Helsingissä asuva ja työskentelevä Vuoden kuvittaja 2020 Aliina Kauranne (s. 1992, Hausjärvi) on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja videotaiteilija, jonka tuore, persoonallinen ja kreisi kuvitustyyli yhdistää liikkuvaa kuvaa, ääntä ja 3D-mallinnusta. Kauranteen valinta Vuoden kuvittajaksi ravistelee käsitystä siitä, mitä kaikkea  kuvitus voi tänään ja tulevaisuudessa olla.

Vuoden kuvittaja -palkinto jaetaan vuosittain kuvittajalle tai kuvittajaryhmälle, joka on edistänyt ja edustanut alaa merkittävällä tavalla. Suuruudeltaan 10 000 euron arvoinen palkinto ja Vuoden kuvittajan palkintonäyttely rahoitetaan Kopiosto ry:n keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna kuvittaja Linda Bondestam, kuraattori Tero Kuitunen, visuaalisen viestinnän muotoilun lehtori Penni Osipow, Vuoden kuvittaja 2019 Matti Pikkujämsä sekä suunnittelija Laura Väinölä. Raadin mukaan Kauranne on onnistunut luomaan omannäköisensä visuaalisen kielen ja tunnelman, joka ei  ole verrattavissa kehenkään muuhun. Kauranteen maailma on samaan aikaan söpö, imelä, ahdistava ja uhkaava. ”Kauranteen työt herättävät reaktioita, mikä ei ole helppoa tässä ajassa, jossa kulutamme niin paljon kuvia,” luonnehtii raatiin kuulunut Laura Väinölä.

”Monissa Kauranteen videoissa kuvataan tarkkanäköisesti tällä hetkellä pinnalla olevia trendejä, design-elämää ja sen aiheuttamaa ahdistusta. Hahmot viettävät aikaa täydellisen ajanmukaisesti sisutetuissa tiloissa, selaavat sosiaalista mediaa ja kaiken yllä leijuu painostava tyhjyys”, kirjoittaa Kuvittaja-lehden päätoimittaja Henna Hietamäki. Kauranne pureutuu visuaalisen viestinnän ammattilaisten luoman ja ylläpitämän maailman pinnallisuuteen ja hänen satiirinsa osuu alan hermoon ja ytimeen kysyen: Mitä merkitystä tällä kaikella on?

Kauranne on tehnyt tilauksesta esimerkiksi animoituja musiikkivideoita ja visuaaleja eri klubeille. Hän on myös suunnitellut ravintoloiden visuaalisia ilmeitä ja julisteita sekä tehnyt lehtikuvituksia muun muassa Flow-festivaalille ja Ylioppilaslehteen. Tarvittaessa hän tekee myös graafista suunnittelua ja teknistä mallinnusta. Habitare 2019 -messuille Kauranne toteutti lisätyn todellisuuden sovelluksen Arilynin avulla näkyviä sisustuselementtejä. Kauranne on palkittu Vuoden Huiput -kilpailun Nuoret luovat -sarjassa Kultahuipulla vuosina 2017 ja 2019. 

Tulevaisuudessa Kauranne haaveilee tekevänsä yhä interaktiivisempia kuvituksia, joihin katsoja voisi osallistua ja joita voisi käyttää eri tavoin.

Vuoden kuvittajan palkintonäyttelyn avajaiset ovat 24. syyskuuta ja näyttely on esillä Galleria Kuvituksessa 25.9. – 30.10. Palkintonäyttelyn kuratoi Veera Pekkinen. Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Artek, Artek 2nd Cycle, MuFilosofia ja Post Bar. 

kaurannealiina.myportfolio.com

vimeo.com/aliinakauranne

Tulevat näyttelyt

16.8.2024.-
15.9.2024

Tuuli Haapio

20.9.2024.-
20.10.2024

Janne Korsumäki

25.10.2024.-
24.11.2024

Anja Reponen

29.11.2024.-
29.12.2024

Meria Palin