Lapsille ja nuorille suunnattu tietokirja Puhelimen pomoksi tarjoaa lukijalleen eväitä digitalisoituvassa maailmassa selviytymiseen. Kirja herättää pohtimaan, miten aktiivinen puhelimen ja sosiaalisen media käyttö vaikuttaa ihmissuhteisiin ja tunteisiin.
Miltä tuntuu, kun kesken yhdessäolon kaveri piiloutuu puhelimensa taakse?
Entä jos somessa törmääkin kiusaamiseen tai pelottavaan ja ahdistavaan sisältöön?
Ilahduttavaa tässä digioppaassa on salliva ja lempeä suhtautuminen puhelimeen ja digitaalisuuteen. Lapsiin ja nuoriin liittyvä digipuhe on yhteiskunnassa useimmiten puhtaasti huolentäyteistä, ja huoli on varmasti myös tämän tietokirjan taustalla. Puhelimen pomoksi -kirjassa ymmärretään kuitenkin myös digimaailman hyviä puolia, ja aiheet esitetään lempeän huumorin keinoin. Kirja tarjoaa kannustavaan ja leppoisaan tyyliin tärkeää pohdittavaa lapselle, nuorelle ja jopa aikuiselle. Digiasiat koskevat kaikkia nykyihmisiä ikään katsomatta.
Huumoria tuottaa osaltaan Lille Santasen lennokas kuvitus. Siinä missä Aino-Mari Tuurin teksti pitäytyy tietokirjalle tyypillisesti realistisessa tyylissä, leikitellään kuvituksessa esineiden ja ihmisten välisillä kokosuhteilla ja elollistetaan puhelimia hahmoiksi.
Erityisesti meitä kroonisesti puhelimensa näytön särkeviä ilahduttaa monessa kuvassa toistuva puhelimen näytön halki kulkeva särö. Tuurin kieli ei aiheeseen sopivasti kaihda anglismeja, ja kirjassa puhutaankin luontevasti infinite scrollaamisesta, thumbnaileista tai refressaamisesta. Lille Santasen retrotyylinen kuvitus luo hauskan jännitteen suhteessa moderniin kieleen ja aiheeseen.
Kirja tarjoaa saarnaavien ohjeiden sijaan paljon tehtäviä ja pohdittavaa, ja näissä kohden kuvitus tukee tekstiä sujuvasti. Toistuva rakenne teoksessa on esimerkiksi ”Mieti”-osio, jossa lukija saa itse pähkäillä omaa digikäyttäytymistään.
”Millaisia tietoja sinä annat itsestäsi sovellusten käyttöön?”
”Tuntuuko kaikki hitaalta ja tylsältä, ja ainoastaan digilaitteen sisällöt tuntuvat tarpeeksi innostavilta?”
Kuvituksessa Mieti-osiot merkataan toistuvilla hahmoilla, kuten korkokenkäisellä puhelinhahmolla tai lapsella, jonka päästä nousevat wifi-ikonia markkeeraavat kaarevat muodot. Toistuvat kuva-aihiot eivät kuitenkaan missään kohden käy tylsiksi: värienkäytön, lähennysten ja loitonnusten sekä vauhdikkaan taiton avulla teoksen kuvamaailma pysyy kautta linjan yllättävänä ja kiinnostavana.