
”Pidin avointa työpajaa, jossa vieraat saivat poiketa ateljeeseen ja piirtää erillisille papereille uusia hahmoja seinälle ripustamaani suureen taikamaisemaan”, Rose kertoo.
”En ole koskaan aiemmin vetänyt työpajoja ja yllätyin, kuinka paljon nautin ihmisten kanssa tekemisestä. Oli hauskaa, että lasten lisäksi niin monet aikuisetkin osallistuivat työskentelyyn.”
Muumimuseon taikamaailman ja oman luonnoskirjansa maisemien ja mielikuvitushahmojen lisäksi Rose teki residenssissä muutaman tilaustyön: kansikuvituksen Laura Lähteenmäen kirjoittamaan lastenromaaniin Laske salaa kymmeneen (WSOY 2023) sekä sarjan kuvituksia yhdysvaltalaisen yliopiston verkkosivuille.
Rose on opiskellut kuvittamista taideyliopistossa Philadelphiassa, ja muuttanut seitsemän Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Suomeen vuonna 2021.
”Minulle on ehtinyt kehittynyt hyvä asiakaspohja Yhdysvaltoihin, etenkin aikakauslehtipuolelle, ja olen hiljalleen rakentanut suhteita asiakkaisiin myös Suomessa.”
Tällä hetkellä Rose työstää suunnitelmia ensimmäiseksi kuvakirjakseen, ja on saanut tuekseen yhdysvaltalaisen Writers House -agentuurin.
”Olen varma siitä, että residenssissä tekemäni piirrokset ja maalaukset tulevat vaikuttamaan kuvitustöihini tulevaisuudessa”, Rose kertoo.
Kuvittajat ry:n Ateenan-residenssin vuoden 2023 vieras oli Taika Mannila, joka vietti Kreikassa koko maaliskuun.
”Tämä oli ensimmäinen pitkä residenssini, ja kokemus oli kokonaisuudessaan todella merkityksellinen”, Mannila kertoo.
Kuvittajat ry:n maksaa vuosittaisen residenssivieraansa asuinkustannukset, joten asuminen Ateenassa on valitulle kuvittajalle ilmaista. Residenssihuoneisto sijaitsee ydinkeskustan pohjoispuolella Gizin alueella Suomen Ateenan-instituutin Koroneos-talossa, jossa on myös muun muassa Suomen Kirjailijaliiton residenssi.
”Asunto oli todella kiva, ja paljon isompi kuin omani Helsingissä. Teen kotona töitä keittiönpöydällä, mutta residenssissä oli erillinen iso työhuone. Luksusta oli myös iso parveke, jolla oli ihanaa syödä aamupalaa”, Mannila kertoo.
Mannila ei ollut aiemmin käynyt Ateenassa, mutta kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, kuinka vetovoimainen kaupunki on luovan alan ihmisten keskuudessa.
”Tuntuu, että moni Berliiniin tai Los Angelesiin ensin muuttanut taiteilija ja muusikko on päätynyt nyt Ateenaan, jossa on elävä kulttuurikenttä. Olin kiinnostunut kaupungista, ja kun huomasin, että Kuvittajat ry:llä on siellä residenssi, panostin hakemukseeni tositarkoituksella.”
Galleria Kuvituksessa oli keväällä 2022 esillä näyttely nimeltä Demon Dolls, jossa Mannila kuvitti erilaisia kuvitteellisia maailmanlopun influenssereita. Sosiaalisen median julkkiskulttuuria kommentoivan projektin jälkeen Mannila on suunnitellut seuraavaa näyttelykokonaisuutta, jonka aiheena ovat kauneusihanteet. Kreikassa hän halusi ammentaa inspiraatiota antiikin veistostaiteesta, jumalallisesta kauneudesta, Afroditesta ja välimerellisistä maisemista. Ateenan urbaanin ympäristön vastapainoksi Mannila teki retkiä läheisille Agistrin ja Hydran saarille, joista jälkimmäinen tunnetaan muun muassa Leonard Cohenin ja muiden muusikoiden ja taiteilijoiden tukikohtana 1960-luvulla. Ateenassa yksi vaikuttava retkikohde oli Akropolis-vuori.
Oman taideprojektinsa lisäksi Mannila teki Ateenassa myös jonkin verran muita töitä.
”Minulla ei ollut käytössä erikseen työskentelyapurahaa, joten jouduin säästämään rahaa matkaan sekä tekemään tilaustöitä myös residenssijakson aikana”, Mannila kertoo.
