Sandra Lindblom vetämään kansallisen lehtikuvitusarkiston pilottihanketta
”Lehtikuvitukset ja kuvitukset yleisesti ovat pitkään jääneet kuvataiteen ja valokuvan varjoon, vaikka kyse on keskeisestä osasta suomalaista kuvakulttuuria”, sanoo Sandra Lindblom.
Lehtikuvitusarkiston projektisuunnittelijana aloittaa joulukuun alussa filosofian maisteri Sandra Lindblom. Grafian, Kuvittajat ry:n ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön vuoden kestävässä pilottihankkeessa laaditaan suuntaviivat kansalliselle lehtikuvitusarkistolle.
Sandra Lindblom on taidehistorioitsija, joka on työskennellyt monipuolisesti museo-, taide- ja arkistoalan tehtävissä vuodesta 2015 alkaen. Lisäksi hänellä on kokemusta projektinhallinnasta ja työstä kulttuurialan järjestöjen kanssa.
”Kansallisen lehtikuvitusarkiston pilottihankkeessa minua kiinnostaa mahdollisuus tukea lehtikuvitusten säilymistä ja tutkimusta”, Lindblom kertoo. ”Olen työskennellyt itse tutkimuksen parissa ja tiedän, että arkistot ovat historiantutkimuksen edellytys. Arkistot tarjoavat aikalaislähteitä, jotka toimivat todistuskappaleina menneisyydestä. On hienoa päästä tekemään yhteistyötä muun muassa kuvittajien ja heidän perikuntiensa kanssa.”
Lindblom toivoo, että hankkeen aikana valmistuu selkeä näkymä sille, miten kuvituksia tulevaisuudessa systemaattisesti arkistoidaan. ”Arkistoinnin merkitys on tallentaa kulttuuriperintöä, turvata sen säilyminen ja tehdä sitä saavutettavaksi. Olisi hienoa, että pilottihanke lisäisi laajan yleisön tietoisuutta lehtikuvituksista ja niiden merkityksestä.”
Lehtikuvitusarkiston kodiksi kaavaillaan Museoviraston kuvakokoelmien Journalistista kuva-arkistoa JOKAa, jonne on tallennettu jo yli 20 miljoonaa suomalaista lehtikuvaa. Hankkeen rahoitukseen on saatu 40 000 euron tuki Kopioston kansallisista varoista, jotka on tarkoitettu kotimaisten luovan alan hankkeiden edistämiseen
.