Kuvitustöiden lisäksi Mannila toimii DJ:nä, klubijärjestäjänä ja radiotoimittajana. Ajankohtainen työprojekti on syksyllä 2023 Into-kustannnuksen julkaisema Bimbofikaatio-kirja, jossa käsitellään samoja naiskuvaan liittyviä teemoja kuin Mannilan ja Inka Valiman samannimisessä podcastissa. Kirjan Mannila ja Valima kirjoittavat yhdessä, ja Mannila piirtää teokseen runsaan määrän kuvituksia.
Aikaa residenssissä työstettävälle näyttelyprojektille jäi kuitenkin myös runsaasti. Kuukauden aikana suunnitelmat kehittyivät ja löysivät uusia uomia.
”Minusta tuntui, että olin jatkuvassa inspiraation tilassa, ja aivot työstivät projektiani koko ajan. Se oli ihanaa, mutta ajoittain jopa uuvuttavaa. Mietin välillä, onko minulla lupa ajatella kuukauden aikana myös sellaisia ajatuksia, jotka eivät liity projektiini?”
Residenssikauden aikana Mannilan sisko kävi Ateenassa vierailemassa, ja kaupungissa asui myös yksi ystävä paikallisen kumppaninsa kanssa.
”Haluaisi olla rohkea international jet set art person, mutta aina kun matkustan, huomaan olevanikin aika ujo”, Mannila toteaa.
”Pyrin pääsemään syvemmälle kreikkalaiseen kulttuuriin myös katsomalla kreikkalaisia elokuvia ja lukemalla kreikkalaisten taiteilijoiden haastatteluita.”
Monet paikalliset tekijät ovat puhuneet julkisten rakenteiden heikosta kunnosta Kreikassa. Koulutusta ja työpaikkoja ei ole juuri tarjolla.
”Toisaalta se on johtanut moniin luoviin ratkaisuihin, kun asioita on jouduttu järjestämään itse.”
Kuvittajat ry:n kolmas residenssi sijaitsee Kemiönsaarella Varsinaissuomessa. Taalintehtaan ruukkikylän tunnelmallisessa, 1800-luvun luhtitalon 62-neliöisessä huoneistossa on kaksi huonetta ja keittiö. Kylminä aikoina asuntoa lämmitetään sähkön lisäksi pönttöuunilla ja leivinuunilla. Vesipiste, kylpyhuone ja sauna sijaitsevat yhteistiloissa.
”Residenssielämykseen Taalintehtaan ruukkikylällä liittyy vahvasti taiteilijan osallistavuus kylän historiaan ja nykyiseen kyläyhteisöön”, residenssiä ylläpitävä Norpas ry kertoo.
Residenssitoiminnan lisäksi Norpas ry järjestää elokuussa Taalintehtaalla kokeelliseen musiikkiin erikoistunutta Norpas-festivaalia ja kokoaa alueelle julkista taidetta.
Toukokuun 2023 Taalintehtaan residenssivieras oli kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Anna Sailamaa.
”Kaikki ovat olleet tosi kilttejä ja ottaneet minut kivasti vastaan. Olen harjoitellut puuhellan käyttöä ja tein elämäni ensimmäisen pastan tulella”, Sailamaa kertoo.
Sailamaa kertoo puhelimessa katselevansa parhaillaan historiallista pihapiiriä ja sen laidassa nousevaa korkeaa kalliota.
”Onhan täällä todella kaunista. Tykkään olla kotona, mutta keksii aina kaikenlaisia häiriötekijöitä. Tuntuu hyvältä hypätä arjesta hetkeksi pois ja pyhittää aikaa omalle taiteelliselle työskentelylle.”
Sailamaa on tehnyt viime vuosina paljon töitä Lahden muotoiluinstituutissa, jossa hän on opettanut ensimmäisen vuosikurssin yhteisiä taideopintoja ja kuvituksen sivuaineen kursseja. Nyt Sailamaa pitää kuitenkin taukoa opetuksesta, sillä hän sai Taiteen edistämiskeskukselta kolmivuotisen sarjakuva- ja kuvitustaiteen apurahan.
Sailamaa kertoo kiinnostuneensa Salon seudulla vuonna 1860 syntyneestä suomenruotsalaisesta runonlaulajasta nimeltä Tilda Troberg.
”Haluan tutkiskella Tildan elämää, aikakautta ja näitä seutuja. Millaista on ollut hoilotella naisena menemään pienessä rannikkokylässä? Olisiko siitä tulossa kuvakirja, sarjakuva vai ei mitään, en vielä tiedä. Mutta toivon, että ympäristön ilmapiiriä tunnustelemalla löydän jotain kiinnostavaa.”
Julkaistu Kuvittajassa 2/23.